Floran Dumo: Cilj je najbolje vino istočne Evrope

Floran Dumo: Cilj je najbolje vino istočne Evrope

U „Vinariji Zvonko Bogdan” od 2013. godine kao glavni tehnolog radi francuski konsultant za vina Floran Dumo (Florent Dumeau). Prva vina u ovoj poznatoj srpskoj vinariji čiju je proizvodnju u potpunosti ispratio upravo su stigla pred publiku, Icon Campana Albus 2013 i Icon Campana Rubimus 2013. Suptilno slojevita, elegantna i naglašeno voćna, ova vina, baš kao i mlada vina iz prošlogodišnje berbe (Pinot Grigio 2015), ukazuju na zaokret koji je napravljen u odnosu na prethodnog enologa, nemačkog stručnjaka Tomasa Zegera.

Floran Dumo 1

Rođen u Remsu i školovan u Bordou, Floran Dumo je u svet vina ušao uz oca, profesionalnog kuvara i strasnog ljubitelja vina, da bi kasnije upisao višu školu za vitikulturu u Montagne-Saint Emilion i završio prestižni Univerzitet za enologiju u Bordou.

Profesionalnu karijeru otpočeo je u Chateau Taillefer u Pomerolu, 2001. godine, a danas je konsultant u više evropskih i južnoafričkih vinarija, poput Chateau Clos Cantenac u Saint Emilionu, Chateau de Sours u Bordou, Lazaridi Winery u Grčkoj, Planeta Estate na Siciliji, Bodega Habla u Španiji, Rupert & Rotchild i Boschendal u Južnoafričkoj republici... 

„Zvali su me da napravimo najbolje vino istočne Evrope!” Kako ste dospeli do Palića i „Vinarije Zvonko Bogdan”?
- Iz vinarije su me kontaktirali krajem 2012. godine i objasnili da traže stručnjaka koji će im pomoći da naprave najbolje vino istočne Evrope! Došavši tamo, uverio sam se da su uložili mnogo novca i vremena u čitav projekat, te da imaju veoma dobar potencijal za proizvodnju velikih vina.

Šta možete da kažete o vinskim dometima tog regiona?
- Posle tri berbe, koliko sam ovde ispratio, imam bolji uvid u teroar, vinograde i pojedine parcele. Potencijala definitivno ima! Vinogradi „Vinarije Zvonko Bogdan” se nalaze na tri različite lokacije, što u zavisnosti od godine i sorte daje različite rezultate. Dve dijametralno suprotne godine, suva i topla 2015. nasuprot kišnoj i hladnoj 2014. omogućile su mi da shvatim potencijal vinograda, koji nije svuda isti i ne u svim vremenskim uslovima. Glavni izazov je da shvatimo svaki pojedinačni deo vinograda kako bi iz njega izvukli maksimum. 

Floran Dumo 7

Šta su vaši prioriteti u vinariji?
- Da pravim najbolje moguće vino u kojem će karakteristike i  izražajnost sorte doći do punog izražaja.

Imajući u vidu da je „Vinarija Zvonko Bogdan” jedna od najuglednijih u Srbiji, da li možete da je uporedite s nekom od značajnih vinarija u svetu za koje ste radili?
- Mislim da „Vinarija Zvonko Bogdan”, kao i Srbija generalno, ima potencijal da se takmiči s vinima najboljih regiona u svetu. Nedavno sam na jednom ocenjivanju „na slepo” najboljih crvenih vina na svetu ubacio Icon Campana Rubimus 2013. Mogu da vam kažem da uopšte nije delovalo neozbiljno među njima... Mi smo tek na početku priče, biće potrebno vreme, ali kada probate ovo vino iz 2013 . godine ili ono iz 2015, to vam daje pravo za optimizam.

„Možda bi za Srbiju najmudrije bilo da težište bude na internacionalnim sortama, a da se s lokalnim dopunjuje.”Kažite mi nešto podrobnije o tom ocenjivanju...
- To je organizovao moj prijatelj u Peskari, ovog proleća, okupio je 40 ljudi koji se bave vinima i stavio Icon Campana Rubimus 2013 među 12 najboljih crvenih vina sveta iz te berbe. Bile su to sve top vinarije iz Saint Emiliona, Bordoa, Toskane, Sicilije, Pijemonta, Riohe, Ribera del Duero, Čilea, Kalifornije, Australije... Na kraju, srpsko vino je završilo na četvrtom mestu, što mislim da je fantastično!

Floran Dumo b

Kada smo kod ocenjivanja i rangiranja vina, koje takmičenje u svetu smatrate najrelevantnijim?
- Zavisi iz koje zemlje posmatrate. Za Francusku je najbitnij sud Revue des vins de France, Decanter je glavni u Velikoj Britaniji, Wine Spectator u SAD...

 Šta mislite o ocenjivačima koji su poput Roberta Parkera postali bitan faktor u prodaji?
- Roberta Parkera često kritikuju, optužuju ga da je doprineo uniformisanosti vina u čitavom svetu jer je uticajem koji ima usmeravao vinare kakva vina da prave. Mislim da jeste u izvesnoj meri uticao na stil nekih vina, ali takođe mislim da je bio od velike koristi najvećim proizvođačima, ne samo u SAD već u čitavom svetu. Pojedini vinski regioni, poput Bordoa i Toskane, mogu da mu podignu spomenik! Činjenica je da će vinski pisci ostati kontroverzni dokle god budu u stanju da neke usreće a druge naljute, to je deo igre! Parker je sada manje aktivan, ali ostaje jedan od najuticajnijih i najharizmatičnijih vinskih pisaca ikada. 

„Mislim da „Vinarija Zvonko Bogdan”, kao i Srbija generalno, ima potencijal da se takmiči s vinima najboljih regiona u svetu.”Mislite li da je moguće oceniti vino egzaktno nekim brojem?
- Degustacija vina veoma je subjektivna stvar, kakav god sistem ocenjivanja primenite: brojke, zvezdice, klasifikacije... 

Šta je to što bi „Vinarija Zvonko Bogdan”, ali i srpska vina generalno, trebalo prvo da unaprede?
- Po mom mišljenju treba poraditi na intenzitetu i finesama u belim vinima, a u crvenim na eleganciji i teksturi. Za to je najvažniji rad u vinogradu, pa tek onda proces proizvodnje, recimo 60 prema 40 u procentima.

Floran Dumo 6

Da li ste samo vi taj koji odlučuje o stilovima vina koja će se praviti u vinariji?
- Pre svega, stil vina određen je samim grožđem. Enolog nije tu da odredi stil, već samo da usmerava prirodni proces. Imamo sreće da se vinogradi nalaze na divnom teroaru i to treba da poštujemo, da dozvolimo teroaru da iskaže svoju posebnost. Osim toga, „Vinarija Zvonko Bogdan” ima tim mladih stručnjaka svi do jednog veoma posvećenih vinima, tako da o svim stvarima razgovaramo zajedno. Na kraju, oni su ti koji prave vino, ja ih samo usmeravam.

„Bordo i Toskana mogu da podignu spomenik Robertu Parkeru!”Linija Icon vina „Vinarije Zvonko Bogdan” izuzetno je skupa za prosečnog konzumenta vina u Srbiji. Kako bi recimo u Francuskoj gledali na vino s takvom cenom u odnosu na prosečnu zaradu?
- Ona jesu skupa, to je činjenica. Ali u Francuskoj, kada je vino u pitanju, imamo verovatno najbolji odnos cene i kvaliteta u čitavom svetu. Možete, recimo, da kupite velika bordoška bela vina za svega šest evra! To je i zato što je konkurencija ogromna, samo u Bordou ima oko 8.000 vinarija. Zato mislim da ne treba porediti tržište u Srbiji i Francuskoj, jasno mi je da srpski potrošač ne može da priušti Campanu svake nedelje... Ali ne možemo ni mi u Francuskoj.

Radili ste i u Mađarskoj, u Vilanjiju, koji je ne tako daleko od Palića. U čemu vidite sličnosti i razlike između ta dva mesta?
- Prvo, Vilanji ima dužu vinsku tradiciju nego Palić što mnogo znači, posebno ako govorimo o razumevanju vinske kulture. Ali i Srbija je na tom putu... Što se teroara tiče, on je različit, Vilanji je hladniji od Palića, a i sastav zemlišta je drugačiji. Samim tim i vina su drugačija, ali ne vidim razlog zašto Palić ne bi dostigao Vilanji. Vreme će pokazati...

Floran Dumo 9

Da li ste imali prilike da probate neka druga srpska vina i kakav sud imate o njima?
- Da, naročito na početku mog angažmana ovde, 2013. godine. Neka od njih su bila neispravna, neka veoma dobra. Ali, želim da kažem kako sam nedavno ponovo pio neka od tih vina koja sam tada probao i da mi se čini da su znatno bolja, što govori da se u srpskim vinarijama neke stvari menjaju, i to ubrzano, što je dobro za sve.

Da li mislite da je za srpsko vinarstvo bolje da se drži internacionalnih sorti ili da pokušava da pravi imidž na manje poznatim lokalnim sortama?
- Lokalne sorte su verovatno dobar pravac za lokalno tržište, ali u međunarodnim okvirima teško je biti uspešan s novim brendom i sortom za koju niko nije čuo. Teško je to proceniti, možda bi za Srbiju najmudrije bilo da težište bude na internacionalnim sortama, a da se s lokalnim dopunjuje...

Šta ste znali o srpskim vinima pre dolaska ovamo?
- Iskreno, veoma malo.

Šta vaše kolege i prijatelje u Francuskoj najviše interesuje o vinima iz Srbije?
- Ni oni ne znaju praktično ništa, ali ih sada malo podučavam...

Koja su vaša omiljena francuska vina, a koja uopšte?
- S obzirom na to da sam se školovao u Bordou, razumljivo je da volim ta vina. Uglavnom Pomerol, Saint Julien, Margaux, Pauillac, ali volim i vina Burgundije i ona iz doline Loare. Izvan Francuske volim italijanska vina, posebno ona iz Valpoličele i Toskane, pa i sa Sicilije, zatim španska vina iz Riohe... Na svim putovanjima uvek probam mnogo toga i pronalazim fantastična vina, recimo iz Švajcarske, Turske, Grčke, sa Novog Zelanda, iy Kalifornije, Južnoafričke republike...

Šta možemo sledeće da očekujemo iz „Vinarije Zvonka Bogdana”?
- Unapređivaćemo naša vina iz godine u godinu. Treba biti strpljiv, ali sam potpuno ubeđen da je blistava budućnost pred nama.

Foto: Ivana Čutura i arhiva 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama