Rikardo F. Fernandes: Argentina je probuđeni vinski div

Rikardo F. Fernandes: Argentina je probuđeni vinski div

Njegova ekselencija, Rikardo F. Fernandes, opunomoćeni amabasador Argentine u Srbiji, poput većine njegovih zemljaka veliki je zaljubljenik u vino. Vino je u Argentini tradicija koja se poštuje i neguje. Uostalom, u pitanju je država koja je peti najveći proizvođač vina u svetu i sedmi najveći potrošač ovog uzvišenog pića!

U Beogradu je nešto manje od dve godine. Za to vreme postao je iskreni zaljubljenik u Srbiju, njene ljude i, sve više, u – srpska vina. Profesionalni diplomata bogatog iskustva, gospodin Fernandes je izuzetno srdačan sagovornik.

vino-argentina

- Samo da ne pričam po milioniti put o Mesiju, Maradoni i govedini – iskreno napominje u uvodu za ovaj intervju!

Nećemo. Mada se Svetsko prvenstvo u fudbalu opasno približilo i barem pola sveta čeka veliki okršaj domaćina Brazilaca i njihovih najžešćih fubalskih oponenata – Argentine. Ali, šta je tu je!

Ambasador-argentine-03U hladovini bašte uglednog beogradskog restorana, na sto stiže flaša Cabernet Reserve Radovanović. Amabasadorov izbor!

- Normalno bi bilo da naručim argentinsko vino, ali u vašim restoranima naručujem srpska – započinje priču. – Najčešće je to ovaj Radovanovićev kaberne. Upoznao sam i vlasnika, bio kod njega u vinariji i poneo odatle lepe utiske.

Koliko uopšte poznajete srpska vina?
- Voleo bih da je to više. Za sada sam, uz Radovanovića, zapamtio još Aleksandrovića i Kovačevića, čija su mi se vina takođe svidela. Ali se i iskreno nadam da ću imati prilike da bolje upoznam i ostala srpska vina.

Argentina je danas jedna od najznačajnijih vinskih država sveta. Koliki je stvarni značaj vinske industrije kod vas?
- Imajući u vidu da su jedino Španija, Italija, Francuska i SAD veći proizvođači vina od nas u svetu, onda je jasno da vino predstavlja, ne samo važan segment naše ekonomije, već i jedan od strateških oslonaca. Sa više od 225.000 hektara pod vinogradima i blizu 15 miliona hektolitara proizvedenog vina, Argentina je pokrila oko 5 % svetskog tržišta! Istovremeno, izvoz naših vina u svet u poslednjih desetak godina beleži godišnji rast od nekih 30%, što nas je dovelo na sedmo mesto na listi najvećih svetskih izvoznika!

Ambasador-argentine-04

Kada bi u najkraćem trebalo da kažete kako ste to uspeli, šta bi bio odgovor?
- Naša formula uspeha, tako da kažem, bila je: jedinstveni teroar + tradicija + inovacije = izuzetna vina napravljena prema potrebama svetskog tržišta! Mislim da taj pristup najbolje opisuje našu vinsku industriju danas i njen potencijal. Uz to, konzumenti širom sveta sve jasnije spoznaju vrhunski odnos cene i kvaliteta naših vina. Da li treba bolji primer za to od vina Famiglia Bianchi Malbec Reserva 2012, koje je Udruženje vinara Francuske (Union des Enologists de France) nedavno proglasilo za najbolje crveno vino na svetu, a koje u maloprodaji košta svega 20 dolara!

Argentinski malbek najbolje crveno vino na svetu!

Malbec-Famiglia-BianchiAko je kod nekoga i postojala sumnja da vina iz „Novog sveta” mogu da nadmaše vinsku konkurenciju iz „Starog sveta”, najnoviji rezultati prestižnog ocenjivanja vina u Parizu su sada tu sumnju valjda definitivno uklonili.
Po prvi put, Savez francuskih proizvođača vina (Union des Enologists de France), jedan od najuglednijih u svetu vina, dodelio je najviše priznanje Trophee Vinalies Internationale u kategoriji najboljih crvenih vina jednom argentinskom vinu – Bodega Valentin Bianchi's Famiglia Bianchi Malbec 2012.
U konkurenciji se nalazilo više od 3.500 vina iz 41 zemlje, a o pobedniku je odlučivao internacionalni panel od 150 sudija koji je ocenjivao vina na „blajnd testu”.
Pobedničko crveno vino dolazi iz San Rafaelo podregije nadaleko poznatog vinskog regiona Mendoza, a maloprodajna cena mu je $20 (oko 1650 rsd)!

Vino je veoma popularno u Argentini, što nije slučaj sa ostalim južnoameričkim državama. Odakle to?
- Mislim da su Argentinci sedmi po potrošnji vina u svetu. U svakom slučaju izuzetno značajno tržište. Vino se kod nas pije tradicionalno uz jelo, uveče u restoranima... U vreme španske kolonizacije Amerike, klonovi loze doneti su prvo u Satjago del Estero, 1557. godine, tako da je Argentina u neku ruku postala prva stanica za vinovu lozu u Južnoj Americi. Tradicija je to...

