podum-aleksic
online-vinoteka-610x90
Menu
Salon vina Kragujevac 2015

Salon vina Kragujevac 2015

Vinski viteški red Šuma...

Sava Jojić Mačak: Boem među vinarima

Sava Jojić Mačak: Boem među…

Čvrsto zategnut prosedi...

Sveti Trifun ujedinitelj

Sveti Trifun ujedinitelj

I kao što već navedoh u...

Vinska Italija za profesionalce

Vinska Italija za profesionalce

Balkan Wine Expo 2015, ...

Don Makalok: Srpska organska vina sa škotskim potpisom

Don Makalok: Srpska organska vina…

Ako ne najveće, onda si...

BeoWine ili zbijanje redova

BeoWine ili zbijanje redova

Šesti Međunarodni sajam...

Snobovi & neznalice

Snobovi & neznalice

Moram da priznam da pri...

Prva vinarija nove srpske vinske ere

Prva vinarija nove srpske vinske…

Podrum Radovanović iz K...

Vinske slike iz Švajcarske

Vinske slike iz Švajcarske

Proizvodnja vina oko gr...

Beowine najavio vina iz 11 država

Beowine najavio vina iz 11…

Svečanim otvaranjem u 1...

Dan zaljubljenih u vina

Dan zaljubljenih u vina

Šta treba znati o vinu ...

Vršački rizling je najskuplji!

Vršački rizling je najskuplji!

Na nedavno održanoj hum...

Supervranac iz koga peva Sinatra

Supervranac iz koga peva Sinatra

Imali smo priliku da ...

Vina bizarnih naziva

Vina bizarnih naziva

Kako privući pažnju kup...

Najduža predigra za Dan ljubavi

Najduža predigra za Dan ljubavi

Ovaj pomalo lascivni na...

Vina stare nekako ljudski

Vina stare nekako ljudski

On je kao vino, što sta...

Prvo ovogodišnje ocenjivanje vina

Prvo ovogodišnje ocenjivanje vina

Sredinom januara u spor...

Velika iluzija

Velika iluzija

Imam problem da od krat...

Kad vino vredi milione dolara!

Kad vino vredi milione dolara!

Nedavno, kada se na ele...

Prev Next

Bela vina

bela vina

Vino nastaje tako što se gnječi grožđe, a sok koji se dobija gnječenjem naziva se šira. U osnovi proizvodnje vina leži hemijski proces fermentacije, tokom kojeg, pod uticajem kvasaca u anaerobnim uslovima, dolazi do razlaganja različitih šećera do etanola. Proces vrenja ili fermetacije obično traje nekoliko nedelja, a posle toga vino se prečišćava i pretače u buriće ili bačve.

Crveno i belo vino se dobijaju na gotovo identičan način.

Belo vino nastaje fermentacijom soka grožđa, bez kože i peteljki. Fermentacija traje oko šest nedelja, a osnovni zahtev je da temperatura bude između 15 i 18 stepeni, jer se na višoj temperaturi gube aroma i svežina.

Boja belog vina kreće se u žutom spektru – od bledožute, preko slamnato-žute i zeleno-žute, do zlatno-žute.

Moguća je i proizvodnja belog vina od crnog grožđa. Takvo vino se naziva klaret (Claret) u Francuskoj ili Blank de Noar (Blanc de Noirs – šampanjac). Pošto crvena boja vina potiče iz kože grožđa, pri proizvodnji ovih vina se poseban akcenat stavlja na kvalitet grožđa i brzinu prerade, da bi se koža što pre odvojila od soka i izbeglo bojenje soka pigmentima iz kože.

Najpoznatije vrste belog vina

Šardone (fr. Chardonnay) — Verovatno najtraženije grožđe na svetu. Bolje uspeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Rano cveta i zri. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se pravi vino.

Šenin blan (fr. Chenin Blanc) — Koristi se za najraznovrsnija vina, daje obična i penušava, suva i slatka. Gaji se najviše u dolini Loare – jugozapadna Francuska, pa sve do Atlantika. Ima tanku kožu, kasno sazreva. Raste i u Južnoj Africi, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.

Crveni traminer ili Klevner (nem. Gewurztraminer ili Traminer) — Iako je plod žučkasto-roze boje, od njega s eprave suva i slatka bela vina, karakterističnog aromatičnog i začinjenog ukusa – gewurtz znači začin. Poreklom je iz Aldo Adiđe, italijanske pokrajine u kojoj se govori nemački. Gaji se i u Alzasu (Francuska, deo prema Nemačkoj), Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, ali i na drugom delu sveta – u Australiji i na Novom Zelandu.

Rizling (fr. Risling) — Ova sorta voli hladniju klimu. Ima bleda zrna sa mrljama i raste u malim grozdovima. Kasno cveta i zri. Daje vrhunska suva, poluslatka i slatka vina. Gaji se u Nemačkoj, Alzasu, Italiji, Australiji, SAD...

Sovinjon blan (fr. Sauvignon blanc) — Grožde doline Loare, raste na krečnjaku, pesku, šljunku. Kompaktni mali grozdovi tanke kože. Rano zri. Gaji se i u Italiji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji, SAD...

Semilon (fr. Semillon) — Daje sjajna slatka vina i visoko kvalitetna suva. Ima velika zrna i tanku kožu. Traži specifične klimatske uslove. Raste u Bordou u Francuskoj, Čileu, Australiji, SAD, Južnoj Africi...

Pretplatite se na RSS feed

Kupovina na vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Izbor iz prodavnice

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate „Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

O nama