BANER ZA VINO RS 610
aleksic
Menu
Srpska vina putuju na Zapad

Srpska vina putuju na Zapad

Dve stvari želim ovde d...

Potpuna čarolija!

Potpuna čarolija!

Tragajući za savršenim ...

Uskrs i vino

Uskrs i vino

Христос воскресе! Ima l...

Šveđanin najbolji somelijer sveta

Šveđanin najbolji somelijer sveta

Na svetskom nadmetanju ...

Mladi vinski lavovi Srbije

Mladi vinski lavovi Srbije

Aktuelni uspon vinske S...

Grand Cuvee 2013, Domaine Lepovo

Grand Cuvee 2013, Domaine Lepovo

Domaine Lepovo Grand Cu...

Vina u salonskim cipelicama

Vina u salonskim cipelicama

Oko četrdeset izlagača ...

Gastronomska kraljica Fruške gore

Gastronomska kraljica Fruške gore

Malo je restorana u koj...

Veliki u Ziri

Veliki u Ziri

U hotelu Zira u Beograd...

Treći FestiWine Dubrovnik

Treći FestiWine Dubrovnik

Dubrovnik će tokom posl...

Vinska čitaonica

Vinska čitaonica

Edukacija o vinu postaj...

Vina s potpisima slavnih

Vina s potpisima slavnih

Marketing je majka savr...

Proseko u Beogradu

Proseko u Beogradu

Znate li da prosecco zo...

Prolećna ljubav!

Prolećna ljubav!

VINO: Trag 2013, Despot...

U slavu malbeka

U slavu malbeka

Svetski Dan malbeka ob...

Fruška gora za jelo i pijenje!

Fruška gora za jelo i…

Nedavno sam dobio poziv...

Ceo svet u boci portugizera

Ceo svet u boci portugizera

Četvrto izdanje Portugi...

Vinska reprezentacija Srbije na Vinitaly 2016

Vinska reprezentacija Srbije na Vinitaly…

Vest iz kategorije „ver...

Vina koja govore (istinu)

Vina koja govore (istinu)

Iako lepe reči i gvozde...

Prev Next

Bela vina

bela vina

Vino nastaje tako što se gnječi grožđe, a sok koji se dobija gnječenjem naziva se šira. U osnovi proizvodnje vina leži hemijski proces fermentacije, tokom kojeg, pod uticajem kvasaca u anaerobnim uslovima, dolazi do razlaganja različitih šećera do etanola. Proces vrenja ili fermetacije obično traje nekoliko nedelja, a posle toga vino se prečišćava i pretače u buriće ili bačve.

Crveno i belo vino se dobijaju na gotovo identičan način.

Belo vino nastaje fermentacijom soka grožđa, bez kože i peteljki. Fermentacija traje oko šest nedelja, a osnovni zahtev je da temperatura bude između 15 i 18 stepeni, jer se na višoj temperaturi gube aroma i svežina.

Boja belog vina kreće se u žutom spektru – od bledožute, preko slamnato-žute i zeleno-žute, do zlatno-žute.

Moguća je i proizvodnja belog vina od crnog grožđa. Takvo vino se naziva klaret (Claret) u Francuskoj ili Blank de Noar (Blanc de Noirs – šampanjac). Pošto crvena boja vina potiče iz kože grožđa, pri proizvodnji ovih vina se poseban akcenat stavlja na kvalitet grožđa i brzinu prerade, da bi se koža što pre odvojila od soka i izbeglo bojenje soka pigmentima iz kože.

Najpoznatije vrste belog vina

Šardone (fr. Chardonnay) — Verovatno najtraženije grožđe na svetu. Bolje uspeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Rano cveta i zri. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se pravi vino.

Šenin blan (fr. Chenin Blanc) — Koristi se za najraznovrsnija vina, daje obična i penušava, suva i slatka. Gaji se najviše u dolini Loare – jugozapadna Francuska, pa sve do Atlantika. Ima tanku kožu, kasno sazreva. Raste i u Južnoj Africi, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.

Crveni traminer ili Klevner (nem. Gewurztraminer ili Traminer) — Iako je plod žučkasto-roze boje, od njega s eprave suva i slatka bela vina, karakterističnog aromatičnog i začinjenog ukusa – gewurtz znači začin. Poreklom je iz Aldo Adiđe, italijanske pokrajine u kojoj se govori nemački. Gaji se i u Alzasu (Francuska, deo prema Nemačkoj), Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, ali i na drugom delu sveta – u Australiji i na Novom Zelandu.

Rizling (fr. Risling) — Ova sorta voli hladniju klimu. Ima bleda zrna sa mrljama i raste u malim grozdovima. Kasno cveta i zri. Daje vrhunska suva, poluslatka i slatka vina. Gaji se u Nemačkoj, Alzasu, Italiji, Australiji, SAD...

Sovinjon blan (fr. Sauvignon blanc) — Grožde doline Loare, raste na krečnjaku, pesku, šljunku. Kompaktni mali grozdovi tanke kože. Rano zri. Gaji se i u Italiji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji, SAD...

Semilon (fr. Semillon) — Daje sjajna slatka vina i visoko kvalitetna suva. Ima velika zrna i tanku kožu. Traži specifične klimatske uslove. Raste u Bordou u Francuskoj, Čileu, Australiji, SAD, Južnoj Africi...

Pretplatite se na RSS feed

Kupovina na vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Izbor iz prodavnice

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate „Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

O nama