Ambasador-argentine-05

Koliko je vino popularno u odnosu na ostala alkoholna pića u Argentini?
- Najpopularnije!

Više i od piva...
- O, da... Kao što sam rekao, vino je kod nas tradicija. Budući da smo mi mlada nacija, stara tek nešto više od 200 godina, može se slobodno reći da u Argentini vino dominira od nastanka države. Ali, veza sa vinom sigurno potiče još od španskih kolonizatora, koji čine koren naše civilizacije, a tu ljubav prema vinu su nastavili da produbljuju zatim i ostali imigranti koji su se sredinom 19. veka doseljavali iz Evrope, pre svega Italijani, ali i Francuzi, Nemci i, naravno, ponovo Španci. Sve su to narodi koji imaju jaku vinsku tradiciju.

Ipak, aktuelni veliki proboj argentinskih vina na svetskoj sceni je relativno nov.
- Istorijski, argentinski proizvođači vina bili su kroz istoriju više zainteresovani za kvantitet, nego kvalitet. To ne čudi s obzirom na to da se u zemlji trošilo čak 90% proizvodnje vina, oko 45 litara po glavi prema podacima iz 2006. Sve negde do početka 90-ih godina prošlog veka Argentina je proizvodila više vina nego bilo koja druga država izvan Evrope, ali je to vino uglavnom i ostajalo u Argentini. Naime, većina je bila lošeg kvaliteta, nije bilo dovoljno dobro da bi se izvozilo. Međutim, poslednjih decenija mnogo toga se na tom planu promenilo. Pre svega, Argentinci su postali znatno zahtevniji kada je kvalitet vina u pitanju, a zatim je važnu ulogu odigrala i želja da se poveća izvoz, što je sve zajedno uticalo na porast kvaliteta. Danas smo mi najveći izvoznik vina iz Južne Amerike. Znate, vinska industrija Argentine je dugo bila neka vrsta uspavanog diva, koji se pred kraj 20. veka nekako naglo probudio!

Vinske regije

WIne-Map-ArgentinaTradicionalne oblasti Argentine gde se proizvodi vino, su pre svega Mendoza, gde se proizvodi oko 70% argentinskih vina, zatim San Huan (San Juan), odakle dolazi oko 20 % proizvodnje, dok ostatak pokrivaju oblasti Salta, La Rioha, Katamarka, Rio Negro i Neuken (Neuquen), sve oblasti duž planinskog lanca Anda.
Zahvaljujući velikoj nadmorskoj visini i maloj vlažnosti koja vlada u ovim vinskim regionima, argentinski vinogradi retko kada imaju problem sa insektima, gljivama i ostalim bolestima koje napadaju vinograde u drugim državama. To omogućava uzgoj loze sa sasvim malo, ili čak bez ikakvih pesticida, pa čak nema mnogo posla ni oko uzgoja organskih vinograda!

Koji su danas glavni problemi vinske industrije Argentine?
- Najveći problem je, rekao bih, kako učiniti da naša vina budu još poznatija širom sveta. Jer, kada jednom dobijete priliku da ih probate, siguran sam da ćete im se uvek rado vraćati, pre svega zbog izuzetno dobrog odnosa cene i kvaliteta.

Koja su vina najpopularnija u Argentini?
- Malbek svakako, ali i mnoga druga vina – širaz, kaberne sovinjon, bonard... Bonard je u Argentini druga najzastupljenija sorta među crvenim vinima u vinogradu, odmah iza malbeka. Tu je i tempraniljo, posebno popularan u severozapadnoj oblasti Salta. Među belim vinima su najpopularniji šardone, sovinjon blan i torontes, koji je jedina stopostotno argentinska bela sorta. Od torontesa se dobija vino specifične arome koje podseća na ružu ili jasmin, sa naglašenim kiselinama i jakog tela. Proizvode se, ali znatno manje, i vina od tanata, pino griđa, tokaji friulano... Spomenuo bih i penušava vina, rozee i slatka vina, što takođe predstavlja značajan segment vinskog tržišta u Argentini, a posebno je prisutan porast među slatkim vinima poslednjih godina.

Ambasador-argentine-02

A od inostranih vina, koja su najpopularnija?
- Mislim da su to generalno francuska i italijanska vina. Sigurno bi trebalo uzeti u obzir i čileanska, poput karmenere, ali i tanat iz Urugvaja. Svi oni imaju mesta u lokalnom ukusu Argentinaca.

Sigurno i vi imate svoje favorite...
- Mogu da se pohvalim da je već pomenuti malbek iz vinarije Famiglia Bianchi, koji je ove godine proglašen za najbolje crveno vino sveta, već dugo među mojim omiljenim vinima. Njega sam nosio sa sobom i pre deset godina kada sam službovao u Kanadi. Moje omiljeno vino je i kaberne sovinjon Catena Zapata.

Konačno, kažite nam nešto o vašim utiscima o Srbiji?
- Ovde sam nepune dve godine i mogu da kažem samo najbolje o ljudima i zemlji. Iskreno, osećam se kao kod kuće, u svojoj zemlji, u mom rodnom gradu. Oko mene su ljudi koji vole život i uživaju u njemu.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama