vino Bonaca - vinarija Aleksić
online-vinoteka-610x90
Menu
Srpski prokupac i kaberne za lignje

Srpski prokupac i kaberne za…

Na poslednjem Wine jam ...

Šumadija se predstavila Andrićgradu

Šumadija se predstavila Andrićgradu

Udruženje vinara Šumadi...

Samo za vinske fetišiste

Samo za vinske fetišiste

Vinska industrija odavn...

Kada gazda služi

Kada gazda služi

Prenošenjem vina u bari...

Ko se slatkog vina boji još?

Ko se slatkog vina boji…

Zbog čega na srpskom tr...

Šumadijska vina na Drini

Šumadijska vina na Drini

Šumadijski vinski karav...

Kako najbrže upariti vino i hranu

Kako najbrže upariti vino i…

Verovatno je procenat š...

Imperator, Valerius Riesling, 2012

Imperator, Valerius Riesling, 2012

Cena 1,389.00 rsd Škol...

Deda Buda: Barrique neće proći

Deda Buda: Barrique neće proći

Ko bolje pamti, čovek i...

Najbolji porto na svetu

Najbolji porto na svetu

Koji je najbolji porto,...

Vinska šetnja Hrvatskom

Vinska šetnja Hrvatskom

Ko je najbolji garažni ...

Pakleni vinski skup

Pakleni vinski skup

Još jedno izdanje vinsk...

Srpske zvezde SuperWine 3.0 salona vina

Srpske zvezde SuperWine 3.0 salona…

Na ekskluzivnoj lokacij...

Pun Ambar

Pun Ambar

Jedna od dobitnih kombi...

Tri plavca na poluotoku sreće

Tri plavca na poluotoku sreće

Poluostrvo Pelješac kol...

Cabernet Sauvignon, kralj istočne Srbije

Cabernet Sauvignon, kralj istočne Srbije

Znate li da je kaberne ...

Čokot, Experiment Tamjanika 2013.

Čokot, Experiment Tamjanika 2013.

Cena: 750 rsd Skoro mu...

Wine Jam na kranu

Wine Jam na kranu

U četvrtak 16. jula od ...

Salata makedonska, vino fruškogorsko

Salata makedonska, vino fruškogorsko

Sredinom juna bio sam n...

Baciti ili ne baciti!

Baciti ili ne baciti!

Imam tipičnu žensku nav...

Prev Next

Bela vina

bela vina

Vino nastaje tako što se gnječi grožđe, a sok koji se dobija gnječenjem naziva se šira. U osnovi proizvodnje vina leži hemijski proces fermentacije, tokom kojeg, pod uticajem kvasaca u anaerobnim uslovima, dolazi do razlaganja različitih šećera do etanola. Proces vrenja ili fermetacije obično traje nekoliko nedelja, a posle toga vino se prečišćava i pretače u buriće ili bačve.

Crveno i belo vino se dobijaju na gotovo identičan način.

Belo vino nastaje fermentacijom soka grožđa, bez kože i peteljki. Fermentacija traje oko šest nedelja, a osnovni zahtev je da temperatura bude između 15 i 18 stepeni, jer se na višoj temperaturi gube aroma i svežina.

Boja belog vina kreće se u žutom spektru – od bledožute, preko slamnato-žute i zeleno-žute, do zlatno-žute.

Moguća je i proizvodnja belog vina od crnog grožđa. Takvo vino se naziva klaret (Claret) u Francuskoj ili Blank de Noar (Blanc de Noirs – šampanjac). Pošto crvena boja vina potiče iz kože grožđa, pri proizvodnji ovih vina se poseban akcenat stavlja na kvalitet grožđa i brzinu prerade, da bi se koža što pre odvojila od soka i izbeglo bojenje soka pigmentima iz kože.

Najpoznatije vrste belog vina

Šardone (fr. Chardonnay) — Verovatno najtraženije grožđe na svetu. Bolje uspeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Rano cveta i zri. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se pravi vino.

Šenin blan (fr. Chenin Blanc) — Koristi se za najraznovrsnija vina, daje obična i penušava, suva i slatka. Gaji se najviše u dolini Loare – jugozapadna Francuska, pa sve do Atlantika. Ima tanku kožu, kasno sazreva. Raste i u Južnoj Africi, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.

Crveni traminer ili Klevner (nem. Gewurztraminer ili Traminer) — Iako je plod žučkasto-roze boje, od njega s eprave suva i slatka bela vina, karakterističnog aromatičnog i začinjenog ukusa – gewurtz znači začin. Poreklom je iz Aldo Adiđe, italijanske pokrajine u kojoj se govori nemački. Gaji se i u Alzasu (Francuska, deo prema Nemačkoj), Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, ali i na drugom delu sveta – u Australiji i na Novom Zelandu.

Rizling (fr. Risling) — Ova sorta voli hladniju klimu. Ima bleda zrna sa mrljama i raste u malim grozdovima. Kasno cveta i zri. Daje vrhunska suva, poluslatka i slatka vina. Gaji se u Nemačkoj, Alzasu, Italiji, Australiji, SAD...

Sovinjon blan (fr. Sauvignon blanc) — Grožde doline Loare, raste na krečnjaku, pesku, šljunku. Kompaktni mali grozdovi tanke kože. Rano zri. Gaji se i u Italiji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji, SAD...

Semilon (fr. Semillon) — Daje sjajna slatka vina i visoko kvalitetna suva. Ima velika zrna i tanku kožu. Traži specifične klimatske uslove. Raste u Bordou u Francuskoj, Čileu, Australiji, SAD, Južnoj Africi...

Pretplatite se na RSS feed

Kupovina na vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Izbor iz prodavnice

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate „Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

O nama