vino Bonaca - vinarija Aleksić
online-vinoteka-610x90
Menu
Nova vinska ikona Srbije

Nova vinska ikona Srbije

Najnovija etiketa vinar...

Vino srpskih templara

Vino srpskih templara

Zanimljiva etiketa priv...

Botunjac, Pino Svetih Ratnika 2011

Botunjac, Pino Svetih Ratnika 2011

Cena: 5.106 rsd Ne sam...

Šardone i tamjanika za grdobinu

Šardone i tamjanika za grdobinu

Svake godine u maju ide...

Šest osnovnih pravila za serviranje vina

Šest osnovnih pravila za serviranje…

Pre nego što se prepu...

Casanova di Neri: Najbolja vinarija sveta

Casanova di Neri: Najbolja vinarija…

Ako kažete da je Casano...

Pet glavnih razloga zašto volimo šardone

Pet glavnih razloga zašto volimo…

Voleti il’ mrzeti šardo...

Belo Brdo, Pinot Noir 2012

Belo Brdo, Pinot Noir 2012

Cena 1,340.00 rsd I na...

Cene više, vina jeftinija!

Cene više, vina jeftinija!

Specifičan paradoks nap...

Dolce vita u čaši

Dolce vita u čaši

Proseko (prosecco) je v...

Levač – Šumadija: Tri boje vina

Levač – Šumadija: Tri boje…

Prođoh Levač, prođoh Šu...

Srpski prokupac i kaberne za lignje

Srpski prokupac i kaberne za…

Na poslednjem Wine jam ...

Šumadija se predstavila Andrićgradu

Šumadija se predstavila Andrićgradu

Udruženje vinara Šumadi...

Samo za vinske fetišiste

Samo za vinske fetišiste

Vinska industrija odavn...

Kada gazda služi

Kada gazda služi

Prenošenjem vina u bari...

Ko se slatkog vina boji još?

Ko se slatkog vina boji…

Zbog čega na srpskom tr...

Šumadijska vina na Drini

Šumadijska vina na Drini

Šumadijski vinski karav...

Kako najbrže upariti vino i hranu

Kako najbrže upariti vino i…

Verovatno je procenat š...

Imperator, Valerius Riesling, 2012

Imperator, Valerius Riesling, 2012

Cena 1,389.00 rsd Škol...

Budimir Zdravković: Barrique neće proći

Budimir Zdravković: Barrique neće proći

Ko bolje pamti, čovek i...

Prev Next

Paški ovčiji sir najbolji na svetu!

gligora-sirevi2 bDa region ex-Jugoslavije poseduje gotovo čarobna hedonistička svojstva, otkriva se u svetskim okvirima iz dana u dan, a najnovije otkriće stiže iz Velike Britanije gde je čuveni paški ovčiji sir iz Hrvatske proglašen najboljim na svetu, a sirana Gligora iz mesta Kolana na ostrvu Pagu, time se još više učvrstila na listi deset najboljih svetskih proizvođača sireva.

Paški ovčiji sir Gligora je početkom avgusta na 116. godišnjem međunarodnom nadmetanju sira u Nantwichu u Velikoj Britaniji, proglašen najboljim sirom na svetu. Na tom najuglednijem i najstarijem takmičenju proizvođača sira iz celog sveta, u konkurenciji 4.285 sireva, pa i onih iz Francuske, Švajcarske, Holandije ili Italije, koje je ocenilo gligor-ivan gligora190 stručnih sudija, među kojima su bili čuveni britanski i italijanski kuvari, Gligorin je paški sir krunisan zlatnom medaljom kao najbolji na svetu u kategoriji - najbolji tvrdi sir od ovčijeg mleka.

Ivana Gligore

 

Ovaj se sir inače dobija isključivo od paške autohtone pasmine ovaca što je samo još jedan razlog više za pohvalu proizvođaču:
- Nismo ove godine išli u Nantwich, gde smo već jednom osvojili srebrnu medalju. Poslali smo sir na natjecanje i ugodno se iznenadili kada su nas obavjestili da je upravo ovaj naš proglašen najboljim u toj prestižnoj kategoriji, izjavio je Šime Gligora, izvršni direktor sirane i sin vlasnika i osnivača Ivana Gligore koji je dodao:
- Ovo priznanje je satisfakcija za trud uložen u proizvodnju sira, ali ta nagrada i pokazuje da u Hrvatskoj možemo proizvesti visokocenjeni prehrambeni proizvod.

Takođe, na drugom najvažnijem nadmetanju proizvođača sira „World Cheese Awards" u Birminghamu, u sve tri kategorije u kojim se nadmetao pre tri godine, paški sir Gligora odneo je najveća priznanja - super gold medal. Tada je ovaj paški sir ušao u top 10 najboljih sireva sveta, a u sirani, koja je jedna od najmodernijih u Hrvatskoj trenutno rade na dovršenju postupka oko međunarodne zaštite izvornosti paškog sira.

Zahvaljujući uspesima na međunarodnim takmičenjima u Briselu, Paški sir je dobio pravo da nosi prestižnu oznaku Superior Taste sa tri zvezdice, kao jedan od retkih u Hrvatskoj. Ovaj sir koji zrije od 2 do 18 meseci nosi sertifikat košer i oznaku Izvorno hrvatsko i zato ne čudi da je ubedljivo najskuplji iz nove sirane u Kolanu. Inače, prva mala sirana - Sirena, otvorena je na Pagu 1995. godine. Uz Paški sir, širom Hrvatske se može pronaći još nekoliko tvrdih i masnih sireva Gligora, poput Žigljena, Kolana, Kozlara, Figurice, ali i posebnih sireva u maslinovom ulju. Cena ovih vrhunskih delikatesa koji se posebno preporučuju uz crveno vino kreće se od desetak do gotovo trideset evra po kilogramu koliko staje baš pomenuti Paški sir. Ovi su sirevi dostupni u Hrvatskoj putem online prodaje, a najnoviji sirni butik otvara se uskoro u Dubrovniku. Pa ako svraćate...

Poslednji put izmenjenonedelja, 21 septembar 2014 11:48
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
nazad na vrh

Kupovina na vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Izbor iz prodavnice

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate „Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

O nama