podum-aleksic
online-vinoteka-610x90
Menu
Aleksić vina u Pragu

Aleksić vina u Pragu

Ambasada Republike Srbi...

Jagoda u zemlji Milke

Jagoda u zemlji Milke

Početkom novembra, Ev...

Šesti Festival srpskih vina Lazarevac

Šesti Festival srpskih vina Lazarevac

Festival srpskih vina u...

Podrum Vukoje: Vina hercegovačkog karaktera

Podrum Vukoje: Vina hercegovačkog karaktera

Istočna Hercegovina, Tr...

Vino kao afrodizijak

Vino kao afrodizijak

U onim manje usamljenim...

Peti Tikvešov festival mladog vina

Peti Tikvešov festival mladog vina

U vinariji Tikveš u Kav...

Noviteti perjanice vinskog Montenegra

Noviteti perjanice vinskog Montenegra

subota, 15. novembar u ...

Zašto je otkazan Mediteraneo

Zašto je otkazan Mediteraneo

Svega nekoliko dana pre...

U Toplici vinsko čudo na pet spratova

U Toplici vinsko čudo na…

Vinariju Toplički vinog...

Amforaši, vinari sa zadrškom

Amforaši, vinari sa zadrškom

iliPozdrav podeljenoj (...

Masters of Wine ocenjuju najbolja vina Srbije!

Masters of Wine ocenjuju najbolja…

Veliki test Vino.rs 201...

Vinski Nobel Svetozaru Saviću

Vinski Nobel Svetozaru Saviću

Krajem oktobra je u Par...

Vinarija Jeremić: Kad vina zasviraju

Vinarija Jeremić: Kad vina zasviraju

Tačno na uglu ulica 25....

Zvonko Bogdan na Vinocom 2014

Zvonko Bogdan na Vinocom 2014

Međunarodni sajam vina ...

Tikveš: Samo najbolje

Tikveš: Samo najbolje

petak, 07. novembar u 2...

Srđan Janjić najbolji somelijer Srbije

Srđan Janjić najbolji somelijer Srbije

Srđan Janjić, srpski so...

Prev Next

Bela

vrste-vina-belo

Vino nastaje tako što se gnječi grožđe, a sok koji se dobija gnječenjem naziva se šira. U osnovi proizvodnje vina leži hemijski proces fermentacije, tokom kojeg, pod uticajem kvasaca u anaerobnim uslovima, dolazi do razlaganja različitih šećera do etanola. Proces vrenja ili fermetacije obično traje nekoliko nedelja, a posle toga vino se prečišćava i pretače u buriće ili bačve.

Crveno i belo vino se dobijaju na gotovo identičan način.

Belo vino nastaje fermentacijom soka grožđa, bez kože i peteljki. Fermentacija traje oko šest nedelja, a osnovni zahtev je da temperatura bude između 15 i 18 stepeni, jer se na višoj temperaturi gube aroma i svežina.

Boja belog vina kreće se u žutom spektru – od bledožute, preko slamnato-žute i zeleno-žute, do zlatno-žute.

Moguća je i proizvodnja belog vina od crnog grožđa. Takvo vino se naziva klaret (Claret) u Francuskoj ili Blank de Noar (Blanc de Noirs – šampanjac). Pošto crvena boja vina potiče iz kože grožđa, pri proizvodnji ovih vina se poseban akcenat stavlja na kvalitet grožđa i brzinu prerade, da bi se koža što pre odvojila od soka i izbeglo bojenje soka pigmentima iz kože.

Najpoznatije vrste belog vina

Šardone (fr. Chardonnay) — Verovatno najtraženije grožđe na svetu. Bolje uspeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Rano cveta i zri. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se pravi vino.

Šenin blan (fr. Chenin Blanc) — Koristi se za najraznovrsnija vina, daje obična i penušava, suva i slatka. Gaji se najviše u dolini Loare – jugozapadna Francuska, pa sve do Atlantika. Ima tanku kožu, kasno sazreva. Raste i u Južnoj Africi, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.

Crveni traminer ili Klevner (nem. Gewurztraminer ili Traminer) — Iako je plod žučkasto-roze boje, od njega s eprave suva i slatka bela vina, karakterističnog aromatičnog i začinjenog ukusa – gewurtz znači začin. Poreklom je iz Aldo Adiđe, italijanske pokrajine u kojoj se govori nemački. Gaji se i u Alzasu (Francuska, deo prema Nemačkoj), Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, ali i na drugom delu sveta – u Australiji i na Novom Zelandu.

Rizling (fr. Risling) — Ova sorta voli hladniju klimu. Ima bleda zrna sa mrljama i raste u malim grozdovima. Kasno cveta i zri. Daje vrhunska suva, poluslatka i slatka vina. Gaji se u Nemačkoj, Alzasu, Italiji, Australiji, SAD...

Sovinjon blan (fr. Sauvignon blanc) — Grožde doline Loare, raste na krečnjaku, pesku, šljunku. Kompaktni mali grozdovi tanke kože. Rano zri. Gaji se i u Italiji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji, SAD...

Semilon (fr. Semillon) — Daje sjajna slatka vina i visoko kvalitetna suva. Ima velika zrna i tanku kožu. Traži specifične klimatske uslove. Raste u Bordou u Francuskoj, Čileu, Australiji, SAD, Južnoj Africi...

 

Pretplatite se na RSS feed

Kupovina na vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Izbor iz prodavnice

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate „Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

O nama