Filozofija vinskog marketinga

Filozofija vinskog marketinga

Ljudi ne vole da im se prodaje, ali obožavaju kupovati. Ako kažem da sam iz Bosne, i da do prije nekoliko godina nisam ništa znala ni o vinu ni o vinskoj industriji ne bi bilo toliko iznenađujuće. Ali o sadnji čokota, podizanju vinograda, pravljenju kvalitetnog vina učim već godinama i nemam namjeru prestati.

Shvatila sam da kvalitetno vino treba cijeniti i poštovati jer da bi se napravilo kvalitetno vino treba jako puno znanja, truda i rekla bih sreće.

Ono čime se profesionalno bavim jesu marketnig strategije i turizam. Imam priliku raditi na stranim tržištima, istraživati za potrebe naučnih radova, ali uz vino sve to lakše ide. Da li ste ikada razmišljali zašto pijete baš određeno vino?

Da li, i koliko, prodaja vina ima za cilj samo da prodaje vino ili treba i da kreativno učestvuje u stvaranju marketing strategije poslovanja te vinarije? Kako porodičnim vinarijama približiti marketing filozofiju poslovanja? Zašto u  marketing filozofiji poslovanja kažemo da se „kupac“, odnosno onaj koji uživa u pijenju vina, se stavlja u centar pažnje, pa proizvođač vina nastoji maksimalno zadovoljiti njegove potrebe i želje. Ali koje su to njegove potrebe? Šta on želi? Kako će proizvođač vina znati šta želi njegov kupac?

vino i marketing blog1

Da bi vinarije mogle odgovoriti na ova pitanja, posebnu pažnju moraju posvetiti razvoju marketinga, čime će se povećavati i prodaja vina. Svi zaljubljenici u vino znaju kako držati čašu, kako mirisati vino, ali da li su se ikada zapitali kako to vino zadovoljava njihove potrebe i koje su to njihove potrebe?

Naravno, da bi vinarija došla do tih odgovora mora shvatiti da je prodaja jedna od izuzetno važnih karika u njenoj funkciji marketing poslovanja. Mnogi kad čuju riječ marketing pomisle samo na promociju, ali promocija je samo jedan od četiri elemenata marketinga.

Marketing u vinarstvu obuhvata vino kao finalni proizvod, formiranje nivoa cijene, promociju vina i vinarije, odluke o načinu distribucije vina. Sve ovo se  podređuje potrebama kupca i nastoje se zadovoljiti njegove potrebe.

U svijetu vina pojam prodaje se proširuje sa aspekta proizvođača i na druge oblike ponude i prodaje  vina (veleprodaja, maloprodaja, zastupstvo i sl.) ali i na  prodaju usluga vinskog turizma.

Za svaku vinariju ostaje izazov kako razviti novu etiketu vina i time razviti novu potrebu koja do tada nije postojala. Kako prezentirati novu etiketu vina, kako kod „vinopije“ stvoriti osjećaj potrebe za baš tim vinom i kako ga navesti da kupovinom zadovolji novonastalu potrebu.

Kupac vina mora imati najvažniji status za vinariju, i na taj način ćemo maksimalno zadovoljiti njegove zahtjeve i potrebe.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama