vino Bonaca - vinarija Aleksić
online-vinoteka-610x90
Menu
Ilegalci u Ciglani

Ilegalci u Ciglani

Treće okupljanje, saj...

Smederevski vinari u vili Obrenovića

Smederevski vinari u vili Obrenovića

Karađorđević u kući Obr...

Bure vina za srpskog dramaturga

Bure vina za srpskog dramaturga

Originalna literarna na...

Šumadinci na Belom dvoru

Šumadinci na Belom dvoru

Obećanje je ispunjeno. ...

Najsrpskije srpsko vino

Najsrpskije srpsko vino

Činjenica da se premije...

Tikveš: 130 godina uspeha

Tikveš: 130 godina uspeha

I dok su Ujedinjene nac...

Berba puna iščekivanja

Berba puna iščekivanja

Morava ili prokupac? Ne...

Wine Jazzin

Wine Jazzin

Džem od vina i džeza, k...

Fruškogorski pino za japanski roštilj

Fruškogorski pino za japanski roštilj

Ne tako davno pisao sam...

Autentična sremska idila

Autentična sremska idila

Znate li koja je degust...

Novi vetrovi iz Vršačkih vinograda

Novi vetrovi iz Vršačkih vinograda

Paralela 601, četiri et...

Janko, Smederevka 2013

Janko, Smederevka 2013

Cena: 690 rsd Boja vod...

Kiš u novom svetlu

Kiš u novom svetlu

Vinarija Kiš je imala s...

Dani berbe grožđa Vršac

Dani berbe grožđa Vršac

Od 17. do 20. septemb...

Depardje prodaje Château de Tigné

Depardje prodaje Château de Tigné

Jedan od najpoznatijih ...

Aleksandar Gajšek

Aleksandar Gajšek

Već desetak godina, tel...

Sremski Karlovci u ritmu vina

Sremski Karlovci u ritmu vina

Karlovačka berba grožđa...

Pregršt medalja za Vinariju Aleksić u Beču

Pregršt medalja za Vinariju Aleksić…

Berba grožđa u Srbiji j...

Penušavac iz Šumadije oduševio London

Penušavac iz Šumadije oduševio London

Šum šumadijskih mehurić...

Studenička oda Mačkovom Portugizeru

Studenička oda Mačkovom Portugizeru

Krajem avgusta bio sam ...

Prev Next

Paški ovčiji sir najbolji na svetu!

gligora-sirevi2 bDa region ex-Jugoslavije poseduje gotovo čarobna hedonistička svojstva, otkriva se u svetskim okvirima iz dana u dan, a najnovije otkriće stiže iz Velike Britanije gde je čuveni paški ovčiji sir iz Hrvatske proglašen najboljim na svetu, a sirana Gligora iz mesta Kolana na ostrvu Pagu, time se još više učvrstila na listi deset najboljih svetskih proizvođača sireva.

Paški ovčiji sir Gligora je početkom avgusta na 116. godišnjem međunarodnom nadmetanju sira u Nantwichu u Velikoj Britaniji, proglašen najboljim sirom na svetu. Na tom najuglednijem i najstarijem takmičenju proizvođača sira iz celog sveta, u konkurenciji 4.285 sireva, pa i onih iz Francuske, Švajcarske, Holandije ili Italije, koje je ocenilo gligor-ivan gligora190 stručnih sudija, među kojima su bili čuveni britanski i italijanski kuvari, Gligorin je paški sir krunisan zlatnom medaljom kao najbolji na svetu u kategoriji - najbolji tvrdi sir od ovčijeg mleka.

Ivana Gligore

 

Ovaj se sir inače dobija isključivo od paške autohtone pasmine ovaca što je samo još jedan razlog više za pohvalu proizvođaču:
- Nismo ove godine išli u Nantwich, gde smo već jednom osvojili srebrnu medalju. Poslali smo sir na natjecanje i ugodno se iznenadili kada su nas obavjestili da je upravo ovaj naš proglašen najboljim u toj prestižnoj kategoriji, izjavio je Šime Gligora, izvršni direktor sirane i sin vlasnika i osnivača Ivana Gligore koji je dodao:
- Ovo priznanje je satisfakcija za trud uložen u proizvodnju sira, ali ta nagrada i pokazuje da u Hrvatskoj možemo proizvesti visokocenjeni prehrambeni proizvod.

Takođe, na drugom najvažnijem nadmetanju proizvođača sira „World Cheese Awards" u Birminghamu, u sve tri kategorije u kojim se nadmetao pre tri godine, paški sir Gligora odneo je najveća priznanja - super gold medal. Tada je ovaj paški sir ušao u top 10 najboljih sireva sveta, a u sirani, koja je jedna od najmodernijih u Hrvatskoj trenutno rade na dovršenju postupka oko međunarodne zaštite izvornosti paškog sira.

Zahvaljujući uspesima na međunarodnim takmičenjima u Briselu, Paški sir je dobio pravo da nosi prestižnu oznaku Superior Taste sa tri zvezdice, kao jedan od retkih u Hrvatskoj. Ovaj sir koji zrije od 2 do 18 meseci nosi sertifikat košer i oznaku Izvorno hrvatsko i zato ne čudi da je ubedljivo najskuplji iz nove sirane u Kolanu. Inače, prva mala sirana - Sirena, otvorena je na Pagu 1995. godine. Uz Paški sir, širom Hrvatske se može pronaći još nekoliko tvrdih i masnih sireva Gligora, poput Žigljena, Kolana, Kozlara, Figurice, ali i posebnih sireva u maslinovom ulju. Cena ovih vrhunskih delikatesa koji se posebno preporučuju uz crveno vino kreće se od desetak do gotovo trideset evra po kilogramu koliko staje baš pomenuti Paški sir. Ovi su sirevi dostupni u Hrvatskoj putem online prodaje, a najnoviji sirni butik otvara se uskoro u Dubrovniku. Pa ako svraćate...

Poslednji put izmenjenonedelja, 21 septembar 2014 11:48
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
nazad na vrh

Kupovina na vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Izbor iz prodavnice

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate „Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

O nama