Miroslav Škoro: Hrvatski Zvonko Bogdan

Miroslav Škoro: Hrvatski Zvonko Bogdan

Kad je krajem godine u Kutjevu, epicentru vrhunske graševine, nakon velike borbe proglašen pobednik i nosilac titule Najbolja mlada graševina, tamošnja vinska javnost naprosto je poludela. Naime, sve te čuvene vinare i vinarije, Belje, Podrum Kutjevo, pa i samog mogula graševine Vladu Krauthakera pobedio je potpuni novajlija i anonimus na toj sceni – Miroslav Škoro.

Da sve bude intrigantnije, pobedničko je vino u podrumu tretirao niko drugi do vinar i enolog Vlado Krauthaker, pa su mediji na jarbol istakli zastavu s napisom: Krauthaker pobedio Krauthakera. Zli jezici tvrde da Krauthakeru to baš i nije bilo zabavno. Pomalo zbunjeni Miroslav, vlasnik vinarije Vinski dom Škoro, u prvim izjavama tvrdi kako je on samo organizovao berbu u nedavno kupljenom vinogradu, ispekao prase, a Vladi Krauthakeru prepustio čitav posao u podrumu.

sa suprugomPoziranje sa suprugom i graševinom

Ali, ko je vinar Miroslav Škoro?

Nisam znao da sam, s vinogradom, kupio i bezbroj problema s kojima se vinogradari susreću.Ako vam ime zvuči poznato, niste pogrešili, Škoro je jedan od poznatijih pevača s aktuelne hrvatske muzičke scene, uz čije ime često ide i odrednica „tamburice“, a što navodi na pomisao da je reč o hrvatskoj varijanti Zvonka Bogdana. Pogotovo od kad se povela reč i o vinima!

Miroslav Škoro, čuven i po duetima sa gotovo svim muzičkim vedetama, od Olivera Dragojevića, pa nadalje, daleko je više od vrhunskog scenskog izvođača koji kombinuje tradicionalnu slavonsku pesmu sa savrmenim pop izrazom. Ovaj inženjer građevine i ekonomista upisao je u karijerni listing zvanja novinara, saborskog zastupnika, direktora muzičkog džina Croatia Records, osnivača tamburaškog orkestra, generalnog konzula, scenariste i TV voditelja. Pa i humanitarca kad se odrekao plate u parlamentu u korist intenzivne nege pedijatrije u KBC Osijek, u svom rodnom gradu.

DSC 8155

Legenda kaže da je prvu gitaru kupio pre skoro četiri decenije, a da vinom tek namerava da se ozbiljno bavi u godinama koje slede.

Glazba je definitivno moje utočište, a pozornica sigurna kuća.Uspešan ste čovek s interesovanjem za tradicionalnu pesmu, tamburice u pozadini, a sad i vino. Čovek bi pomislio hrvatski Zvonko Bogdan! Da li i vi vidite takvu nekakvu sličnost, možda čak i sa Stingom, još jednim vinarom u world music fazonu?
- Iako mi godi vaša usporedba, ne bih se usudio uspoređivati se ni sa jednim od dvije veličine koje ste spomenuli. Mislim da su i moji razlozi „ulaska u vinski biznis" drugačiji nego njihovi. Naime, moj dida je imao nešto malo vinograda kujundžuše u Imotskom polju i sam je pravio vino. Soba u kojoj sam kao dijete, za vrijeme školskih praznika, s njim spavao, bila je poviše konobe i to je na neki način jedan od mirisa moga djetinjstva. To odrastanje u skromnim uvjetima i neimaština koja je pratila obitelj generacijama, kao i neki odnosi zbog kojih smo i to malo sirotinje izgubili, stvorila je u meni potrebu da sam svaki puta, kada su to okolnosti dopuštale, kompezirao tu frustraciju iz djetinjstva. Pojednostavljeno rečeno, čim sam skupio love kupio sam par gitara jer u djetinjstvu nisam imao ni jednu. Tako sam, prije par godina, kupio i vinograd od 6.500 trsova na bogomdanoj lokaciji u Mitrovcu kod Kutjeva. Mislio uzgajat grožđe, prodat ga i namiriti troškove održavanja, i k tome još imati par stotina butelja vina za svoje potrebe. Nisam znao da sam, s vinogradom, kupio i bezbroj problema s kojima se vinogradari susreću. Jedan od njih je tako niska otkupna cijena grožđa da ne možete pokriti ni troškove uzgoja. E, tu sam ja, pametan i tvrdoglav kakav već jesam, odlučio potrošiti još gomilu novaca da ne gubim par tisuća eura godišnje... I tako, napravio vino i bla, bla... Sad se s tim bakćem. Jedino što je bilo sreće, pa je vino postalo šampionsko prve godine. Tako da ljudi sada, osim što misle da sam pjevač, misle i da sam vinar.

