podum-aleksic
online-vinoteka-610x90
Menu
Premijera Kardaš Ltd. na Salonu

Premijera Kardaš Ltd. na Salonu

Vinarija Aleksić, koja ...

Penušavci za Oskara

Penušavci za Oskara

U septembru ove godine,...

Srpska zlatna vina za 2014. godinu

Srpska zlatna vina za 2014.…

Dodelom priznanja za ša...

Mija brendirao berbu 2014

Mija brendirao berbu 2014

Veliki mag Malog podrum...

Ferrari & Casanova: Mehurići za šampione

Ferrari & Casanova: Mehurići za…

Riznica vina: sreda 17....

I kod nas kljuca neki crni pevac

I kod nas kljuca neki…

U nameri da ljude oko...

Mostarsko vinogorje: U zemlji žilavke i blatine

Mostarsko vinogorje: U zemlji žilavke…

Mostarsko vinogorje je ...

Najveći vinski spektakl u regionu

Najveći vinski spektakl u regionu

Dva dana čistokrvnog vi...

Veliki test Vino.rs: Pogled iznutra

Veliki test Vino.rs: Pogled iznutra

VTV 2014, četvrto Međun...

Četiri zlata Temeta

Četiri zlata Temeta

Riznica vina, četvrtak,...

Belje u Beogradu

Belje u Beogradu

Na vrhu zgrade što natk...

Džejms Bond: Špijun koji je voleo Bollinger i Dom Perignon

Džejms Bond: Špijun koji je…

Džejms Bond je bio jeda...

Degustacija zlata sa Velikog testa vina 2014

Degustacija zlata sa Velikog testa…

Riznica vina, petak, 5....

Drugi Belgrade Wine & Dine

Drugi Belgrade Wine & Dine

Više od 35 vinarija od ...

Matalj ne da titulu

Matalj ne da titulu

Negotinska vinarija Mat...

Vino i hrana na dokovima Beograda

Vino i hrana na dokovima…

Regonalni festival vina...

Blago Župe u Riznici vina

Blago Župe u Riznici vina

Riznica vina, četvrtak,...

VTV 2014: Najbolje iz srpskih vinskih podruma

VTV 2014: Najbolje iz srpskih…

Obavljene su poslednje ...

Prev Next

Bela

vrste-vina-belo

Vino nastaje tako što se gnječi grožđe, a sok koji se dobija gnječenjem naziva se šira. U osnovi proizvodnje vina leži hemijski proces fermentacije, tokom kojeg, pod uticajem kvasaca u anaerobnim uslovima, dolazi do razlaganja različitih šećera do etanola. Proces vrenja ili fermetacije obično traje nekoliko nedelja, a posle toga vino se prečišćava i pretače u buriće ili bačve.

Crveno i belo vino se dobijaju na gotovo identičan način.

Belo vino nastaje fermentacijom soka grožđa, bez kože i peteljki. Fermentacija traje oko šest nedelja, a osnovni zahtev je da temperatura bude između 15 i 18 stepeni, jer se na višoj temperaturi gube aroma i svežina.

Boja belog vina kreće se u žutom spektru – od bledožute, preko slamnato-žute i zeleno-žute, do zlatno-žute.

Moguća je i proizvodnja belog vina od crnog grožđa. Takvo vino se naziva klaret (Claret) u Francuskoj ili Blank de Noar (Blanc de Noirs – šampanjac). Pošto crvena boja vina potiče iz kože grožđa, pri proizvodnji ovih vina se poseban akcenat stavlja na kvalitet grožđa i brzinu prerade, da bi se koža što pre odvojila od soka i izbeglo bojenje soka pigmentima iz kože.

Najpoznatije vrste belog vina

Šardone (fr. Chardonnay) — Verovatno najtraženije grožđe na svetu. Bolje uspeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Rano cveta i zri. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se pravi vino.

Šenin blan (fr. Chenin Blanc) — Koristi se za najraznovrsnija vina, daje obična i penušava, suva i slatka. Gaji se najviše u dolini Loare – jugozapadna Francuska, pa sve do Atlantika. Ima tanku kožu, kasno sazreva. Raste i u Južnoj Africi, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.

Crveni traminer ili Klevner (nem. Gewurztraminer ili Traminer) — Iako je plod žučkasto-roze boje, od njega s eprave suva i slatka bela vina, karakterističnog aromatičnog i začinjenog ukusa – gewurtz znači začin. Poreklom je iz Aldo Adiđe, italijanske pokrajine u kojoj se govori nemački. Gaji se i u Alzasu (Francuska, deo prema Nemačkoj), Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, ali i na drugom delu sveta – u Australiji i na Novom Zelandu.

Rizling (fr. Risling) — Ova sorta voli hladniju klimu. Ima bleda zrna sa mrljama i raste u malim grozdovima. Kasno cveta i zri. Daje vrhunska suva, poluslatka i slatka vina. Gaji se u Nemačkoj, Alzasu, Italiji, Australiji, SAD...

Sovinjon blan (fr. Sauvignon blanc) — Grožde doline Loare, raste na krečnjaku, pesku, šljunku. Kompaktni mali grozdovi tanke kože. Rano zri. Gaji se i u Italiji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji, SAD...

Semilon (fr. Semillon) — Daje sjajna slatka vina i visoko kvalitetna suva. Ima velika zrna i tanku kožu. Traži specifične klimatske uslove. Raste u Bordou u Francuskoj, Čileu, Australiji, SAD, Južnoj Africi...

 

Pretplatite se na RSS feed

Kupovina na vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Izbor iz prodavnice

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate „Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

O nama