online vinoteka
aleksic
Menu
Zašto da vrtim čašu?

Zašto da vrtim čašu?

Q: Interesuje me kad ho...

Novi Makedonski vinski vodič

Novi Makedonski vinski vodič

Kada se 2011. godine po...

Kinezi nagradili Vino Budimir

Kinezi nagradili Vino Budimir

Vino Budimir je na zvan...

Šećer u vinu, koja frka!

Šećer u vinu, koja frka!

Ne postavlja se pitanje...

Cilićev Homo Zero uz čorbu od tikvica

Cilićev Homo Zero uz čorbu…

Svi koji su barem jedno...

Vina s juga Srbije koja morate da probate!

Vina s juga Srbije koja…

Ima jedna dobra i jedna...

Dodir 2014, Despotika

Dodir 2014, Despotika

Polusuva se vina najviš...

Zvonko Bogdan: Prestonica vinskog prestiža

Zvonko Bogdan: Prestonica vinskog prestiža

Zvonko Bogdan još uvek ...

Najbolji plavac na svetu!

Najbolji plavac na svetu!

Legendarno vino Dingač,...

Budimirovo veče Parkerovih miljenika

Budimirovo veče Parkerovih miljenika

Na samo novogodišnje ve...

Sajam vina Temerin

Sajam vina Temerin

U Sportskom centru u Te...

Mačkov rizling uz dezert

Mačkov rizling uz dezert

Pre nekoliko meseci moj...

Najbolja kadarka na svetu

Najbolja kadarka na svetu

Ima li ko bolju kadarku...

Srpska vina – pogled iz Hrvatske

Srpska vina – pogled iz…

Srpska vina su i u 2015...

Chardonnay Selekcija 2014, Radovanović

Chardonnay Selekcija 2014, Radovanović

Da li je 10 evra previš...

Radovan Vukoje: Superhercegovac kao vinski ambasador

Radovan Vukoje: Superhercegovac kao vinski…

I pre nego što je 2013....

Aleksandrović Wine Shop u Banjaluci

Aleksandrović Wine Shop u Banjaluci

Vinarija Aleksandrović ...

Srbin u konkurenciji za najboljeg somelijera sveta

Srbin u konkurenciji za najboljeg…

Ko će biti najbolji som...

Karlovci, centar vinske edukacije

Karlovci, centar vinske edukacije

Tehnolog, somelijer, os...

Čaša vina i prava priča

Čaša vina i prava priča

Kada smo sumirali vinsk...

Prev Next

Bela vina

bela vina

Vino nastaje tako što se gnječi grožđe, a sok koji se dobija gnječenjem naziva se šira. U osnovi proizvodnje vina leži hemijski proces fermentacije, tokom kojeg, pod uticajem kvasaca u anaerobnim uslovima, dolazi do razlaganja različitih šećera do etanola. Proces vrenja ili fermetacije obično traje nekoliko nedelja, a posle toga vino se prečišćava i pretače u buriće ili bačve.

Crveno i belo vino se dobijaju na gotovo identičan način.

Belo vino nastaje fermentacijom soka grožđa, bez kože i peteljki. Fermentacija traje oko šest nedelja, a osnovni zahtev je da temperatura bude između 15 i 18 stepeni, jer se na višoj temperaturi gube aroma i svežina.

Boja belog vina kreće se u žutom spektru – od bledožute, preko slamnato-žute i zeleno-žute, do zlatno-žute.

Moguća je i proizvodnja belog vina od crnog grožđa. Takvo vino se naziva klaret (Claret) u Francuskoj ili Blank de Noar (Blanc de Noirs – šampanjac). Pošto crvena boja vina potiče iz kože grožđa, pri proizvodnji ovih vina se poseban akcenat stavlja na kvalitet grožđa i brzinu prerade, da bi se koža što pre odvojila od soka i izbeglo bojenje soka pigmentima iz kože.

Najpoznatije vrste belog vina

Šardone (fr. Chardonnay) — Verovatno najtraženije grožđe na svetu. Bolje uspeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Rano cveta i zri. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se pravi vino.

Šenin blan (fr. Chenin Blanc) — Koristi se za najraznovrsnija vina, daje obična i penušava, suva i slatka. Gaji se najviše u dolini Loare – jugozapadna Francuska, pa sve do Atlantika. Ima tanku kožu, kasno sazreva. Raste i u Južnoj Africi, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.

Crveni traminer ili Klevner (nem. Gewurztraminer ili Traminer) — Iako je plod žučkasto-roze boje, od njega s eprave suva i slatka bela vina, karakterističnog aromatičnog i začinjenog ukusa – gewurtz znači začin. Poreklom je iz Aldo Adiđe, italijanske pokrajine u kojoj se govori nemački. Gaji se i u Alzasu (Francuska, deo prema Nemačkoj), Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, ali i na drugom delu sveta – u Australiji i na Novom Zelandu.

Rizling (fr. Risling) — Ova sorta voli hladniju klimu. Ima bleda zrna sa mrljama i raste u malim grozdovima. Kasno cveta i zri. Daje vrhunska suva, poluslatka i slatka vina. Gaji se u Nemačkoj, Alzasu, Italiji, Australiji, SAD...

Sovinjon blan (fr. Sauvignon blanc) — Grožde doline Loare, raste na krečnjaku, pesku, šljunku. Kompaktni mali grozdovi tanke kože. Rano zri. Gaji se i u Italiji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji, SAD...

Semilon (fr. Semillon) — Daje sjajna slatka vina i visoko kvalitetna suva. Ima velika zrna i tanku kožu. Traži specifične klimatske uslove. Raste u Bordou u Francuskoj, Čileu, Australiji, SAD, Južnoj Africi...

Pretplatite se na RSS feed

Kupovina na vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Izbor iz prodavnice

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate „Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

O nama