Đorđe Varda: Depardijeovo vino je prosećno!

  • Tekst  Marko Stojanović
  • Objavljeno u Intervju

varda-01Nekadašnji menadžer u pariskom Body Shopu, Beograđanin Đorđe Đukanović, alias Varda, danas je priznato ime među francuskim cvećarima. Višestruki dobitnik Nagrade za najboljeg evropskog dizajnera cveća, Varda je reputaciju stekao zahvaljujući raskošno-poetičnim cvetnim aranžmanima pravljenim za pariski Hotel Ritz, posle čega je brzo postao miljenik francuskog džet-seta.

 S obzirom na to da već dugo živi u Francuskoj i da ga posao stalno vodi na mesta gde se konzumiraju vrhunska vina, Varda je postao i veliki ljubitelj vina.

Da li je tako bilo i pre odlaska u Francusku, ili su vas tek tamo „zarazili” tom vrstom hedonizma?

- Da sam „zaražen” vinom – jesam. Ali, teško da sam bio ljubitelj vina pre toga, jer sam u Francusku došao sa nepunih sedam godina. Međutim, kada je došao trenutak da se probaju alkoholna pića, našao sam se na pravom mestu i ostao „zaražen” do danas.

U vašem poslu glamur ima važno mesto. Takođe, mnoga vina su na neki način svojevrsni sinonim za glamur. Šta je suština glamura i kakva veza postoji između toga i vina.

- Glamur bih definisao pre svega kao vrstu kvaliteta određenog proizvoda, odnosno umeće kako se taj proizvod izrađuje. To se može odnositi kako na cvetne aranžmane, tako i na vino. Vino, kao i sve, teško je posmatrati izvan marketinga. Ali, pri izboru ne treba gledati samo ime već i kvalitet. Činjenica je da sve veći broj poznatih ličnosti u Francuskoj želi da poseduje svoje „šatoe” i proizvodi vina, ali to ne treba nužno povezivati sa kvalitetom. Probao sam vino Žerara Depardijea (Gerard Depardieu) i mislim da je veoma - prosečno!

Koja su vaša omiljena vina?

condrieu- Mislim da sam strašno vezan za francuska vina. Poslednjih deset godina sam probao mnoga kvalitetna vina iz Španije, Argentine, Čilea, Amerike, ali smatram da su ona samo kopija francuske tehnologije. Od belih vina preporučujem Condrieu, suvo vino sa izražajnim bukeom, a što se tiče crvenih tu sam u Bordo fazonu. To su pre svega Medoc vina, koja su sva veoma različita, ali čiji region najviše preferiram.

Pariz je nekada bio boemska prestonica sveta, sa restoranima i bistroima gde ste mogli da osetite lokalni duh i kroz vina i jela. Da li je to još moguće ili je globalizacija i tu ostavila trag?

- U mom slučaju nije u pitanju globalizacija, već porodične obaveze. Više ne živim boemskim životom kao kada sam bio mlađi, ali mi i dalje prestavlja zadovoljstvo da odem u dobar restoran gde hranu pripremaju talentovani kuvari i gde postoji veliki izbor kvalitetnih vina. U Parizu postoje boemska mesta, ali su sve prisutnije težnje ka izgradnji modernih višespratnih zgrada, koje bi prisustvom uništile specifičan duh grada kakav postoji od Napoleona III, kada je arhitekta Hausman urbanistički preuredio grad i dao mu izgled kakav poznajemo.

varda-02U koje vreme i na kojim mestima volite da uživate u vinu? Da li to moraju biti restoran i barovi ili možda neko malo intimnije mesto?

- Za to nema pravila. U dobrom vinu se može uživati i kod kuće, sami ili u društvu prijatelja. Moj dan počinje u 2-3 sata ujutru, kada ustajem zbog nabavke cveća. I pošto to završim oko 14 časova, veliko mi je uživanje da sednem u neki restoran da ručam sam i složim dnevna dešavanja uz čašicu dobrog vina. To mi dođe kao neka vrsta nagrade.

Kažu da ako želis da budes srećan jedan dan napij se vinom, ako želis da budes srećan jednu deceniju oženi se, a ako želis da budes srećan ceo život - gaji cveće! Da li se pronalazite u ovoj izreci?

- Prvo nije neophodno, sa drugim se za sada slažem jer sam srećno oženjen već osam godina, dok sam za ovo treće apsolutno siguran, jer bih u budućnosti, pored aranžiranja, želeo da se bavim i uzgajanjem cveća.

nazad na vrh