Dragan Vasić Janko: Jači od neba

Dragan Vasić Janko: Jači od neba

Janko, prvi srpski vinar koji je osvojio Decanterovo zlato ali i titulu Regionalnog pobednika sa etiketom Stari Zavet 2011, kao da prkosi nebu i lošoj godini. I dok je čitav vinogradarski region ovog dela Balkana u agoniji, on je – zadovoljan!

Nova vinarija Janko samo je na korak od završetka. Finalni radovi na enterijeru su u toku, uvode se sistemi za kontrolu klime, a u tu svrhu napolju je ekipa predvođena stručnjakom iz Teksasa. Moćna mašina zabija sonde po 30 metara duboko u zemlju. Gotovo potpuno ekološki sistem, vrhunac zapadne tehnologije, ali i srpske pameti, smanjiće potrošnju grejanja i hlađenja vinarije preko 50%.

sa-masinom04287

O klimi se sve više, itekako misli. Ali, iako Dragan Vasić, vlasnik Vinarije Janko iz Smedereva, baš ima te neke vinograde u koje se teško ulazi i kad je sve idealno suvo, jedan je od retkih vinara koji se ne žali na katastrofalne prirodne „čarolije” ove godine.?

- Imao sam sreću da mogu da uđem u vinograd kad je neophodno. Ispratio sam vreme, uradio zaštitu jače nego obično, čak jedanaest puta smo prskali lozu, čuvali grožđe. Za dobijeno vino ne mogu da kažem da je vrhunsko, ali je više nego korektno, a ostaje da se proizvod finalizira u podrumu, što podrazumeva ozbiljniju nadogradnju nego prethodnih godina. Manje je šećera u masi, meni to generalno ne smeta, biće manje alkohola i vino će biti pitkije, samo moramo da vidimo kako stojimo sa ekstraktima i kiselinama. 

jankouzazid04288

E, sad, mislim da će biti potrebno da vino malo duže odleži nego ranije, kasnije će izaći na tržište. A možda budemo malo i mešali berbe... I da sačekamo narednu godinu da vidimo kakva će biti.

Iako čak i Makedonci tvrde da je bilo mnogo gubitaka, u vinariji Janko nema panike?
- Imao sam i ja 20% prinosa manje. Evidentno je da ploda ima manje, da je kvalitet niži i to je tačno. Ali i da je preostalo grožđe bilo jako dobro, imam čak fotke merloa i kabernea gde se vidi da je plod u punoj formi. U suštini, sve bi bilo sjajno i sve bi se dovelo na svoje da nije pala kiša i u septembru. Od kraja avgusta do pred kraj septembra lilo je svaki drugi-treći dan. Nenormalno, u poslednoj deceniji da se sabere sva kiša u septembru, manje je palo nego ovog septembra! Sve je poremećeno, mnogo su veći troškovi, grožđe je izašlo daleko skuplje. Ali najskuplje je kad grožđa nema.

jankoprofil04294

Hoće li ova berba biti jedna od najgorih u Srbiji?
- Koliko pamtim, dosad je najlošija bila 2005. godina, a da li će ova biti još gora... Vinari koji rade ozbiljna vina, odradili su samo ono što su morali. Kvalitet sigurno nije kao u prethodne tri godine, ali imamo svi mi zalihe, preskočićemo, generalno mislim da sva ova vlaga neće mnogo poremetiti dalji razvoj srpske vinske scene. Verujem u moje kolege, njihovo iskustvo i siguran sam da niko od njih neće ugroziti neki brend da ga degradira prodajući lošu berbu.

vinarijaspolja4291

S obzirom na to da je godina posebno nepogodna za crvena vina, zanima me napredak u segmentu belih, hoće li možda sjajnog sovinjona Vrtlog biti možda više nego lane?
- (smeh) Nismo ga radili, nije bilo grožđa za Vrtlog. Eto, tek iduće godine mi stiže u funkciju još jedan vinograd sa sovinjonom i tad neće biti problema. Jer za Vrtlog mora grožđe da bude 100% zdravo i mora da ima neke karakteristike idealne za sovinjon, a ove godine to nije bilo ni blizu. To je taj primer, ne želim da ugrozim brend, a pritom smo ga napravili prošle godine više i prebrodićemo sve sa berbom 2013.

sa-dunavom04296

Za koja vina verujete da će tokom naredne godine biti vaša uzdanica na ocenjivanjima i tržištu?
- Verujem u Stari Zavet 2012. Nekima se odmah posle flaširanja i više dopao nego onaj, sad već čuveni po Decanterovom zlatu iz prethodne berbe. To ohrabruje, a pritom imam ovog novog daleko više. Takođe će se pojaviti i drugi lot Starog Zaveta 2011, to je druga serija koja će biti prihvatljivija po ceni, ali i nešto drugačije vino jer mu je trebalo malo više vremena da sazri, pošto sadrži veći deo kabernea. Verujem i u Vrtlog 2013, vino koje će negde sigurno doći do zlata, a tu je i Misija Barrique 2012, po mom mišljenju najbolje belo koje sam ikada ponudio tržištu. Takođe i Misija Barrique 2013 koja je još u drvetu i pojaviće se narednog proleća, a koju smatram boljom od Vrtloga, ali to je pitanje ukusa.

Iskreno više volim sovinjon od šardonea, ali ova Misija je bolja, a to će vreme da pokaže. Do kraja godine pojaviće se i Zavet 2013, blend merloa i kaberne frana sa naprstkom prethodne berbe. Skoro smo ga vadili iz barika, kombinacije novih i korišćenih srpskih buradi, i iznenadio sam se koliko je dobar. Manji je uticaj drveta, pun je pogodak i biće hit na tržištu kad ugleda svetlo dana. Jednostavno, prezadovoljan sam!

nazad na vrh

Srodni tekstovi