vino Bonaca - vinarija Aleksić
online-vinoteka-610x90
Menu
Kako da degustirate vino

Kako da degustirate vino

Vino služi za uživanj...

Patrik Finans: U Bordou vino je biznis, ne strast!

Patrik Finans: U Bordou vino…

Novootvoreni wine bar-r...

Zemunski vinski trg

Zemunski vinski trg

Treća po redu vinska ma...

Mladen Dragojlović: Nosilac balkanskog vinskog trona

Mladen Dragojlović: Nosilac balkanskog vinskog…

Od „dečka koji obećava”...

Francuski specijalitet uz srpski šardone

Francuski specijalitet uz srpski šardone

Ne znam kako je sa vama...

Vina koja će vam osvežiti leto

Vina koja će vam osvežiti…

Ponuda vina u Srbiji sa...

Zlato za Zvonka Bogdana u Pragu

Zlato za Zvonka Bogdana u…

Na ovogodišnjem velikom...

Ponos vinske Srbije

Ponos vinske Srbije

Vinarija Despotika goto...

Aleksandrović, Trijumf Noir 2012

Aleksandrović, Trijumf Noir 2012

Cena: 1,659 rsd Na nos...

Zašto su (u stvari) žene kao vino!

Zašto su (u stvari) žene…

U poslednje vreme svaki...

Budimir u raljama weba

Budimir u raljama weba

Nesvakidašnja vertikaln...

Kulise, pajaci i još po NEKO

Kulise, pajaci i još po…

Najznačajnije svetsko v...

Od Bordoa do Beograda

Od Bordoa do Beograda

Generalna Skupština sve...

Vina s Fruške gore koja morate da probate!

Vina s Fruške gore koja…

Osim što se kvalitet vi...

DECANTER 2015: Srebra kao lek

DECANTER 2015: Srebra kao lek

Dekanter, ili Decanter ...

Šumadijski vinski samit

Šumadijski vinski samit

Dvanaest okupljenih šum...

Vinski sajmovi, salooni, džem, ilegala & the vašari

Vinski sajmovi, salooni, džem, ilegala…

Dolazi sezona piva. Vis...

Šumadijska vina po drugi put

Šumadijska vina po drugi put

Dvodnevni Festival šuma...

Veseli lament nad ženama

Veseli lament nad ženama

Kažu mi da sam čudan ...

Nik Džejms-Martin: Novak je idealan vinski ambasador!

Nik Džejms-Martin: Novak je idealan…

Nik Džejms-Martin (Nick...

Prev Next

Bela vina

bela vina

Vino nastaje tako što se gnječi grožđe, a sok koji se dobija gnječenjem naziva se šira. U osnovi proizvodnje vina leži hemijski proces fermentacije, tokom kojeg, pod uticajem kvasaca u anaerobnim uslovima, dolazi do razlaganja različitih šećera do etanola. Proces vrenja ili fermetacije obično traje nekoliko nedelja, a posle toga vino se prečišćava i pretače u buriće ili bačve.

Crveno i belo vino se dobijaju na gotovo identičan način.

Belo vino nastaje fermentacijom soka grožđa, bez kože i peteljki. Fermentacija traje oko šest nedelja, a osnovni zahtev je da temperatura bude između 15 i 18 stepeni, jer se na višoj temperaturi gube aroma i svežina.

Boja belog vina kreće se u žutom spektru – od bledožute, preko slamnato-žute i zeleno-žute, do zlatno-žute.

Moguća je i proizvodnja belog vina od crnog grožđa. Takvo vino se naziva klaret (Claret) u Francuskoj ili Blank de Noar (Blanc de Noirs – šampanjac). Pošto crvena boja vina potiče iz kože grožđa, pri proizvodnji ovih vina se poseban akcenat stavlja na kvalitet grožđa i brzinu prerade, da bi se koža što pre odvojila od soka i izbeglo bojenje soka pigmentima iz kože.

Najpoznatije vrste belog vina

Šardone (fr. Chardonnay) — Verovatno najtraženije grožđe na svetu. Bolje uspeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Rano cveta i zri. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se pravi vino.

Šenin blan (fr. Chenin Blanc) — Koristi se za najraznovrsnija vina, daje obična i penušava, suva i slatka. Gaji se najviše u dolini Loare – jugozapadna Francuska, pa sve do Atlantika. Ima tanku kožu, kasno sazreva. Raste i u Južnoj Africi, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.

Crveni traminer ili Klevner (nem. Gewurztraminer ili Traminer) — Iako je plod žučkasto-roze boje, od njega s eprave suva i slatka bela vina, karakterističnog aromatičnog i začinjenog ukusa – gewurtz znači začin. Poreklom je iz Aldo Adiđe, italijanske pokrajine u kojoj se govori nemački. Gaji se i u Alzasu (Francuska, deo prema Nemačkoj), Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, ali i na drugom delu sveta – u Australiji i na Novom Zelandu.

Rizling (fr. Risling) — Ova sorta voli hladniju klimu. Ima bleda zrna sa mrljama i raste u malim grozdovima. Kasno cveta i zri. Daje vrhunska suva, poluslatka i slatka vina. Gaji se u Nemačkoj, Alzasu, Italiji, Australiji, SAD...

Sovinjon blan (fr. Sauvignon blanc) — Grožde doline Loare, raste na krečnjaku, pesku, šljunku. Kompaktni mali grozdovi tanke kože. Rano zri. Gaji se i u Italiji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji, SAD...

Semilon (fr. Semillon) — Daje sjajna slatka vina i visoko kvalitetna suva. Ima velika zrna i tanku kožu. Traži specifične klimatske uslove. Raste u Bordou u Francuskoj, Čileu, Australiji, SAD, Južnoj Africi...

Pretplatite se na RSS feed

Kupovina na vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Izbor iz prodavnice

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate „Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

O nama