Andon Krstevski: ponosan na Žilavku

Foto: Marijan Močavnik Foto: Marijan Močavnik

Stobi, relativno mlada makedonska vinarija u odnosu na najveću nacionalnu konkurenciju, već je dugo na putu uspeha. U početku se to ogledalo u prodaji onih najpristupačnijih etiketa, ali premijum linija Private Reserve, kod vinoljubaca iz dana u dan stiče sve veće poštovanje, dok se utisku priključuju i sve značajniji međunarodni uspesi.

Ove godine su srebrne medalje na najslavnijem svetskom ocenjivanju Decanter u Londonu, ponele etikete Stobi Rkaciteli 2018 sa 90 poena, Veritas 2015 (91 poen), dok je Verdot 2015 od sorte pti verdo osvojio preporuku. No pravo, veliko prijatno iznenađenje, bilo je i srebro sa čak 93 poena za vino Žilavka 2018. Pošto je reč o sorti koja svoja najbolja izdanja iskazuje ipak nešto severnije od Severne Makedonije, potražili smo odgovore kod stručnjaka, poznatog mladog enologa Andona Krstevskog, koji potpisuje ova vina i nosi najveće breme odgovornosti u vinariji što proizvodi na milione litara vina godišnje.

andon stobi 1

Tri srebrne medalje je Stobi osvojio na Decanteru 2019 uz jednu preporuku. Da li ste zadovoljni uspehom?
- Decanter se dokazao kao najteži konkurs za nas poslednjih godina te smo shvatili da tamo treba slati zbilja specijalna vina sa karakterom. Kod tog žirija dobro prođe isključivo vino vrhunskog kvaliteta, i još da pritom bude specifično i nesvakodnevno. Iz tog razloga smo poslali Veritas 2015 koji je stopostotni vranac, Rkaciteli i Žilavku, oba vina iz berbe 2018. To su jako karakterna, mogu slobodno da kažem i relativno nepoznata, nekomercijalna vina, ali vrhunska.

Ukupno je Severna Makedonija ove godine u Londonu imala nešto slabiji uspeh po broju medalja, čini se da žiri nije bio široke ruke prema sunčanom balkanskom teroaru. Podignut kriterijum, ili je nešto drugo u pitanju?
- Kao što sam rekao, Decanter je zahtevno nadmetanje. Iskreno, nisam razočaran kompletnom slikom, čak sam iznenađen ukupnim brojem medalja koja smo osvojili kao država. Medalja je moglo biti i daleko više, još značajnijih, ali možda je uzrok konačnom zbiru sve veća popularnost Decantera i ogroman broj uzoraka iz celog sveta, više od 16.000. Naravno, ima još puno toga da se radi kod nas, da se dodatno poboljša kvalitet vina, i da se taj isti kvalitet zadrži.

stobi zilavka 2014
Vino Žilavka Stobi 2014 je Vil Jang, kolumnista časopisa Wall Street Journal, označio kao jedno od „pet najboljih vina za leto, za koje do sad niste čuli“

Žilavka je osvojila čak 93 poena i srebrno odličje. Za nas je to jedno relativno nepoznato vino, a da li ste vi iznenađeni uspehom?
- Skor koji je Žilavka postigla mi je veoma interesantan, i iskreno sam ponosam na to jer je reč o belom vinu. Uz nju je takođe i vino od sorte r’kaciteli, a mi smo imali malo tih belih vina koja su do sad osvajala značajne medalje jer smo kao zemlja poznatiji po crvenom vinskom opusu. Objašnjenje za veliki uspeh nalazim u činjenici da je žilavka kao sorta izuzetno kvalitetna. Daje gastronomska vina, i kad je grožđe zdravo nemamo nikakvih problem sa njom, lako dobijamo vrhunsko vino.

Da li je posebno značajno što su baš bela vina dobila srebro?
- Značajno je nama lično kao vinariji, jer smo zbilja puno radili na belim vinima poslednje četiri godine. To je nagrada za trud, a i znak da smo na pravom putu.

Recite nam više o žilavci u vinariji Stobi?
- Žilavku uzgajamo na 13 hektara. To je stari vinograd, nisam siguran ali tu mu je, između 25 i 30 godina. Nalazi se na lokaciji Ilo Vilarov, nadmorskoj visini od 250 metara u brdovitom delu samog srca Tikveškog vinskog regiona. Radimo kvalitetnu žilavku i godišnje punimo oko 50.000 boca, a imamo grožđa za daleko veću proizvodnju ako prodaja dobro krene i ukaže se potreba. Žilavka 2018 je proizvedena veoma jednostavno, mogu da kažem da je rad u vinogradu kod nje najbitniji. Zaštititi bobice od sunca i odrediti pri branju pravu tehnološku zrelost je važno, a što se prerade tiče, izbegavamo maksimalno fenole i sve vrste maceracije. Na takav način proizvodimo svežu, aromatičnu i egzotičnu žilavku.