grasevina skoro

Veoma ste uspešni u svemu čega ste se dotakli, ali gde se najbolje osećate ili ste se osećali?
- Vidim ja da ste me dobro zguglali (ha, ha)... Od kako sam se rodio penjao sam se po stolcima u ljetnjoj kuhinji i izvodio krivine. Najbolje se i najsigurnije osjećam na pozornici s mikrofonom u ruci. Pitao me  jednom moj prijatelj Masimo (Savić) bježim li ja u glazbu? Malo me zateklo to njegovo pitanje, jer nikada nisam razmišljao o tome na taj način, i nakon kraćeg razmišljanja rekao sam mu da bježim. Glazba je definitivno moje utočište, a pozornica sigurna kuća.

Poznati su vaši dueti sa vedetama hrvatske muzičke scene. Koji vam je najdraži, ili je to ipak ovaj „vinski“ s Krauthakerom?
- Dueti su vam uvijek dvosjekli mač. Iako ne volim previše komentirati pjesme, izvedbe i sve što bi bilo na razni osobnog ukusa, iz čiste pristojnosti rekao bih da mi je duet s Martom Nikolin u pjesmi „Tajna najveća“ nekako najdraži. Bili smo još klinci i nije bilo ni mrvice kalkulacije u svemu tome. Što se tiče vinskih dueta, ovaj s Vladom bio je rapsodija koja se i potvrdila. 

Skoro 1

Jeste li zaljubljeni u vino i kako ste se zaljubili? Da li se sećate možda prve bitne etikete u vašem životu?
- Priznajem da nisam bio zaljubljen u vino, donedavno. Ipak sam ja dijete osječkog asfalta. Dugo nisam pio uopće, jer je u mojoj familiji, po muškoj strani napose, ispijeno puno vagona alkohola koji nam nije donio ništa dobro. Naravno, asfalt, gitara i glazba su i u moj život uvele piće, ali nikada pretjerano i uglavnom kojekakve žestice i suvremene „ovo s onim“ kombinacije. Vino sam počeo piti o nekim prigodama, češće s tamburašima, i od kad sam doselio u Zagreb. Prva, kako vi velite, bitna etiketa bila je ona Enjingijeve graševine koju sam pio prije puno desetljeća s jednom Osječankom.

Sad se poklopilo puno toga i odlučili smo ipak umrijeti siromašni – gradimo vinariju!Kada ste i kako rešili da od milijardera napravite milionera, mislim, da oformite sopstvenu vinariju?
- Ha, ha... točno! Nedavno. Imam neku zemlju na jednom brdu. Supruga i ja već dugo mislimo da je to idealno za nekakav objekt, samo nismo znali za što. Evo, sad se poklopilo puno toga i odlučili smo ipak umrijeti siromašni – gradimo vinariju! To je stvarno vreća bez dna, ali vam moram priznati da mi nije žao ni jednog eura, lipe, pare ili rublje. Onaj koji nije otvorio bocu svog vina i stavio je na stol, neće nikada razumijeti o čem ja to pričam sada.

Kaže se najteže je biti najbolji u svom selu, a vi napravili prvo vino, i to baš graševinu, i to u sred Kutjeva! Bojite li se boga?
- Boga volim, cijenim, uvažavam i poštujem, ali ga se ne bojim u onom starozavjetnom smislu. Moj bog nije onaj Abrahamov namrgođen i ljutit, nego onaj Isusov koji nam je svima otac, a ja se svog pokojnog oca nisam bojao. Sve što sam u glazbi napravio došlo je od njega. Ja sam samo glazbeni ribar koji je uspio uloviti neke lijepe pjesme. Uglavnom su prošle kroz mene i često postale narodne. Na žalost, rodio sam se prekasno i nisam bio na pecanju kad su plovili neki kapitalci koje su ulovili Zvonko i Sting, ali se ne mogu požaliti ni s ovim svojim kederima. Ne bi Bog to dozvolio da me ipak malo ne voli.  

