Živko Miholjčić: Pravi čovek na pravom mestu

zivko-miholjcicSvojevremeno je u Vršcu sagrađen vinski podrum sa namerom da se odatle, direktno iz okolnih vinograda podno brega, a uz rumunsku granicu, vincem poji cela Jugoslavija. I da ona igra, što bi rekli momci iz „El. Orgazma“!

Vršački vinogradi, gigant u čije podrume staje više od 34 miliona litara, što ih čini najvećim u Evropi, niz godina tavori. Privatizacija, dočekana s velikim nadama, očito je omanula, pa je raskinuta pre više od godinu dana. U novembru je uvedeno restruktuiranje, imenovan novi privremeni zastupnik državnog kapitala i brigu o kompaniji preuzela je Agencija za privatizaciju, pa su sve oči  ponovo uprte u - državne jasle. No, možda je ovog puta priča daleko „domaćinskija“ nego ranije.

vrsavki-vinogradi3-Novi-PodrumŽivko Miholjčić je novi generalni direktor „Vršačkih vinograda“. Na toj je funkciji od februara ove godine, ali i za tako kratko vreme ovaj vrhunski profesionalac situaciju je brzo sagledao.

- Promenili su se organi upravljanja, sazvana je Skupština, promenjen UO koji je izabrao direktora i ostale organe neophodne da bi funkcionisali u biznis ambijentu. Bitno je napomenuti da su ovi vinogradi veliko blago naše zemlje. Pod geografskim poreklom je 1.200 hektara samo u Vršačkim vinogradima, da ne nabrajamo okolne sredine sa takođe kvalitetnim vinom, - kaže Miholjčić, koji je 30 godina radio u velikim kompanijama, od toga više od dve decenije u „Coca-Coli“, a u „Vinograde“ je došao iz kompanije „Bambi Banat“.

Šta je ključna razlika u obavljanju direktorske funkcije u „Vinogradima“ u odnosu na druge kompanije u kojima ste radili?

- Sve se te kompanije bave fast moovingom, programima koji podležu istom tretmanu, načinu poslovanja, sličnom biznisu. Razlika je što sad imamo primarnu proizvodnju - vinograde, sekundarnu - proizvodnju vina i destilata i tek tad nastupa treća faza koju kreira tržište i potrebe, a to je - pakovanje i brendiranje vrsta vina, kupaža. To je ono što će opredeliti konzumente za naše proizvode.

vrsacki_vinogradi-proizvodi
Čini mi se da su „Vinogradi“ poslednjih godina redovno imali problem u toj trećoj fazi,odnosno u plasmanu proizvoda i prodaji.

- Značajno je istači da su „Vršački vinogradi“ na istoj paraleli kao sever Italije ili jug Francuske. Iste sorte grožđa ovde mogu uspevati kao na tim prostorima, a pojedine moraju da sačekaju mraz pa čak i sneg da bi se postigla zadovoljavajuća dehidracija, odnosno procenat šećera u zrnu. Naša je sreća u tome što se zbog specifične klime i strujanja vazduha od Karpata to kod nas odigra daleko ranije, te postižemo čak i bolji kvalitet u kasnoj berbi. Prava je nepravda što zbog nedovoljnih sredstava i situacije u kojoj se kompanija nalazila, nisu bili u mogućnosti da ta vina plasiraju kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Znači, prvo moramo da se pozicioniramo na našem, po mom mišljenju poprilično neuređenom tržištu vina. Moramo mnogo agresivnije da nastupimo, ali ne advertajzingom koji se vrlo skupo plaća, već kvalitetom ljudi, načinom prezentiranja, da maksimalnim zalaganjem uđemo u što više objekata.

zivko-miholjcic--v-vinogradi
Koliki će problem predstavljati ulazak u hipermarkete?

- Mislim da neće biti velik. Država se potrudila da na prava mesta u kompaniji postavi prave ljude, profesionalce. Toga se i ja držim u odabiru saradnika, jer mogu biti dobar samo onoliko koliko su oni dobri. Težak timski rad mora dati rezultat. Veliki sam optimista bez obzira na sve teškoće, obaveze i ogroman posao koji nas čeka. Imamo veoma kvalitetan priozvod, dovoljno dobar lager, najveći vinski podrum u Evropi, koji nažalost još nije dovoljno popunjen, tako da mislim da pored domaćeg možemo odgovoriti i zahtevima inostranog tržišta.

vrsacki_vinogradi-proizvodiU ponudi imate i Vršački rizling kasna berba 2004, gotovo arhivsko vino na tržištu...

- Imamo daleko starija arhivska vina, ima ih i u cenovniku. Volim da poredim vino sa oldtajmerom: ako imamo stari automobil, bez obzira koliko je star ako nema specifičnu priču i istoriju on je samo gomila gvožđa i krš. Niko i ne zna za ta vina i to potvrđuje činjenicu da nismo dovoljno pozicionirani, ni promovisani, a naši konzumenti u bližoj i daljoj okolini nemaju informaciju o tome. Ali, verujem u ljude bez obzira na generacijsku strukturu, jer svi u ovom preduzeću imaju svoju priču i veliko iskustvo.

nazad na vrh

Srodni tekstovi