podum-aleksic
online-vinoteka-610x90
Menu
A tek čuda Dizeldorfa

A tek čuda Dizeldorfa

Veliki je i lep Vinit...

Skandal!

Skandal!

Popularna kultura oblik...

Vinitaly 2015: Sajam vinskih čuda

Vinitaly 2015: Sajam vinskih čuda

O veličini i značaju 49...

Biznismeni & biznisvini

Biznismeni & biznisvini

Moderno je samo ono š...

Pobednici Vinofesta u Vršcu

Pobednici Vinofesta u Vršcu

U konkurenciji više od ...

Winterfest 2015: Vinska skijaška bajka

Winterfest 2015: Vinska skijaška bajka

Winterfest 2015, trodne...

Kad somelijer zakuva

Kad somelijer zakuva

Promocija četiri kuvea ...

Vinograd Leonarda da Vinčija

Vinograd Leonarda da Vinčija

Čuveni naučnik, vizio...

Najbolja organska vina

Najbolja organska vina

Vino je dar prirode, al...

Makedonska berba 2014

Makedonska berba 2014

Berba 2014. nije bila...

Najzdravije belo vino

Najzdravije belo vino

OK, svi znaju da se v...

Tamjanika i traminac za suši!

Tamjanika i traminac za suši!

Japan je zemlja koje ...

Kolika je vinogradarska Srbija

Kolika je vinogradarska Srbija

Konačno znamo tačnu pov...

Kreće talas vinskih sajmova

Kreće talas vinskih sajmova

Veliki vinski sajmovi š...

Suzana Živić: Srpska vinska doktorka u Evropi

Suzana Živić: Srpska vinska doktorka…

Prošle godine Srbija je...

Beogradski dan vina Italije

Beogradski dan vina Italije

Balkan Wine Expo 2015...

Deseti Vinofest u Vršcu

Deseti Vinofest u Vršcu

Deseti Međunarodni saja...

Vino s njenim imenom

Vino s njenim imenom

Iako sam u dosadašnjim ...

Mima Karadžić

Mima Karadžić

Zašto glumac Milutin Mi...

Prev Next

Bela vina

bela vina

Vino nastaje tako što se gnječi grožđe, a sok koji se dobija gnječenjem naziva se šira. U osnovi proizvodnje vina leži hemijski proces fermentacije, tokom kojeg, pod uticajem kvasaca u anaerobnim uslovima, dolazi do razlaganja različitih šećera do etanola. Proces vrenja ili fermetacije obično traje nekoliko nedelja, a posle toga vino se prečišćava i pretače u buriće ili bačve.

Crveno i belo vino se dobijaju na gotovo identičan način.

Belo vino nastaje fermentacijom soka grožđa, bez kože i peteljki. Fermentacija traje oko šest nedelja, a osnovni zahtev je da temperatura bude između 15 i 18 stepeni, jer se na višoj temperaturi gube aroma i svežina.

Boja belog vina kreće se u žutom spektru – od bledožute, preko slamnato-žute i zeleno-žute, do zlatno-žute.

Moguća je i proizvodnja belog vina od crnog grožđa. Takvo vino se naziva klaret (Claret) u Francuskoj ili Blank de Noar (Blanc de Noirs – šampanjac). Pošto crvena boja vina potiče iz kože grožđa, pri proizvodnji ovih vina se poseban akcenat stavlja na kvalitet grožđa i brzinu prerade, da bi se koža što pre odvojila od soka i izbeglo bojenje soka pigmentima iz kože.

Najpoznatije vrste belog vina

Šardone (fr. Chardonnay) — Verovatno najtraženije grožđe na svetu. Bolje uspeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Rano cveta i zri. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se pravi vino.

Šenin blan (fr. Chenin Blanc) — Koristi se za najraznovrsnija vina, daje obična i penušava, suva i slatka. Gaji se najviše u dolini Loare – jugozapadna Francuska, pa sve do Atlantika. Ima tanku kožu, kasno sazreva. Raste i u Južnoj Africi, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.

Crveni traminer ili Klevner (nem. Gewurztraminer ili Traminer) — Iako je plod žučkasto-roze boje, od njega s eprave suva i slatka bela vina, karakterističnog aromatičnog i začinjenog ukusa – gewurtz znači začin. Poreklom je iz Aldo Adiđe, italijanske pokrajine u kojoj se govori nemački. Gaji se i u Alzasu (Francuska, deo prema Nemačkoj), Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, ali i na drugom delu sveta – u Australiji i na Novom Zelandu.

Rizling (fr. Risling) — Ova sorta voli hladniju klimu. Ima bleda zrna sa mrljama i raste u malim grozdovima. Kasno cveta i zri. Daje vrhunska suva, poluslatka i slatka vina. Gaji se u Nemačkoj, Alzasu, Italiji, Australiji, SAD...

Sovinjon blan (fr. Sauvignon blanc) — Grožde doline Loare, raste na krečnjaku, pesku, šljunku. Kompaktni mali grozdovi tanke kože. Rano zri. Gaji se i u Italiji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji, SAD...

Semilon (fr. Semillon) — Daje sjajna slatka vina i visoko kvalitetna suva. Ima velika zrna i tanku kožu. Traži specifične klimatske uslove. Raste u Bordou u Francuskoj, Čileu, Australiji, SAD, Južnoj Africi...

Pretplatite se na RSS feed

Kupovina na vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Izbor iz prodavnice

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate „Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

O nama