Dragan Vasić Janko: Istina o mojim vinima

Dragan Vasić Janko: Istina o mojim vinima

Saradnja koja je Srbiji donela najznačajniji vinski trofej svih vremena, onaj regionalni na Decanteru za vino Zavet stari 2011, između Dragana Vasića, vlasnika vinarije Janko iz Smedereva, i Mladena Dragojlovića, enologa s kojim je pravio vina u svom podrumu, sada je i zvanično okončana. U modernom ambijentu nove velelepne vinarije dočekala su nas vina iz nove berbe, po Jankovom običaju prebogata trpeza i novi vinski konsultant iz „uvoza”, Goran Perić.

Naravno, prvo što nas je interesovalo bio je razlog za okončanje saradnje s prethodnim enologom, s obzirom na uspehe koje su Jankova vina postizala poslednjih godina...

janko 07Uz novog enologa, tu je i nova zgrada Vinarije Janko

Imate novog konsultanta, zbog čega?
- Neke stvari koje su se dogodile u poslednje dve godine dovele su do toga da prestane saradnja sa Mladenom Dragojlovićem. On nije bio zadovoljan po pitanju slobode u radu, ja sam se pitao za sve, nešto odobravao, nešto nisam...

Nisam mogao više da sarađujem sa nekim kome ne verujem!Želite da kažete da ste imali poslednju reč po pitanju svih vaših vina?
- Ne razmišljam na taj način. Podrum Janko je nešto više i od mene. Institucija u kojoj svako odrađuje svoj deo posla, izdvajati pojedince nema smisla. Vi morate imati enologa koji će da radi posao, a Mladenu je od početka smetao taj manjak slobode u radu. Istovremeno, nisam mogao više da sarađujem sa nekim kome ne verujem! Ono najbolje što se desilo srpskom vinartsvu, a i meni, u trenutku kad je meni i mojoj porodici bilo najteže, Mladen je praktično iskoristio za sopstveni marketing. To ide dotle da praktično nisam ni znao da smo osvojili trofej. Jer, dobili smo zvaničan poziv da odemo u London, obaveštenje da smo dobili baš taj „Trofej”, a on je meni to prećutao. Praktično, nisam ni mogao to da znam zbog određenih okolnosti koje su se dešavale u to vreme. Istina, pomenuo je u nekom trenutku da bi trebalo da se ide u Englesku, ali mi nikada nismo razgovarali o tom zvaničnom pozivu i na tu temu, iako je priča „visila” u vazduhu više od dvadeset dana. 

janko 04

Ono najbolje što se desilo srpskom vinartsvu, a i meni, u trenutku kad je meni i mojoj porodici bilo najteže, Mladen je praktično iskoristio za sopstveni marketing.Kako je to moguće?
- Jednostavno, mejlovi, kompletna komunikacija išla je preko njega. Najgore od svega mi je to što je iz Londona poslao poruku da smo dobili „nešto”, a ne ono što smo zaista dobili, čisto da izgleda da nije do kraja upućen. A zaista je ranije dobio precizno obaveštenje i odleteo u London da se slika sa Stivenom Sparierom, vrhunskim vinskim ekspertom, i odradi lični marketing. Ćutao sam o tome duže od godinu dana, ali nisam više mogao da radim s njim jer jednostavno nemam poverenja. I naravno da je došlo do raskida, ali već godinu dana pre toga pojavio se i Goran. Razumeli smo se tad na prvu, jer ima shvatanje o vinu koje mi odgovara. Jednostavno, našli smo se.

janko 01

Kakvo je to shvatanje?
- Da nema mnogo manipulacija, šminkanja, ono što se dobije iz grožđa da bude što autentičnije. Zašto bih ja u novi prokupac dodavao merlo ili kaberne? Hoću da bude onakav kakav jeste, da konačno izađemo na tržište sa 100% prokupcem koji je 100% nebildovano vino. Tom prilikom smo otvorili bocu nekog tuđeg prokupca, tačnije kupažu s kaberneom i merloom, i Goran je momentalno rekao: „Ovo je vino kakvo ne bi ti trebalo da radiš”. I odmah me je kupio!

Prorok u tuđem selu

antrf Prorok jankoNovi tandem za uspeh, Dragan Vasić i Goran Perić u podrumu Vinarije Janko

Goran Perić, novi konsultant vinarije Janko rođen je pre 35 godina u Istri, u Novigradu. Inženjer agronomije specijalizovan u vinarstvu, a na pitanje otkud on u Smederevu kaže da je presudilo prijateljstvo, zatim degustacija i dva osnovna motiva: znatiželja, da uvek možeš napraviti nešto bolje od onog što postoji, i ljubav prema poslu. Znatiželja se ovde najviše odnosi na rad s autohtonim sortama gde su prokupac i smederevka u prvom planu, i za koje smatra da će odigrati bitnu ulogu u budućnosti srpskog vinarstva. 

Na pitanje kolika je odgovornost  doći u vinariju čije je vino bilo regionalni šampion na Decanteru, odgovara:

- Velika, pogotovo što nije u pitanju samo vinarija i Decanter, brend, odgovornost prema tržištu, već kompletna egzistencija jednog čoveka i njegove familije. Nesavesnim i nestručnim ponašanjem mnogo se toga može uništiti.

Razgovarajući u barik sali tokom degustiranja novog vina, često pominje reč „stil vinarije Janko“, pa nas zanima kakav je taj stil prema njegovom viđenju i kad će se pojaviti prvo vino sa Goranovim potpisom u vinariji Janko?

- Stil vinarije određuje vinar jer je on autor. Konsultanti mogu biti samo spoljna tehnička pomoć koja može sugerisati neke stvari, ali na kraju sve odlučuje sam vinar. I to je ono bitno, stil te vinarije. Janko je dobar spoj moderne proizvodnje na svetskom nivou sa tradicionalnim poveznicama. Ne verujem u vina s potpisom enologa ako nisam od prvog dana bio u vinogradu, niti sam za to da enolozi potpisuju etikete ako 95% posla odrađuju vinogradar i vinar. Ali sam već delimično umešan u berbu 2015, a od naredne će se moći probati i „moje prvo vino“.

Na konstataciju da nema puno hrvatskih enologa u Srbiji, a ni obratno, prosto se nametnulo pitanje očekuje li nekakve reakcije na tu temu?

- Vinarstvo je lepa prilika zbližavanja kulutra. Vino govori isti jezik i ne poznaje granice. Dobro vino je dobro u Srbiji, kao i u Hrvatskoj. A mislim i da je daleko lakše biti prorok u tuđem selu!

janko 02

Vino Zavet stari će ipak ostati kao jedan zajednički dosanjan san?
- Pa, ni to... Mladen je otišao u London iako nije kreirao to vino, za razliku od onog iz berbe 2012, koje je ispratio i finiširao do samog kraja. Ali, kad govorimo o slavodobitnom vinu Zavet stari 2011, dakle iz prethodne berbe, prvi put ga je probao tek šest meseci po flaširanju. Tačnije, u tom periodu pio ga je i bio ubeđen da pije nešto drugo. Kad je konačno rekao: „Hajde da otvorimo Zavet stari”, otkrio sam mu da ga upravo već pije, što znači da nije prepoznao vino jer ga nije kreirao, i nije prepoznao veličinu tog vina. Od mene je dobio i autorstvo za Vrtlog iz dve berbe, a čak mu ni sortni sastav ne zna! Jer, 2012. godine to je bio čisti sovinjon, ali naredne godine dodato je još nešto u šta nije upućen. Možda bi to vino bilo bolje da ga je Mladen sam radio, ali ja sam nešto izmenio da bi sve bilo lakše i jednostavnije. I ispostavilo se da nisam pogrešio. Bez obzira na to šta je bilo, priznajem da je Mladen dobar enolog i da mi je daleko teže raditi kad nije tu da se posavetujemo. Jer, Goran je prilično daleko, pa se oslanjam na sebe, ponekad na konsultacije s prijateljima. Ali, videli ste, probali ste danas vina iz poslednje berbe i etikete koje će tek na tržište. Mislim da je to korak napred u odnosu na ono do sad!

Znači vaša vina su ipak Jankova vina?
- Ne, već vina vinarije Janko koja je iznad svih nas i koja smo svi mi, naravno u saradnji sa prirodom smederevskog vinogorja. To je brend koji treba održati jer, za divno čudo, nama je 60% prodaje iz premium linije. Iskreno, više mi se isplati da prodam 50.000 boca kvalitetnijeg vina nego duplo više iz osnovne linije. A porast prodaje je 93% u samo prva tri meseca ove godine, što je fenomenalno u ovim teškim uslovima. Pritom, U Srbiji se intenzivno sade vinogradi poslednjih 15 godina i oni su sve bolji, zreliji, i tek ćemo da dođemo do nekog kvalitativnog stadijuma koji je mnogo viši od ovog sadašnjeg.

Šampanjac Don Janko 

Pred kraj godine na tržište će prokupac, a nešto kasnije i nulta serija penušavca od  šardonea upravo flaširanog pod radnim imenom Don Janko i koji će se narednih godina lagano, a sve više, mešati sa smederevkom. 

antrf sampanjac janko

Impozantno deluje novi, moćan i moderniji merlo 2015, čija kupaža po Goranovom izboru je zasad samo u čaši. Različiti burići još nisu pomešani, a flaširaće se bez bistrila i filtracije i već iskazuje ekstremno jasan voćni utisak višnje sa dosta mineralnosti. 

Inače, čitava paleta berbe 2015 veoma je vibrantna, aromatika potpuno suvog traminca prosto čupa čulo mirisa iz korena kao dokaz čuvenog teroara sa poteza Zlatno brdo i odmah vam postane jasno zašto za ovim vinom toliko luduju Slovenci navikli na polusuve varijante na sopstvenom tržištu. 

Iznenađenje je rizling Zapis, rađen istom tehnologijom kao Vrtlog ali bez upotrebe drveta, dok novi Zavet i Zavet stari samo dokazuju klasu brenda koji nastavljaju!

Foto: Ivana Čutura 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama