Mato Violić Matuško: Veliko vino je kao Đoković

Mato Violić Matuško: Veliko vino je kao Đoković

Vinarija Matuško jedna je od najpopularnijih ne samo u Hrvatskoj, već i u regionu. Uspeh može da zahvali koliko odličnim vinima od sorte grožđa plavac mali, toliko i harizmatičnom vlasniku Mati Violiću zvanom Matuško, energičnom vinaru i enologu koji kao da je sišao sa reklamnog bilborda za Marlboro!

vinarija-matusko

Matuškova vinska imperija, kako je, ne bez zavisti nazivaju pojedini tamošnji vinari, jedna je od najmanje desetak vinarija sagrađenih u poslednje dve decenije u Potomju na Pelješcu, prestonici nadaleko čuvenog dingača. U dvorištu, pod tremom Harley-Davidson i još dva „ljuta“ motora, svi sa oznakama i amblemima vinarije, svedoče o životnom stilu vlasnika.

matusko-motor-11Strast za vinima može da se meri jedino sa snažnim motorima

- Moja su dva, a treći je sinov – kaže Mate, strasni zaljubljenik u snažne motore. Čak postoji priča kako je na pojedine promocije svojih vina i sajmove u regionu stizao motorom iz Hrvatske, ali to, kaže, nije istina. Doduše, nekoliko puta je vozio po Beogradu motor, ali je on bio pozajmljen od prijatelja.

„Niti u Hrvatskoj niti u Srbiji nema šanse da neko napravio stvarno veliko vino.”

Ipak, ono zbog čega više od 50.000 posetilaca godišnje prođe kroz njegovu vinariju su vina i spektakularni barik podrum, verovatno najveći u Hrvatskoj, gde u 1.500 m2 ukopanih pod zemljom trenutno odležava vino u 817 barik bačvi!

matusko-podrum-04

Vinarija, inače, ukupno ima oko 2.500 m2  prostora, kapaciteta je 700.000 litara, a proizvodnja se poslednjih godina kreće između 350 i 400 hiljada litara.

Može li se reći da ste vi danas najveći privatni vinar u Hrvatskoj?
- Mislim da nisam. Ima većih u kapacitetu, poznatijih… U istarskoj varijanti jedan Kozlović je svetski brend ili skoro svetski. Koliko proizvodi to baš ne znam. Ali znam da mnogi traže njegova vina, da mu je malvazija izvrsna… Na severu je Krauthaker isto tako veoma jak i po kvalitetu i po kapacitetima…

Nadimak Matuško

- Moje prezime je Violić i u Potomju postoji devet familija s tim prezimenom. Zato svako ima svoj nadimak. Moguće da moj nadimak vuče od imena, jer se svaki prvi sin u našoj familiji zove Mato. Ja sam sedmi Mato u familiji, a moj sin je osmi!

Šta je ključ uspeha u vinarstvu?
- Kvalitet i brendiranje!

Na Pelješcu mnogi imaju odlična vina, ali nemaju ni deo vašeg uspeha…
- To je pitanje sposobnosti čoveka. Zašto baš moja vina? Mislim da nisam kvalitetniji ili barem ne puno kvalitetniji od mojih kolega koji rade iste brendove. 

matusko-07

Ipak, nešto je uticalo da vaše vino postane dominantno na tržištu u odnosu na ostale vinare s Pelješca.
- Ja sam čovek koji voli da se druži, voli da putuje, koji se pokazuje i moguće da sve to zajedno ima veze s promocijom mojih vina. Osim toga, mnogi od njih koji su danas na Pelješcu u vinskoj priči su u stvari kapetani, taksisti, strojari... A u vinarstvu, osim velike ljubavi i novaca, treba i ogromno znanje. Ja sam školovan za to, stekao sam ogroman zanat u Poljoprivrednoj zadruzi Dingač, moja porodična kuća je odmah pored te zadruge i vinogradi i vinarstvo su za nas oduvek bili primarna delatnost, bezmalo i jedina. Vino nam je u genima! 

U-svom-arhivuU svom arhivu Matuško čuva i izuzetno vredni bocu Charles Heidsieck šampanjca, koji je iz podruma bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića nekako završio kod njega!

Šta ste radili u PZ Dingač?
- Bio sam šef proizvodnje do 1997, posle čega sam otišao u privatnike i osnovao Vinariju Matuško. Prva vina smo flaširali 3. februara 1998. godine, neke manje količine plavca, sve skupa oko 10.000 litara.

Njegovo veličanstvo Dingač

antrf-dingachNa potezu od svega desetak kilometara na južnim padinama Pelješca, do kojih se iz Potomja dolazi uskim tunelom probijenim sredinom sedamdestih godina prošlog veka, nalazi se stotinak hektara vinograda sa zasadima sorte plavac mali, ponegde i pod nagibom od 60 stepeni. Vino dobijeno iz tih vinograda nosi naziv Dingač, što je verovatno i najpoznatije hrvatsko vino u svetu.

Da li planirate dalji rast podruma?
- U suštini ne. Ovo je jedna lepa proizvodnja gde ne moraš da imaš sto zaposlenih, a imamo i naš restoran, dva vinska bara, jedan u Splitu i od nedavno u Dubrovniku... Ne interesuje me dvadeset posto manje ili više proizvodnje, već da ovo što imam držim na standardnom kvalitetu.

„S dužnim poštovanjem prema svim ostalim vinarima, i vašim i našim, Aleksandrovićeva vina su velika priča.”

Kada ste na putu, da li proveravate po restoranima kakvo je interesovanje za vašim vinima?
- Meni je drago kada dođem u neki restoran, pogotovo tamo kod vas u Beograd ili u Beč, pa vidim svoje vino. Ali, nikada u restoranima ne pijem svoje vino. Samo tuđa vina, vina iz tog kraja gde sam, a ako pođem ovde kod nas u restoran naručim Pošip Čaru, Krajančićevu Intradu, Birinog Grka... U Zagrebu pijem graševine, rizlinge, obično mi je u glavi neko ko mi je drag od vinara i onda naručim njegovo vino. U Srbiji pijem srpska vina, u Austriji austrijska…

matusko-degust-salaU lavirintu barik podruma nalazi se i impresivna degustaciona sala

Imate dosta poznanika i prijatelja među srpskim vinarima...
- To je istina. Mnogi od njih dolaze i kod mene, na letovanje ili u posetu...

Da li su srpska vina danas iza hrvatskih po kvalitetu i koliko?
- Generalno, u belim vinima mislim da uopšte nisu iza hrvatskih. Šta više, ima nekoliko vaših vinara, ne bih da se neko uvredi, svi su mi oni prijatelji, ali moram da spomenem Božu Aleksandrovića koji je definitivno napravio ogroman iskorak u svakom pogledu kada je u pitanju i kvalitet, i brendiranje, i pozicioniranje… S dužnim poštovanjem prema svim ostalim vinarima, i vašim i našim, Aleksandrovićeva vina su velika priča. Što se crnih vina tiče, tu su hrvatska ispred, mada niti u Hrvatskoj niti u Srbiji nema šanse da je neko napravio stvarno veliko vino. Može da napravi dobro vino, jako dobro vino, ali nikada veliko!

matusko-sa-sinomSin i otac: Mato 8 & Mato 7!

Kako u tom kontekstu vidite uspeh Podruma Janko na Decanteru, gde je njegovo crveno vino Zavet stari osvojilo ove godine Regionalni trofej za Centralnu i Istočnu Evropu?
- To je odlično vino, nema šta. I siguran sam da će na regionalnom nivou osvajati još nagrada. Ali, kada se uporedi sa velikim svetskim vinima iz slavnih podruma, ne samo Jankov Zavet, nego niko s ovih prostora nema šanse. Tu bi mogao da ima šanse samo jako pozicionirani Dingač, jer mi smo bogomdan kraj i možda bi neka berba mogla da izrodi vino koje može stati rame uz rame sa velikim vinima.