skoro miroslav

Čitao sam napise „Krauthaker pobedio Krauthakera“. Je li baš tako? Koliko poznajete vinarstvo, tradiciju, tehnologiju, koliki je vaš pečat u vinima?
- Nisam vam ja ništa znao ni o tamburaškoj glazbi, niti znam svirati tambure, ali sam u međuvremenu nešto naučio. S druge strane, kupio sam plac, cigle, pjesak i šljunak i onda sam platio majstorima da mi naprave kuću. U gruntovnici sam vlasnik ja, odnosno moja žena, a ne ti majstori. Amater sam i nije me stid reći da ne znam, ali želim naučiti i učim. Ti enolozi su za mene totalni čarobnjaci. Ja sam vam nešto kao bubnjar u orkestru... Baš volim glazbu i dobar sam s glazbenicima.

Onaj koji nije otvorio bocu svog vina i stavio je na stol, neće nikada razumijeti o čem ja to pričam sada.Kako zapravo izgleda vinarija u kojoj ste iznedrili šampionsku Graševinu 2015?
- Ipak me niste do kraja zguglali. Moja obitelj je u ovome tek dvije godine i trenutno smo vinski podstanari u vinariji Adžić, a naša vinarija čeka pravomoćnost građevinske dozvole i proljeće. Nadamo se puno toga zgotoviti ove godine. Biti će površine 800 metara kvadratnih velika s podrumom kapaciteta 50.000 litara uz mogućnost proširenja. Imati će svoju kušaonicu, ugostiteljski dio s kuhinjom, nešto smještajnog kapaciteta i malo sportskog sadržaja. Želja nam je napraviti mjesto gdje ćete moći doći, opustiti se uz dobro vino, hranu i glazbu, ali i možda malo prošetati i odigrati barem partiju mini-golfa.

Da li ste je planirali isključivo za sopstvenu upotrebu ili imate ideju za ozbiljan tržišni nastup?
- Sve što sam radio u životu krenulo je kao osobna priča, pa se poslije manje ili više komercijaliziralo, a neke stvari smo zadržali samo za sebe i svoje prijatelje. Ja ni sada ne dajem vino svugdje. Istina, i nemam baš neku veliku količinu, ali ne volim kada je nešto baš masovno. Pa vidite da je i KPJ propao kad se omasovio i postao SKJ! Mi ćemo to pomalo i za sebe, pa ćemo vidjeti kud će nas to odvesti. Trenutno sam distribuiram vino. Stavim ga u gepek i odem di treba, pa se tamo slikam s ljudima i tako... Smijeh živi. Sve dok mi to pričinja zadovoljstvo, idemo dalje.

Skoro live 2

U tom smislu, posle ove „početničke sreće“ da li planirate proširenje vinograda, kapaciteta, rada na vinarstvu? Kako će izgledati vinarija za pet godina?
- Zove se „Vinski dom Škoro“ i trenutno je puno želja i snova i svega što ide uz to. Na sreću se oslanjam manje, više na planiranje i rad. Zato smo već dogovorili suradnju s jednom vrhunskom mladom enologinjom koja će se brinuti o svemu. Sad vidim da malo govorim u jednini, a malo u množini. To je zato što ništa u životu ne bih postigao da nemam obitelj koja sa mnom skače na glavu iz projekta u projekt. Mi nismo sudjelovali u privatizaciji i ostali sranjima. Sve smo napravili sami i s vjerom u sebe. Nabrojali ste par tih mojih zanimanja, a na kraju sam ipak samo Škoro koji pjeva i pravi vino. Supruga je američka odvjetnica koja je naučila jezik i sad vodi našu diskografsku kuću, ali i ide u školu za sommeliera. Odrasla je u birtiji svog pokojnog oca u Pitsburgu i stvarno je sposobna jako, a i ne boji se raditi bilo što. Mislim da će za pet godina ona voditi vinariju i sve ostalo, a ja ću biti na pecanju.

Rekao bih da mi je duet s Martom Nikolin u pjesmi „Tajna najveća“ nekako najdraži.Mogu da pretpostavim da je nacionalni ponos i vaša „ravnica“, kako najradije nazivate rodnu grudu, bitna odrednica po pitanju vinskog ukusa, no da li možda ipak preferirate neki drugi deo vinskog sveta? Jeste li obilazili i posebno po nečemu zapamtili neku slavnu svetsku vinariju?
- Meni su uvijek u Slavoniji govorili da sam Dalmatinac, a u Dalmaciji me zovu Slavonac. Osječanin sam u Zagrebu, Zagrepčanin u Osijeku, inženjer među pjevačima, pjevač među inženjerima. Srbi o meni misle ovo, Hrvati ono, a Slovenci i Bosanci nešto treće ili stoto. Ljudi su u svemu takovi, a posebice kad je riječ o ukusu i emociji. A pjesma i vino su i jedno i drugo. Iako se iz vašeg pitanja može iščitati taj jedan uvriježeni stav o meni i mom ukusu ili ukusima, moram vam reći da sam u svemu, pa i kad je o vinu riječ, neopterećen. Kad je nešto dobro, dobro je i nemam problema to reći ni izraziti. Jedino što mi se zna dogoditi da mi jedna te ista stvar nije uvijek jednako dobra. Ovisi to o društvu, prostoru, godinama... Bilo da je knjiga ili pjesma ili vino. Probao sam nedavno ponovno čitati Selindžerovog „Lovca u raži“ i nije jednostavno išlo, a knjigu sam, jednom davno, doslovce oduševljeno progutao u dahu. Uz to, ne volim biti turist, pa kad se to sve zbroji, nisam do sada bio u prilici obilaziti bilo što, pa tako ni vinarije. Jesam, nešto malo po Istri. Moja supruga misli da to treba ispraviti i promijeniti, pa će to vjerojatno tako i biti i onda ću biti u stanju puno kompetentnije odgovoriti na ovo vaše pitanje gdje sam se, kao što vidite, pokušao provući ispod radara.

Pa vidite da je i KPJ propao kad se omasovio i postao SKJ!Da li ste pili neko srpsko vino i imate li komentar za isto?
- Bio sam nedavno na jednim krstitkama u Beogradu i pili smo izvrsno bijelo vino u jednoj birtiji na Adi, ali je bilo u rinfuzi i da me ubijete ne mogu se sjetiti što je gazda rekao čije je i od kud. Čak mislim da je negdje iz Vojvodine bilo. Osim toga sam tu večer imao i neki nastup u Osijeku, pa nisam s ostatkom ekipe stigao drugi dan otići u vinariju Kovačević u Irig, što mi je baš žao. Inače sam probao njihov Chardonnay i jako mi se dopalo.

Koji su razlozi doveli do toga da vaša mlada Graševina  bude ocenjena kao najbolja u Hrvatskoj?
- Ne znam. Da znam, ponovio bi to svake godine. Znam da ih je bilo 21 u komisiji i da je ocjenjivanje bilo na slijepo. Moje je vino ušlo u pripetavanje među sedam uzoraka i onda jednoglasno proglašeno najboljim. Iskreno, nisam ni znao da se to događa, pa smo se svi iznenadili – oni kad su otvorili kovertu s mojom šifrom i ja kad su mi javili da su se iznenadili vidjevši moje ime u odpečaćenoj koverti. Nisam dobio degustacijski zapis, pa vam ga ne mogu ni poslati. Možda ga imaju u Kutjevu u Udruzi.

Koja je cena tog vina?
- Vino prodajem za 55 kuna, što sa PDVom u trgovini bude oko 80, a u restoranima od 120, do maksimalno 150 kuna u jednom noćnom klubu. Prevedeno na svima razumljiv jezik, vino je negdje oko 10 evra u trgovini.

Kada ćete osvojiti Internacionalnog Decantera?
- U zezanciji bi vam rekao sutra, ali prije malo sutra. Ozbiljno govoreći, truditi ćemo se i raditi najbolje što možemo, a sve drugo će doći samo po sebi. Nismo ni ovo do sada pravili zbog nagrade nego zbog sebe i zato što to volimo.

Foto: Bruno Konjević/Hanza Media, Igor Šoban/PIXSELL, promo

nazad na vrh