Patrik Finans: U Bordou vino je biznis, ne strast!

Patrik Finans: U Bordou vino je biznis, ne strast!

Novootvoreni wine bar-restoran Podrum novi upriličio je upoznavanje sa belim programom čuvene vinarije Louis Latour, jedne od najcenjenijih svetskih vinarija iz Burgundije.
U pitanju je jedna od najstarijih porodičnih vinarija u Francuskoj, osnovana 1797. godine, čiji je sadašnji vlasnik Lui Fabris (Louis Fabrice Latour) sedmo koleno sa identičnim imenom, potomak jedanaeste generacije osnivača vinarije! Fabris nije bio u Beogradu, ali je zato njihova vina gostima predstavio Patrik Finans (Patrick Finance), komercijalni dirketor Louis Latour.

- Fabris je jedan od najznačajnijih vinskih ljudi u Francuskoj, ali i veoma komunikativan. Vrata su mu uvek otvorena za sve koji žele da dođu i razgovaraju o vinu i pravi je san raditi za takvog čoveka – počinje razgova za Vino.rs Finans.

Wines of Louis Latour Cuverie Corton Grancey, Louis Latour

Po čemu se Louis Latour razlikuje od drugih vinarija u Burgundiji?
- Posedujemo oko 50 hektara vinograda, od toga 28 hektara u najboljoj, Grand cru apelaciji. Iako ne zvuči mnogo, to je ubedljivo najveći takav komad zemlje u čitavoj Burgundiji, a jedinstveni smo po tome što sami proizvodimo burad. Nije to veliki biznis, oko 3.000 burića godišnje, ali veoma važan, jer tako sami određujemo kakva nam burad trebaju. Imamo i štampariju u kojoj radimo etikete i sve što određuje vizuelni identitet vinarije. Inače, naša etiketa je jedinstvenu za sva naša vina i možete je prepoznati u čitavom svetu. Nemamo posebne etikete za supermarkete, niti etiketu koja bi se razlikovala za lokalno tržište. Konačno, vinarija Louis Latour nalazi se u samom srcu Burgundije, na najlepšem mestu. Naš Château Corton Grancey zvanično je najstarija aktivna i prva namenski građena  vinarija u Francuskoj, podignuta 1834. godine. Sva vina se tu rade na veoma tradicionalan način.

maison louis latour patrick barrique

 Koja su najstarija i najskuplja vina iz vaše arhive?
- Louis Latour je kao porodična vinarija poznata po velikoj kolekciji arhivskih berbi. Ovde su se vinski preci držali gesla: „Prošli smo teške trenutke, proći ćete teške trenutke, uvek imajte dosta vina u svom podrumu!” Zato i imamo jednu od najvećih kolekcija u Burgundiji, a najstarija je berba iz 1870. godine i još se može piti! Ta vina jednostavno nemaju cenu. A što se tiče cene naših vina, mislim da su najskuplja oko 350 evra. Ali, znate, mi u Burgundiji smo farmeri. Ne prodajemo vino već poljoprivredni proizvod za uživanje! U Bordou vino se proizvodi radi biznisa, nema tu previše ljubavi ili strasti, dok mi u Burgundiji radimo vina za ljude kako bi ih usrećili i ne mislimo na biznis kad ih prodajemo.

Wines of Louis Latour Susan Lanier Graham

Mi u Burgundiji smo farmeri. Ne prodajemo vino već poljoprivredni proizvod za uživanje!

Da li je to najveća razlika između Burgundije i Bordoa?
- Recimo… Radio sam pet godina u Bordou i mislim da mogu da napravim takvo poređenje. Bordo predstavlja marketing, ali zaista fantastičan marketing. S druge strane, u Burgundiji vi ne viđate velike šatoe, velika nova luksuzna kola. Sve je onako farmerski i nekako normalno. OK, unutrašnjost naših kuća možda jeste drugačija od te farmerske spoljašnjosti, ali to je zato što smo mi diskretni.

Koja je po vašem mišljenju najbolja berba u Burgundiji?
- Berba 2009. godine je komercijalno bila sam vrh. Laka za razumevanje, sa ne prejakim kiselinama, berba u kojoj ste ubrzo mogli da uživate, a ne da čekate deceniju da vina dostignu maksimum potencijala. Ta berba je bukvalno vratila neke stare mušterije ponovo u Burgundiju. Ali, to nije tipična berba, kao što je recimo bila 2010. godina, koja je za mene poslednja fantastična berba, kako za crvena tako i bela vina. 

latour2

O srpskim vinima

Da li ste probali neko srpsko vino i koje vam se dopalo?
- Bio je neki „blajnd testing“ i nisam znao da je u pitanju lokalno vino, bio sam ubeđen da je u pitanju manje-više bordoško vino u najboljem smislu. Ispostavilo se da je u čaši bio Cabernet&Merlot vinarije Cilić. Probao sam i neko belo vino, ali me nije impresioniralo kao to crveno. Verujte, kad probam vina, pokušavam da ne budem Francuz! Vinu pristupam otvorenog uma i čula, jer dobrog vina ima u brojnim zemljama, ne samo u Francuskoj, Italiji i Španiji.

nazad na vrh

Srodni tekstovi