podum-aleksic
online-vinoteka-610x90
Menu
Je li Tito voleo vino?

Je li Tito voleo vino?

Danas je 25. maj 2015. ...

Botunjac, Jagoda 2013

Botunjac, Jagoda 2013

Cena: 2350 rsd Još j...

Wine Jam originali

Wine Jam originali

Uživanje u vinskom srcu...

Srbija konačno otvara podrume

Srbija konačno otvara podrume

Dan otvorenih vinskih p...

Aja Jung

Aja Jung

Direktorica i osnivač B...

Od Oplenca do Tokija

Od Oplenca do Tokija

Dvostruko slavlje u v...

Slatke strasti

Slatke strasti

Pre tačno godinu dana m...

Žurka vinskih mehurića

Žurka vinskih mehurića

Tranzit bar u Beogradu ...

Festival vina u Pančevu

Festival vina u Pančevu

Festival vina u Pančevu...

Međunarodni vinski dvoboj

Međunarodni vinski dvoboj

Nameri se junak na juna...

Carstvo sira, vina i maslinovog ulja

Carstvo sira, vina i maslinovog…

Proći kroz Poreč, a ne ...

Vino, klapa i delikatesi

Vino, klapa i delikatesi

U beogradskom hotelu Cr...

Žuti cvet najtraženiji

Žuti cvet najtraženiji

Vinarija Aleksić iz Vra...

Srbija na ružičastom talasu

Srbija na ružičastom talasu

Roze vina zauzimaju sve...

Podrum Čokot, Experiment Prokupac 2012

Podrum Čokot, Experiment Prokupac 2012

Cena: 945,00 rsd Staro...

Wine Jam na Dorćolu

Wine Jam na Dorćolu

Javno pijuckanje vina n...

90 poena za Mačkov Portugizer u SAD

90 poena za Mačkov Portugizer…

Renomirani američki mag...

Vino iz svemira!

Vino iz svemira!

Zaista, raste li loza u...

Srpska vina pod američkom lupom

Srpska vina pod američkom lupom

Jedan od najznačajnijih...

Vinski sajam u Župi

Vinski sajam u Župi

Četvrti međunarodni Saj...

Prev Next

Bela vina

bela vina

Vino nastaje tako što se gnječi grožđe, a sok koji se dobija gnječenjem naziva se šira. U osnovi proizvodnje vina leži hemijski proces fermentacije, tokom kojeg, pod uticajem kvasaca u anaerobnim uslovima, dolazi do razlaganja različitih šećera do etanola. Proces vrenja ili fermetacije obično traje nekoliko nedelja, a posle toga vino se prečišćava i pretače u buriće ili bačve.

Crveno i belo vino se dobijaju na gotovo identičan način.

Belo vino nastaje fermentacijom soka grožđa, bez kože i peteljki. Fermentacija traje oko šest nedelja, a osnovni zahtev je da temperatura bude između 15 i 18 stepeni, jer se na višoj temperaturi gube aroma i svežina.

Boja belog vina kreće se u žutom spektru – od bledožute, preko slamnato-žute i zeleno-žute, do zlatno-žute.

Moguća je i proizvodnja belog vina od crnog grožđa. Takvo vino se naziva klaret (Claret) u Francuskoj ili Blank de Noar (Blanc de Noirs – šampanjac). Pošto crvena boja vina potiče iz kože grožđa, pri proizvodnji ovih vina se poseban akcenat stavlja na kvalitet grožđa i brzinu prerade, da bi se koža što pre odvojila od soka i izbeglo bojenje soka pigmentima iz kože.

Najpoznatije vrste belog vina

Šardone (fr. Chardonnay) — Verovatno najtraženije grožđe na svetu. Bolje uspeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Rano cveta i zri. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se pravi vino.

Šenin blan (fr. Chenin Blanc) — Koristi se za najraznovrsnija vina, daje obična i penušava, suva i slatka. Gaji se najviše u dolini Loare – jugozapadna Francuska, pa sve do Atlantika. Ima tanku kožu, kasno sazreva. Raste i u Južnoj Africi, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.

Crveni traminer ili Klevner (nem. Gewurztraminer ili Traminer) — Iako je plod žučkasto-roze boje, od njega s eprave suva i slatka bela vina, karakterističnog aromatičnog i začinjenog ukusa – gewurtz znači začin. Poreklom je iz Aldo Adiđe, italijanske pokrajine u kojoj se govori nemački. Gaji se i u Alzasu (Francuska, deo prema Nemačkoj), Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, ali i na drugom delu sveta – u Australiji i na Novom Zelandu.

Rizling (fr. Risling) — Ova sorta voli hladniju klimu. Ima bleda zrna sa mrljama i raste u malim grozdovima. Kasno cveta i zri. Daje vrhunska suva, poluslatka i slatka vina. Gaji se u Nemačkoj, Alzasu, Italiji, Australiji, SAD...

Sovinjon blan (fr. Sauvignon blanc) — Grožde doline Loare, raste na krečnjaku, pesku, šljunku. Kompaktni mali grozdovi tanke kože. Rano zri. Gaji se i u Italiji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji, SAD...

Semilon (fr. Semillon) — Daje sjajna slatka vina i visoko kvalitetna suva. Ima velika zrna i tanku kožu. Traži specifične klimatske uslove. Raste u Bordou u Francuskoj, Čileu, Australiji, SAD, Južnoj Africi...

Pretplatite se na RSS feed

Kupovina na vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Izbor iz prodavnice

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate „Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

O nama