podum-aleksic
online-vinoteka-610x90
Menu
Istarske čarolije u Novom Sadu

Istarske čarolije u Novom Sadu

Jedna od najzačajnijih ...

Mihalkov voli Rodoslov

Mihalkov voli Rodoslov

Poznati ruski režiser i...

Postaje li Beograd vinska metropola?

Postaje li Beograd vinska metropola?

Pretvara li se Beograd ...

Aukcija retkih vina

Aukcija retkih vina

Humanitarnu aukciju srp...

Prevara sa police

Prevara sa police

Kako izbeći da vas pogr...

Penušavci vole čiz kejk

Penušavci vole čiz kejk

Penušavci vole čiz ke...

Ja sam vinski Šarli

Ja sam vinski Šarli

Francuski humoristički ...

Monte Vino peti put

Monte Vino peti put

Nacionalno udruženje so...

10 vinskih destinacija za 2015. godinu

10 vinskih destinacija za 2015.…

Ugledni Wine Enthusiast...

Novak Đoković i Jacob’s Creek

Novak Đoković i Jacob’s Creek

Najveća australijska vi...

Zipovano vino

Zipovano vino

Bože blagi, stiže nam z...

Uhvaćen vinski voz za EU

Uhvaćen vinski voz za EU

Na konferenciji u sali ...

Prvi sajam vina u Gračanici

Prvi sajam vina u Gračanici

Krajem prethodne godine...

Srpska vina na dlanu

Srpska vina na dlanu

Novinar i publicista Ra...

Koje vino uz koje jelo?

Koje vino uz koje jelo?

Uparivanje hrane i vi...

Krug velikih srpskih vina

Krug velikih srpskih vina

Primajući priznanje za ...

Insajder na Salonu vina 2014

Insajder na Salonu vina 2014

Dođe nam i prođe i ov...

Nikola Mladenović Matalj: Šta se krije iza najboljeg vina Srbije

Nikola Mladenović Matalj: Šta se…

Vinarija Matalj dve god...

Prev Next

Bela

vrste-vina-belo

Vino nastaje tako što se gnječi grožđe, a sok koji se dobija gnječenjem naziva se šira. U osnovi proizvodnje vina leži hemijski proces fermentacije, tokom kojeg, pod uticajem kvasaca u anaerobnim uslovima, dolazi do razlaganja različitih šećera do etanola. Proces vrenja ili fermetacije obično traje nekoliko nedelja, a posle toga vino se prečišćava i pretače u buriće ili bačve.

Crveno i belo vino se dobijaju na gotovo identičan način.

Belo vino nastaje fermentacijom soka grožđa, bez kože i peteljki. Fermentacija traje oko šest nedelja, a osnovni zahtev je da temperatura bude između 15 i 18 stepeni, jer se na višoj temperaturi gube aroma i svežina.

Boja belog vina kreće se u žutom spektru – od bledožute, preko slamnato-žute i zeleno-žute, do zlatno-žute.

Moguća je i proizvodnja belog vina od crnog grožđa. Takvo vino se naziva klaret (Claret) u Francuskoj ili Blank de Noar (Blanc de Noirs – šampanjac). Pošto crvena boja vina potiče iz kože grožđa, pri proizvodnji ovih vina se poseban akcenat stavlja na kvalitet grožđa i brzinu prerade, da bi se koža što pre odvojila od soka i izbeglo bojenje soka pigmentima iz kože.

Najpoznatije vrste belog vina

Šardone (fr. Chardonnay) — Verovatno najtraženije grožđe na svetu. Bolje uspeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Rano cveta i zri. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se pravi vino.

Šenin blan (fr. Chenin Blanc) — Koristi se za najraznovrsnija vina, daje obična i penušava, suva i slatka. Gaji se najviše u dolini Loare – jugozapadna Francuska, pa sve do Atlantika. Ima tanku kožu, kasno sazreva. Raste i u Južnoj Africi, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.

Crveni traminer ili Klevner (nem. Gewurztraminer ili Traminer) — Iako je plod žučkasto-roze boje, od njega s eprave suva i slatka bela vina, karakterističnog aromatičnog i začinjenog ukusa – gewurtz znači začin. Poreklom je iz Aldo Adiđe, italijanske pokrajine u kojoj se govori nemački. Gaji se i u Alzasu (Francuska, deo prema Nemačkoj), Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, ali i na drugom delu sveta – u Australiji i na Novom Zelandu.

Rizling (fr. Risling) — Ova sorta voli hladniju klimu. Ima bleda zrna sa mrljama i raste u malim grozdovima. Kasno cveta i zri. Daje vrhunska suva, poluslatka i slatka vina. Gaji se u Nemačkoj, Alzasu, Italiji, Australiji, SAD...

Sovinjon blan (fr. Sauvignon blanc) — Grožde doline Loare, raste na krečnjaku, pesku, šljunku. Kompaktni mali grozdovi tanke kože. Rano zri. Gaji se i u Italiji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji, SAD...

Semilon (fr. Semillon) — Daje sjajna slatka vina i visoko kvalitetna suva. Ima velika zrna i tanku kožu. Traži specifične klimatske uslove. Raste u Bordou u Francuskoj, Čileu, Australiji, SAD, Južnoj Africi...

 

Pretplatite se na RSS feed

Kupovina na vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Izbor iz prodavnice

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate „Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

O nama