Andon

Vaša je žilavka daleko bolje ocenjena od svih iz Hercegovine na Decanteru 2019? Može li vam to dati neke nove smernice u smislu budućeg razvoja i širenja vinograda?
- Neznam. Do sada nisam razmišljao na tu temu. Mislim da ovde ima drugih sorti, poput temjanike ili rkacitelija gde tek treba da se radi. Žilavka može da bude nešto u pozadini.

Kako vam izgleda vinska konkurencija na regionalnom tržištu ovog trenutka, ima li nekih vidljivih promena?
- Regionalna konkurencija je sve jača i jača kad pričamo o buteljiranim vinima iz kvalitetnog segmenta. Znači, ovo se ne odnosi na vina u litarskom pakovanju, na BiB ili PET ambalaže, zato što je to onda mnogo kompleksno pitanje. Ali za sve što je kvalitetno u pakovanju 0,75 litara, konkurencija je stvarno super stvar! I ovi konkursi, ocenjivanja, nadmetanja, sve nam to pomaže da idemo zajedno napred, da pravimo sve bolja i bolja vina. Sad pričam samo iz tehnološke i sa organoleptičke tačke gledišta. Što se promocije vina tiče, marketinga, udruženja, zakona... Sve je to isuviše kompleksno da bi se bavili time.

A kad je u pitanju svetska vinska scena?
- Na toj sceni mi nemamo konkurenciju. Balkan je kao jedan region, a svetsko tržiste dovoljno veliko da ima mesta za sve. Što više budemo imali dobrih vina, biće tim i veći biznis za nas. Kvalitet je presudan za svetsku scenu, i baš ništa drugo.

verdot i burence

Kakve su trenutno izvozne ambicije vinarije Stobi?
- Mi smo izvozno orijentisana vinarija. Od kompletne proizvodnje čak 75 procenata prodajemo van Makedonije. Ambicije su nam da osvojimo više kontinenta. Radimo intenzivno na Kini, Rusija nam je već postala stabilno tržiste, po veličini odmah iza domaćeg koje i dalje drži primat. I Amerika se stabilizirala, radimo tamo dobro i što je najbitnije, samo ekstra kvalitetan program. Evropa je dosta komplikovana, no i tu imamo prodaju gotovo u svim zemljama, pa sad negde više, negde manje.

Kvalitet je presudan za svetsku scenu, i baš ništa drugo.Stičete li utisak da se azijsko tržište, nakon prvobitne orjentacije uvoza na crvena i super-premijum vina, sve brže okreće rinfuzi pa i belom segmentu?
- Mi još uvek nemamo taj utisak, ali znamo da već uveliko razumeju šta je to dobro vino. Belo vino još uvek ide u malim količinama tamo, što jedino ne važi za aromatična bela vina iz severne Evrope ili sa Novog Zelanda.

Ima li nešto u sferi tehnologije i opreme što vam trenutno privlači pažnju i što bi voleli da probate u podrumu?
- Što se tehnologije tiče, nema mnogo toga što bi nam moglo zafaliti, možda eventualno, jedan mali pogon za mikrovinifikaciju.

Da li se očekuje proširenje linije Private Reserve, ili pojava nove etikete u super-premijum kategoriji?
- Naravno da aktivno radimo na ekstra premijum proizvodnji, ali nemamo još ništa konkretno. Ni ime vina, ni količinu, ni datum kada bi to odradili. Za sad je najverovatnije proširenje linije Macedon koja je svuda naišla na izuzetno odobravanje.

Šta ćete smatrati svojim najvećim uspehom do 2020. godine?
- Rkaciteli je potvrdio svoj kvalitet, i želimo da nastavimo u tom pravcu. Možda proizvedemo neko desertno vino od rkacitelija iz berbe 2019. Drugo ne znam, stvarno, neću puno da planiram. Fokus je da osposobimo crvena vina iz 2018. berbe, da budu zrela i da izađu na trzište u septembru mesecu. Nek bude samo dobro vreme i da grožđe bude zdravo, ostalo ćemo već završiti kako treba, a onda ćemo moći da eksperimentišemo u podrumu. Postoji takođe još jedan praktičan cilj, da godinu 2020. započnemo bez zaliha belog i roze vina iz godine 2018.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama