Luka Krajančić: Pesnik vina

Otvarajuca krancic

Vina sa potpisom Luke Krajančića svojevrsni su kult kod ljubitelja vina u Hrvatskoj. Zato ni jedna potraga za ultimativnim pošipom ne bi mogla da prođe bez njegovih vina, pogotovo što pošip s Lukinim potpisom mnogi doživljavaju kao – umetničko delo!

Luka Krajančić sebe voli da vidi pre svega kao pesnika zemlje i duše čoveka. Nismo pošteno ni seli za sto sa vinima, a već smo čuli od njega nekoliko stihova.
- Mislim da je to neki srpski pesnik napisao – kaže, dok nam usput objašnjava da čitava njegova vinska filozofija može da se svede na to da svako vino pravi samo za jednog čoveka! – Ako se prepoznate u nekom od ovih vina, onda je to vino za vas. Ne mogu ja da pravim vina koja će se svideti svima, već želim da napravim vino koje će se svideti pojedincu. To je najbitnije. Pravim jednu bocu vina za jednog čoveka!

Za razliku od ostalih iz Čare, Krajančićeva vinarija je tik uz more, u selu Zavalatica. Za svoja vina kaže da su odraz mora i mineralnosti tla, a da je on samo posrednik.
- U priči o vinu ja sam statista, slušam vino, ono komunicira na svoj način, ne razumem ga uvek u svim segmentima, ali se trudim. Kada bih ga sve razumeo, onda bih pravio najbolje vino na svetu! Ali, kada bih zatvorio oči i pomislio šta bihnajradije pio, onda bi to bilo moje vino. I ja evoluiram zajedno s vinima, učim, i ovo moje vino danas je bolje nego ono kada sam počeo, a nadam se da će ono sledeće godine biti još bolje od ovog danas.

Krajancic02

U skladu sa svojim načelima, Luka grožđe nikada ne naziva sirovinom, jer od njega se dobija vino – a vino je čovek!
- Vino je odraz podneblja, nema tu globalizacije. Za svoja vina volim da kažem da su u kontaktu s mojim detinjstvom, svako na svoj način, a mirisi koji me afirmišu kao čoveka s otoka su u toj mojoj viziji jako bitni. To je nešto što pošip pre nekoliko decenija nije imao. Kada sam izašao s prvim pošipom, 1996. godine, imao sam viziju koja je bila drugačija od tada postojeće.

Sur lie 2011

sur-lie---antrfAko je Intrada jedan od najomiljenijih pošipa u Hrvatskoj, onaj s oznakom Sur lie je verovatno najcenjeniji!
Ovo vino se dobija metodom odležavanja vina na talogu kvasca, a Krajančić koristi za njegovu proizvodnju grožđe iz svojih najstarijih vinograda, u ovom slučaju 54 godine starog. Sve u svemu, posle godinu dana u drvetu i godinu dana na divljim talozima, vino je zadržalo i jako telo i svežinu pošipa, uz pomalo zadimljene tonove vanile i putera.
Pošip Sur lie je prvo hrvatsko belo suvo vino koje je osvojilo zlatnu medalju u Bordou!

Krajančić važi danas za jednog od najcenjenijih vinara u Hrvatskoj. Na tu činjenicu reaguje kao da mu to i ne znači mnogo. Čak, tvrdi, nema nameru da povećava proizvodnju, iako je potražnja za njegovim vinima tolika da bi realno mogao da proda duplo više od ovih 40.000 flaša, koliko sada godišnje napravi.

Osim u Hrvatskoj, manje količine njegovih vina mogu se naći u Francuskoj, SAD i Crnoj Gori (oko 30% proizvodnje).
Zašto ne i u Srbiji?
- Tražili su mi iz Srbije neki distributeri, ali sam morao da ih odbijem jer nemam dovoljno vina. Mogao bih eventualno da odvojim nešto malo, ali je to neozbiljno. Zato, radije da vi dođete na Korčulu i probate moja vina, a kada ja dođem u Beograd da probam vaša!

