Tihomir Kuduz: Vina manastira Tvrdoš

tihomir-kuduzVina manastira Tvrdoš izuzetno su cenjena, a svaka premijera na srpskom tržištu kakvu je imao merlo „Izba“ nailazi na odličan odaziv uprkos cenama koje upućuju na vina najviše klase. Ali tu nije kraj novitetima. To je bio razlog da razgovaramo sa Tihomirom Kuduzom, direktorom podruma manastira Tvrdoš o daljim planovima vezanim za vinariju.

Po čemu je specifično vaše radno mesto?

Najspecifičnije je okruženje u kome radim. Kancelarija mi je u samom manastiru, svakodnevno sarađujem i radim sa kaluđerima.

Kakvi su kaluđeri kao saradnici?

Dobri, od njih se može naučiti dosta toga o svemu, životu, poslu, ljudima...

Ko orezuje i bavi se vinogradima?

Imamo profesionalnog agronoma, magistra zaduženog za vinograde. Ali i on radi prema savetima i uputstvima igumana Save koji je manastirski glavni tehnolog. Tu je već godinama, a ranije je boravio je u Bordou, Americi. Dosta se školovao i mnogo zna o vinima.

Znači, on je kriv što ovaj merlo sam klizi niz grlo... Izba je poslednji novitet?

Jeste, pokrenuli smo marketinšku kampanju sa tri linije. Prva su Tvrdoška vina: crveno i belo, gde smo zadržali autohtone sorte vranac i žilavku. ‚‚Izba“ predvodi liniju internacionalnih sorti po imenu Slovo, u kojoj se nalazi još kaberne ‚‚Kum“, a uskoro ćemo flaširati i šardone za koji smo još uvek u fazi traženja pravog imena. Konačno, imamo liniju ‚‚ograničenih serija“ tvrdoških vina - uglavnom kaberne i vranac iz prethodnih godina. To su praktično već slavna vina. Za Vranac 2007 smo dobili medalju magazina Decanter na sajmu u Londonu između 11.000 vina iz 40 zemalja sveta. Imamo svega nešto više od 3.000 boca i biće to prvo vino iz te serije. Zasad može da se kupi samo u manastiru, a cena mu još nije formirana, mada mislim da će biti oko 10 evra i to će više biti ‚‚vino za poklon“.

Vranac Plantaža je prema izveštajima najpopularniji u BiH. Zanima me kako ste dozvolili da vas baš vranac  pretekne po popularnosti na ‚‚vašem terenu“? Neki kažu zbog cene?

Nama Plantaže nisu konkurencija. To je vinarija komercijalnog tipa, gigantskih produkcionih razmera. Na promociji u Sava centru 2008. godine njihovi tehnolozi su nam u razgovoru rekli da je njihov vranac potpuno drugačiji od našeg. To je takva sorta, potpuno se aklimatizuje u odnosu na područje u kome raste. Čak kažu da nije isti vranac iz dva susedna vinograda. Ovaj naš odlikuje punoća, voćnost. Nije toliko robustan i jak kao njihov, i ne, ne mislim da su nas pretekli.

Izvozite u Ameriku?

I Kinu. Tamo smo ostvarili poslednji izvoz, a izvozimo u Švajcarsku, Englesku. Ovih dana krećemo u Australiju. To su naravno jako male količine, tek toliko da se pojavimo i da imamo te regije u portfoliju. Odziv je jako dobar, ali sad radimo na tome da ta vina krenu da piju i drugi ljudi osim naših iseljenika.

nazad na vrh

Srodni tekstovi