matusko14

Na prošlogodišnjem Velikom testu najboljih vina Srbije stranci u žiriji posebno su isticali iznenađujeće visok kvalitet srpskih crvenih vina...
- Jasno je da su Jankova vina, kao i Rodoslov od Aleksandrovića, i Kovačević ima odlična vina, i Radovanovićev kaberne… Sve su to školski dobra vina, jako dobra, ali za velika vina moraš da imaš i to nešto što te izdvaja. A to je pre svega teroar u kojem nastaju takva vina. Tu nema zamene. Stvoriti nešto veliko je isto kao umetnost. To je kao sa Đokovićem. Ima milion tenisera, na hiljade odličnih, ali samo nekoliko vrhunskih i samo jedan Đoković! Zašto? Zato što ima sve: ima genotip u sebi, strašnu volju, dobre stručnjake, uigran tim…

„Najbolje vino je ono za kojim ti ruka sama leti dok si za stolom, koje nesvesno nalivaš sebi u čašu.”

Da li to znači da niko osim već etabliranih „velikih podruma” Starog sveta ne može da proizvede veliko vino? Mogu da vas podsetim da je Savez francuskih proizvođača vina (Union des Enologists de France) nedavno po prvi put jedno crveno vino iz Novog sveta, reč je o argentinskom Valentin Bianchi Malbec 2012, proglasio za najbolje crveno vino u svetu ove godine!
- Može da bude izuzetaka, ali to su izuzeci... Ja sam član ocenjivačkih komisija već 20 godina, probao sam milione vina i uvek se divim nekom dobrom vinu kada ga probam. Upoređujem ga sa mojim ili nekim od grozd plavacmalimojih kolega, ali možda sam samo jednom probao neko crno vino koje nije iz reda ovih već etabliranih velikih vina, a da me je stvarno oduševilo! Bilo je to neko čileansko vino, to sam posle saznao… Evo, to je bilo samo taj jedan jedini put u 20 godina! 

Kako su vaša vina prolazila na ocenjivanjima?
- Na ovim domaćim sam dobio sve što je moglo da se dobije. Dingač je šampion sam po sebi, bez obzira da li sam ga ja proizveo ili neko od mojih kolega. A u inostranstvo nešto i ne šaljem. Nikada nisam dao vino u Francusku na ocenjivanje, niti na Decanter...

Zašto?
- Ako bih slao želeo bih da moje vino bude u prva tri. A budući da mislim da tome nisam dorastao, onda nemam tamo šta da tražim!

Može li Hrvatska da postane vinska sila?
- Ne. Vinska destinacija da, to je već i postala, barem u regionu, ali vinska sila nikad! Da bi država bila vinska sila, to podrazumeva i ogromnu količinu vinograda i ogromnu proizvodnju, a mi niti imamo terena niti potencijala da to napravimo.

matusko-dingacSlovenci su, izgleda, najdalje otišli u regionu, a nemaju baš previše vinograda...
- Oni su puno pre počeli, bolje su organizovani… Ono što je kod njih bilo pre 20 godina sada se dešava kod vas u Srbiji, a kod nas je bilo pre 10 godina.

Koji savet imate za buduće vinare u Hrvatskoj?
- Da nikada ne uzimaju kredit! Da se razvijaju u skladu sa mogućnostima. Ovaj podrum sam pokrenuo 1997. godine i polako se širio, svake 2-3 godine, već koliko je novca bilo, ali nikada u životu nisam uzeo kredit, ne znam šta je to lizing niti me interesuje... 

Kada pogledate šta ste napravili za ovih 15-ak godina, kako se osećate?
- Moja jedina vrlina je što nikad nisam gledao iza sebe. Niti kad vozim motor ne gledam u retrovizor! Tako i u biznisu ne gledam nikog iza sebe, uvek samo ove ispred!

Konačno, otkrijte nam koje je za vas najbolje vino?
- Najbolje vino je ono za kojim ti ruka sama leti dok si za stolom, koje nesvesno nalivaš sebi u čašu. E, to je najbolje vino na svetu! Sve drugo je priča…

Foto: Ivana Čutura, Voljen Grbac, arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi