Majkl Eker: Kuda ide Zvonko Bogdan

  • Tekst  Nenad Basarić
  • Objavljeno u Intervju
  • Bookmark and Share

thomas-ackerMerlot 2009 Vinarije Zvonko Bogdan jedino je srpsko vino za koje znamo da se praktično rasprodalo pre nego što je stiglo u prodaju! I to uprkos tri puta većoj ceni nego kod većine kvalitetnih srpskih vina! S obzirom na to da se radi o vinu nove vinarije, nema sumnje da je veliki deo posla obavio marketing. Ali, onaj bitan za vino obavili su enolozi, među njima i Majkl Eker (Michael Acker), glavni enolog Vinarije Schumacher's iz Nemačke.

Nova velika vinska priča na ovim prostorima je Vinarija Zvonko Bogdan, u suvlasništvu popularnog pevača, smeštena na istočnoj obali jezera Palić, na krajnjem severu Vojvodine. Vinarija je okružena sa 17 hektara vinograda, a dodatnih devet hektara nalazi se na obali susednog jezera Ludaš.

Na čelu tima enologa nalaze se Tomas Ziger (Thomas Seeger), jedan od najcenjenijih stručnjaka u Evropi, i Majkel Eker koji je tu da pomogne.

vinarija zvonko bogdan3

Da li vas je iznenadio ovoliki uspeh vina Zvonko Bogdan u prvoj godini postojanja vinarije?

- Iskreno, mislim da je već sada ova vinarija u samom srpskom vrhu. Ponosni smo na uspeh, ali sam ga u neku ruku i očekivao. Jer, radilo se planski, ispoštovane su ideje do detalja, ljudi sa kojima radim gledaju u budućnost... Naravno, bitnu ulogu u uspehu svakog vina igra grožđe.

Kako vam izgleda palićki terroir sada, posle prvih berbi?

- Dugo smo i pažljivo odlučivali koje ćemo sorte tu da zasadimo i nema sumnje da smo napravili dobar izbor. To se posebno odnosi na merlo, jer terroir oko jezera je perfektan za uzgoj tipičnog merloa, ali i za ostale sorte koje smo posadili: sauvignon blanc, pinot blanc, cabernet franc i frankovku

vinarija zvonko bogdan5

Osim u vašoj vinariji i ovoj na Paliću, da li radite i za još neke vinarije?

- Radim širom sveta, u Kini, Španiji, Nemačkoj...

Kako izgleda proizvodnja vina u Kini?

- To je veoma velika zemlja sa svim mogućim vrstama klime. Možete proizvesti sve vrste vina visokog kvaliteta, ali je problem što Kinezi tek treba da nauče kako da prave vino.

Da prave, ili da piju?

- Da prave. Oni sada šalju svoje ljude u poznate vinarije širom sveta, pa i u Nemačku, da uče taj posao. Obično ostaju na praksi po 2-3 godine pre nego se vrate u Kinu, gde zatim odlaze u njihove najbolje vinarije.

Koje sorte grožđa tamo najčešće gaje?

- To su uglavnom merlot, cabernet sauvignon i chardonnay.

A za koje se vino može reči da je vaše omiljeno?

- Pitanje je užasno teško, ali je odgovor lak - najviše volim pinot noire. Možda baš zbog toga planiramo da u sledeće 2-3 godine zasadimo pet hektara pod pinot noireom u Subotici. To su oni najvažniji planovi.

nazad na vrh

Srodni tekstovi