Njegovo prvo vino bio je pošip Intrada, kog je američki Wine & Spirits Magazine u specijalnom jesenjem izdanju 2012. godine uvrstio na listu 100 najboljih vina u svetu koja odražavaju podneblje u kojem su nastala! U obrazloženju je stajalo da je to vino koje „budi uspomene na boravak pored mora i morsku hranu”.

Ako ste imali priliku da probate ovaj „korčulanski nektar”, mogli ste da osetite pun, bogat ukus svežine koji savršeno ide uz svaku morsku hranu.
- Intrada je moj kontakt s detinjstvom. Tu se nalazi dosta mora i puno babinih vrtova. Pošip nije samo vino, on afirmira i prostor odakle dolazi i ljude koji ga prave!

Opera 2009

Opera je desertno, poluslatko vino koje se pravi samo u najboljim godinama i iz vinograda koji se suši. Takvo grožđe, sa povećanim procentom šečera, fermentira sa divljim kvascima i u određenom momentu se proces prekida, tako da ostaje 42 grama neprevrelog šećera i 12,9 % alkohola.
Krajančić je do sada napravio ovo vino samo iz dve berbe, 2006. i 2009. godine. Karakteriše ga mnoštvo začinskih nota, a budući da je tri meseca ležalo u buretu osete se i diskretni tragovi vanile.

U Intradi i mirisu vrtova Lukine babe uživale su i mnoge poznate ličnosti, među kojima i bivši 007, Roger Moore, a kada je papa Ivan Pavle svojevremeno posetio Dubrovnik, za ručak su mu prvo servirali taj Krajančićev pošip. Iako je „sveti otac” bio poznat po tome što je voleo & pio uglavnom crvena vina, ovo Lukino belo mu je tako dobro leglo da je tražio da mu sipaju još jednu čašu, tako se priča.

Uprkos nesumnjivom uspehu kojeg je napravio sa svojim pošipom, Luka ipak tvrdi:
- Mislim da je to sorta koja je dostigla tek 50 posto svog potencijala i da smo tek na početku otkrivanja njegovog pravog potencijala. Ako se spremi za odležavanje, ima ozbiljan potencijal koji konkuriše svim najboljim vinima. I zato kažem da će pošip tek postati veliko vino u svetskim okvirima.

O tom putu otrkivanja pošipovih tajni svedoče ostala Krajančićeva vina – Ježina, Opera i Sur Lie – od kojih je svako poput nove boje u paleti vinskog umetnika Krajančića.

Ježina

Ovo vino zauzima posebno mesto u Krajančićevoj vinskoj folozofiji, budući da ga je pravio imajući na umu svoje najbliskije prijatelje i zajedničke trenutke s njima.

jezina 2007 antrf

- Mislim da je bitnije skupiti dobru ekipu uz vino, nego sljubljivati vino i hranu. Vino nije bitno samo u segmentima telo, boja, nos, ukus... Meni je u vinu bitno kako se određuje, da li je veselo! Znate, mi na otoku jedemo morskog ježa i to ima poseban hedonistički odmak u kulinarstvu, jer se događa tokom nekoliko dana. Prvo se dogovaramo dan-dva ranije čijim brodom ćemo ići, ko će peći kruh, čije će se vino piti... I, kada se sve dogovori, vade se ježine iz mora, samo ženske koje imaju ikru, i to se onda jede sa friškim kruhom i uz bevandu. I ta ježina se uvek dešava s prijateljima. Na ježeve ne ideš s nekim ko će ti možda odgovarati, već isključivo sa prijateljima. Upravo ta misao o zajedništvu i prijateljstvu je završila i na mojoj etiketi.
Ježina je vino koje dolazi iz najmlađih vinograda, malo duže je rađena maceracija i isključivo na divljim kvascima.

foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi