Dejan Živkoski: Novi vetrovi u Sersi

Riede dezhal

Na redovnom zasedanju skupštine Udruženja profesionalnih somelijera Srbije, SERSA, održanom 31. januara u beogradskom hotelu Crowne Plaza, za novog predsednika izabran je Dejan Živkoski. Jedini protivkandidat bio je Ivica Stojanović, a od 42 delegata sa pravom glasa, uz dva nevažeća listića, za Živkoskog je glasalo njih 33.

Nakon izbora, dosadašnji direktor SERSA, Živkoski je istakao kako će od svih članova Asocijacije, pogotovo onih koji obavljaju dužnosti u upravljačkim odborima, tražiti da se radu Udruženja posvete koliko i on sam.

dejan-zivkoski-sersaDa li novu funkciju doživljavate pre svega kao čast ili izazov da krenete u neke nove zahvate na profesionalnoj vinskoj sceni?
- Prvenstveno je ona za mene čast, ali i zaista velika obaveza da vodim Udruženje i da od njega izgradim ono što bih želeo i ja i ljudi koji su za mene glasali, a to znači da izgradimo ozbiljnu instituciju koja će biti prepoznatljiva i to prvenstveno na domaćem tržištu. Jer na svetskom, mi smo zahvaljujući radu i zalaganju u proteklih deset godina veoma cenjeni i uvaženi, i tu nemamo problema.

U kakvom ste stanje zatekli Udruženje?
- Poslednjih desetak-jedanaest godina, od kada je Miroslav Radojčin na čelu asocijacije, Udruženje je radilo dobro. To se prvenstveno odnosi na brdo hvalospeva na svetskim i evropskim skupovima, iz ugla organizacije, o načinu kako brzo reagujemo i rešavamo sve što Svetska organizacija propisuje. Na taj način smo prepoznati, uvek pozivani i rado viđeni gost. Stanje u Udruženju jednostavno nisam „zatekao”, jer ja nisam tu tek tako i odjednom, već sam jedan od osnivača. Međutim, kako je sam Radojčin priznao, zbog „nedostatka energije” da se i dalje ulaže stoprocentno u rad Udruženja, neophodno je bilo pokrenuti neke vetrove, pa sam ja sa mesta direktora Udruženja krenuo da radim ono što jedan direktor, ili menadžer, bilo gde na zapadu mora da radi, a to je: organizuje Udruženje, vrati članstvo, i pravi niz akcija na kojima će ono da radi, čime će se ostvariti prihod, prosperitet, sve što je potrebno za uspešan rad.

Na čemu ćete insistirati u svom budućem radu?
- Već sam počeo da radim. Друм Wine je kurs namenjen isključivo članovima Udruženja, koji imaju želju da znanje unapređuju, a razlikuje se od sličnih po tome što se recimo vinske regije višestruko studioznije i detaljnije izučavaju. To je prilika da se izgrade novi predavači koji će nas naslediti za nekoliko godina. Od marta meseca kreću „Wine Школа” i „Wine Трпеза”, kursevi prilagođeni širem krugu ljudi, ljubiteljima vina koji nemaju želju da se bave poslom somelijera. „Mala škola vina” Miroslava Radojčina i Đurđe Katić takođe će doživeti izvesnu reformu i biti još bliža najširem krugu interesenata. To su znači već četiri projekta sa kojima krećemo na tržište. 

Da li ćete i ove godine organizovati polaganje za ASI diplomu?
- Na poziv Svetske asocijacije somelijera, i ove godine SERSA će za svoje sertifikovane članove organizovati polaganje testa za sticanje međunarodne diplome somelijera ASI. Polaganje će biti održano 25. februara u hotelu Crowne Plaza. Mi u Srbiji smo lideri u jugoistočnoj Evropi po interesovanju za polaganje. Prošle godine samo je Mina Majstorović položila, dok ove već imamo daleko više interesenata, a očekuje se još prijava pošto je rok produžen do 14. februara jer su nas iz ASI obavestili o terminu polaganja sa manjim zakašnjenjem. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi