vino Bonaca - vinarija Aleksić
online-vinoteka-610x90
Menu
Šumadinci na Belom dvoru

Šumadinci na Belom dvoru

Obećanje je ispunjeno. ...

Najsrpskije srpsko vino

Najsrpskije srpsko vino

Činjenica da se premije...

Tikveš: 130 godina uspeha

Tikveš: 130 godina uspeha

I dok su Ujedinjene nac...

Berba puna iščekivanja

Berba puna iščekivanja

Morava ili prokupac? Ne...

Wine Jazzin

Wine Jazzin

Džem od vina i džeza, k...

Fruškogorski pino za japanski roštilj

Fruškogorski pino za japanski roštilj

Ne tako davno pisao sam...

Autentična sremska idila

Autentična sremska idila

Znate li koja je degust...

Novi vetrovi iz Vršačkih vinograda

Novi vetrovi iz Vršačkih vinograda

Paralela 601, četiri et...

Janko, Smederevka 2013

Janko, Smederevka 2013

Cena: 690 rsd Boja vod...

Kiš u novom svetlu

Kiš u novom svetlu

Vinarija Kiš je imala s...

Dani berbe grožđa Vršac

Dani berbe grožđa Vršac

Od 17. do 20. septemb...

Depardje prodaje Château de Tigné

Depardje prodaje Château de Tigné

Jedan od najpoznatijih ...

Aleksandar Gajšek

Aleksandar Gajšek

Već desetak godina, tel...

Sremski Karlovci u ritmu vina

Sremski Karlovci u ritmu vina

Karlovačka berba grožđa...

Pregršt medalja za Vinariju Aleksić u Beču

Pregršt medalja za Vinariju Aleksić…

Berba grožđa u Srbiji j...

Penušavac iz Šumadije oduševio London

Penušavac iz Šumadije oduševio London

Šum šumadijskih mehurić...

Studenička oda Mačkovom Portugizeru

Studenička oda Mačkovom Portugizeru

Krajem avgusta bio sam ...

Milanović, Sila 2013

Milanović, Sila 2013

Cena: 915 rsd Isprva s...

Gewurztraminer – novo vino u Srbiji

Gewurztraminer – novo vino u…

Srbija je dobila ozbilj...

Izaberite pravo vino uz roštilj

Izaberite pravo vino uz roštilj

Uz ćevape, kobasice, kr...

Prev Next

Bela vina

bela vina

Vino nastaje tako što se gnječi grožđe, a sok koji se dobija gnječenjem naziva se šira. U osnovi proizvodnje vina leži hemijski proces fermentacije, tokom kojeg, pod uticajem kvasaca u anaerobnim uslovima, dolazi do razlaganja različitih šećera do etanola. Proces vrenja ili fermetacije obično traje nekoliko nedelja, a posle toga vino se prečišćava i pretače u buriće ili bačve.

Crveno i belo vino se dobijaju na gotovo identičan način.

Belo vino nastaje fermentacijom soka grožđa, bez kože i peteljki. Fermentacija traje oko šest nedelja, a osnovni zahtev je da temperatura bude između 15 i 18 stepeni, jer se na višoj temperaturi gube aroma i svežina.

Boja belog vina kreće se u žutom spektru – od bledožute, preko slamnato-žute i zeleno-žute, do zlatno-žute.

Moguća je i proizvodnja belog vina od crnog grožđa. Takvo vino se naziva klaret (Claret) u Francuskoj ili Blank de Noar (Blanc de Noirs – šampanjac). Pošto crvena boja vina potiče iz kože grožđa, pri proizvodnji ovih vina se poseban akcenat stavlja na kvalitet grožđa i brzinu prerade, da bi se koža što pre odvojila od soka i izbeglo bojenje soka pigmentima iz kože.

Najpoznatije vrste belog vina

Šardone (fr. Chardonnay) — Verovatno najtraženije grožđe na svetu. Bolje uspeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Rano cveta i zri. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se pravi vino.

Šenin blan (fr. Chenin Blanc) — Koristi se za najraznovrsnija vina, daje obična i penušava, suva i slatka. Gaji se najviše u dolini Loare – jugozapadna Francuska, pa sve do Atlantika. Ima tanku kožu, kasno sazreva. Raste i u Južnoj Africi, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.

Crveni traminer ili Klevner (nem. Gewurztraminer ili Traminer) — Iako je plod žučkasto-roze boje, od njega s eprave suva i slatka bela vina, karakterističnog aromatičnog i začinjenog ukusa – gewurtz znači začin. Poreklom je iz Aldo Adiđe, italijanske pokrajine u kojoj se govori nemački. Gaji se i u Alzasu (Francuska, deo prema Nemačkoj), Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, ali i na drugom delu sveta – u Australiji i na Novom Zelandu.

Rizling (fr. Risling) — Ova sorta voli hladniju klimu. Ima bleda zrna sa mrljama i raste u malim grozdovima. Kasno cveta i zri. Daje vrhunska suva, poluslatka i slatka vina. Gaji se u Nemačkoj, Alzasu, Italiji, Australiji, SAD...

Sovinjon blan (fr. Sauvignon blanc) — Grožde doline Loare, raste na krečnjaku, pesku, šljunku. Kompaktni mali grozdovi tanke kože. Rano zri. Gaji se i u Italiji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji, SAD...

Semilon (fr. Semillon) — Daje sjajna slatka vina i visoko kvalitetna suva. Ima velika zrna i tanku kožu. Traži specifične klimatske uslove. Raste u Bordou u Francuskoj, Čileu, Australiji, SAD, Južnoj Africi...

Pretplatite se na RSS feed

Kupovina na vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Izbor iz prodavnice

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate „Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

O nama