Ivan Nikolić: Šampion penušavih vina

Ivan Nikolić: Šampion penušavih vina

Somelijer hotela Square Nine iz Beograda, Ivan Nikolić pobedio je na prvom takmičenju somelijera Srbije u veštinama posluživanja i poznavanju penušavih vina, održanom početkom novembra pod pokroviteljstvom srpske asocijacije somelijera SERSA u hotelu Radisson Blu Old Mill.

- Od kad znam za sebe imam veliku ljubav prema vinima, ali sam prvo postao bartender u Italiji pre nekih dvanaest godina – kaže Ivan na početku razgovora.. 

Inače, zvanični kurs za somelijera položio je tek 2013. godine u Srbiji, nakon čega radi na jednom od prekookeanskih kruzera, sledi zatim beogradski restoran Madera, neko vreme radio je i u Srpskoj kući vina, da bi zatim prešao u hotel gde trenutno radi. Ovog proleća svojoj profesionalnoj biografiji pridodao je i veoma cenjeni međunarodni ASI sertifikat.

ivan i dejan zivkoski
Predsednik SERSA Dejan Živkoski uručuje priznanje Ivanu Nikoliću
na Prvom takmičenju somelijera Srbije u penušavim vinima

Šta je bilo najteže na takmičenju?
- Prebroditi psihološku tremu, pozitivan strah da li će sve biti kako treba. Naravno, mora da se uči, radi, vežba, ali kad prebrodim pomenuti strah sve ide lepo. 

Šta u suštini treba znati kad je reč o penušavim vinima?
- Razlikovati šampanjce od drugih penušavaca. 

Možete li „na slepo” da kažete sa sigurnošću šta je šampanjac, šta prosecco, cava, a šta penušavi „šumadinac” ili „fruškogorac”?
- Lako može da se primeti šta je urađeno šarma (charmat) metodom , a šta tradicionalnom metodom (méthode champenoise). Uglavnom po takozvanim hlebnim notama koje se dobijaju dugim odležavanjem vina na kvascu. 

Oba metoda rade se i van Francuske, čak i kod nas? Kako onda znate da je u pitanju šampanjac?
- U svakoj državi tradicionalna metoda zahteva odležavanje. Miris kvasca to govori i odmah isključiš prosecco i druga charmat vina. Ali tačno odrediti da li je u čaši šampanjac ili nešto drugo napravljeno tradicionlnom metodom, jako je teško reći. 

„U Srbiji nas uskoro očekuje i prvi penušavac od tamjanike!”Upravo se to ljudima čini kao neka mistična i velika kvalitativna razlika. Navodno, šampanjac je šampanjac, a sve ostalo manje vredno. Je li tako zaista?
- Postoje vinske kuće u Italiji, Španiji, posebno u Kaliforniji ili nekim drugim državama gde se prave izuzetno dobra penušava vina tradicionalnom metodom i koja mogu lako da pariraju penušavcima iz Šampanje, gde ipak malo plaćamo brend, istoriju i zaštićeno poreklo.

I naše vinarije u poslednje vreme osvajaju visoka priznanja na najznačajnijim nadmetanjima penušavaca. Mogu li domaći „mehurići“ da se takmiče sa svetskim, imaju li budućnost?
- Mislim da imaju. Da ne pominjem imena, ali sve vinarije u Srbiji prave izuzetno lepa penušava vina i samo želim da tako nastave.

ivan nik

Kako izgleda penušavac po vašem ukusu?
- Kao somelijer zaista volim „dosage zero”, brut bez imalo šećera, jer se uz njih lepo jure tanjiri s hranom za uparivanje. 

Uparivanje penušavaca s hranom vam je preokupacija?
- Veliko uživanje. Upravo je penušavac ono što može da se pije samo za sebe, kao aperitiv, dižestiv, ali i uz svako jelo tokom obroka, a naravno i uz desert. Ta širina mogućnosti je lepota po sebi kod penušavaca i tera vas da dalje istražujete.

„Ostatak penušavca u boci nakon otvaranja, ako se ne popije odmah, nipošto ne treba baciti, on je vino kao i svako drugo mirno vino.”Penušavac, nasuprot mnogim mišljenjima, može da stoji otvoren isto koliko i svako drugo vino a da ne izgubi svoje atribute?
- Naravno. Dobro čuvano vino može da stoji otvoreno i po dve nedelje. Kod penušavca ne smemo da vadimo vakum jer ćemo izgubiti mehuriće, samo stavimo šampanj stoper, čuvar svežine koji ne dozvoljava izlazak gasa. Tako opremljena boca sačuvaće svojstva vina barem četiri-pet dana. Znači, ostatak penušavca u boci nakon otvaranja, ako se ne popije odmah, nipošto ne treba baciti, on je vino kao i svako drugo mirno vino.

Kod penušavaca postoji predrasuda da je reč o skupim vinima, mada i kod nas ima dosta etiketa solidnih prosecco vina koja su čak jeftinija od prosečnih domaćih vina! Zbog čega penušavci nisu dovoljno popularni u Srbiji, zašto se kupuju uglavnom za poklon ili proslavu, a ne svakodnevno? 
- Prosecco je postao veliki trend u svetu. Penušavo, mehurići koji su lagani, ne preterano zahtevni, koji mogu da se piju bez hrane. To su jednostavno pića za aperitiv, start, druženje. I zaista su jeftiniji čak i od nekih domaćih vina prosečne cene. Kad se u Italiji izlazi, obično se naruči neki koktel na bazi penušavca, ta kiselinica koja postoji u penušavcu idealna je da otvori apetit i usmeri vas ka večeri. A kod nas jednostavno nedostaje navika…

…Ili ipak upravo navika, ideja da je špricer „kilo belog, kilo sode” udaljava nas od ideje da su zaista sjajna pića kokteli sa penušavcima. 
- Campari spritz, Aperol spritz, Hugo na bazi penušavog vina i zove, sve su to dobre stvari. Klasičan šampanj koktel je fenomenalno piće koje retko ko poručuje. Ali, ima i takvih ovde… Samo treba pitati pravog čoveka šta piti pre večere!

Može li se uslovno reći da su penušavci letnje piće?
- Nova godina je zimi, zar ne. Penušavo vino je za svaki momenat, neovisno od atmosferskih prilika.

sipanja sampanjca n

Vaš omiljeni šampanjac ili penušavac?
- Svaki je na svoj način jako dobar. Takav mi je posao da ih volim, kao i sva vina. Ali izuzetno volim da probam klasično odrađeni penušavac koji je dugo ležao na kvascu, kompleksan, zahtevan, moćan, sa dobrim telom. Ima dosta dobrih kuća u Šampanji, a i van nje.

Koliko stranci ili naši ljudi naručuju penušava vina u restoranu u kome radite?
- Vole da popiju čašu prosecca pre jela ili neki spritz. A ja zaista imam retku sreću u Srbiji da radim u jednom takvom restoranu. 

Pored šardonea, pino noara ili sorte nekada znane kao prosecco, od kojih se još grožđa prave dobri penušavci?
- U Srbiji poneko dodaje rizling, u Italiji pino blan, u Šampanji pino munije, koji se koristi kao druga crvena sorta grožđa. U Srbiji nas uskoro očekuje i prvi penušavac od tamjanike, koji sam imao sreću da probam i evo, dajem mu jako, jako pozitivne kritike!

Koji je vaš naredni cilj, odlazak u inostranstvo?
- Nipošto, boravio sam u Italiji i vratio se ovamo gde mi je sasvim ugodno. Ali je cilj ipak vezan sa one strane granice, za jedan od narednih svetskih šampionata somelijera. Voleo bih da naša zemlja ima i tu čime da se pohvali. 

 

POGLEDAJ JOŠ:

Frigidne carice u bundi od mehurića

Pjenušci istiskuju šampanjce: Dečki, preskupi ste! 

Dom Perignon: Mehurići koji su opili svet 

Dolce vita u čaši  

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama