Franjo Toljanić: Žlahtina se piše ćirilicom!

  • Tekst  Ališa Huberman
  • Objavljeno u Intervju
  • Bookmark and Share

toljanic-web-1Žlahtina PZ Gospoja iz Vrbnika na Krku spada u red najnagrađivanijih hrvatskih vina u svetu, a izlazak na srpsko tržište obeležili su novom etiketom ispisanom – ćirilicom!

Sudbinu ovog izvanrednog autohtonog vina u Srbiji odrediće dalje mnogi uslovi, o ćemu smo razgovarali sa Franjom Toljanićem, prvim čovekom ove vinarije.

Promocija Toljanić Žlahtine u Srbiji obavljena je tokom Međunarodnog sajma vina Beo Wine Fair, u uglednom beogradskom hotelu Majestic. Franjo Toljanić, prvi čovek vinarije koja stoji iza ovog vrhunskog kvalitetnog vina, dočekao nas je uz širok osmeh i flašom dobro znane žlahtine, ali sa etiketom ispisanom - ćirilicom!

Nema sumnje, u vremenima kada su police ovdašnjih vinoteka zatrpane vinima sa oznakom „Made in Croatia“ ovo je svakako originalan marketinški potez.zlahtina-2010

- Mislim da je to prva etiketa na ćirilici za neko vino iz Hrvatske, kaže Toljanić. – Nija to napravljeno u nameri da se nekome sada dodvoravamo, već su to slova koja smo i mi prvo imali u Hrvatskoj, na glagoljici, a sada smo to malo modifikovali na ćirilićno pismo. Ali u biti, koreni su isti.

S obzirom na to da u Srbiji u prodavnicama ima čitav niz hrvatskih vina, posebno istarskih i dalmatinskih, koliko verujete da realno ima mesta i za vašu žlahtinu, bez obzira na kvalitet?

- Kada je reč o kvalitetnim vinima sa etiketom iza kojih stoje marljive ruke ljudi koji to rade, danas se daleko više takvog vina proizvede nego što se proda. Ali, ne bih govorio o prezasićenosti tržišta ili našoj potrebi da plasiramo orgomne količine na ovo tržište. Sigurno to nećemo moći, već nam je želja da budemo prisutni, kao na svakom drugom tržištu, onom u EU, Americi, Poljskoj, Rusiji, a sada i u Srbiji i BiH. Ništa nije o glavu ili zbog prestiža, već je sve čist gušt, trend, zadovoljstvo jednog vinara u saznanju da se njegovo vino sada može piti i u Beogradu ili Novom Sadu.

Žlahtina za papu
zlahtina-za-papuZa papu se priprema i specijalno vino! Tokom posete pape Benedikta XVI Hrvatskoj za njega je spremljena i poslužena specijalna Vinum familiae, jedinstvena žlahtina s otoka Krka.
Ova žlahtina je bila proizvod vina sedam vinara i začetak ujedinjavanja žlahtine u jedinstveni brend koji bi bio prepoznatljiv u svetu. Napunjeno je 500 buteljki Vinum familiae, a dobijena je od najboljeg grožđa koje je nakon branja prerađeno u roku od samo nekoliko sati. Ukoliko je, što ne verujemo, neka flaša preostala sigurno bi sad dostigla enormnu sumu na eBay, ako nije spremljena u duboke vatikanske riznice.

 

Kakvi su dalji planova razvoja PZ Gospoja?

- Jednostavno nastavak tradicije dedova i pradedova, nastavak brojne familije. Ja imam desetoro dece, sestra ima šestoro, druga – četvoro... To su sve deca od dvadeset ili manje godina i svi udružujemo snage da naša poljoprivredna zadruga dobro napreduje svakoga dana. Imamo nekoliko ugostiteljskih objekata u Vrbniku, konobu Vrbnička Žlahtina, restoran Gospoja, radimo na objektu gde bi mogli u narednom periodu ugostiti šezdesetak posetilaca... Svi su uključeni u taj posao koji nije jednostavan… Vremena su gruba, govorim o Evropskoj uniji, poziciji na kojoj ćemo se naći za godinu-dve i gde se jednostavno pokušavamo što bolje pozicionirati.

Vaša vina nemaju problem da se dobro pozicioniraju na međunarodnim sajmovima…

- Takmičenja su biznis kojem se ozbiljni vinari ne priklanjaju tek tako. Pošalju po neko vino, tu i tamo, a kad pošaljemo, uvek nešto dobijemo. Zlato, srebro, nije važno. Ono što je transparentno je naša vinoteka koju ne može zaobići niko ko dođe na otok Krk. Tu nudimo našu žlahtinu, ali i vina svih ostalih proizvođača ove autohtone sorte na Krku, njih ukupno pet. Imamo Udrugu nalik na onu kakvu su napravile naše kolege u Istri i to je jedini način na koji se ozbiljno može planirati bilo kakav opstanak u grubim vremenima koja nadolaze. To čeka i vinarije u Srbiji, jer ni mi još ne znamo šta iz Evrope traže. Ali sigurno da je udruživanje bit svega i da ćemo u svetu uspeti samo uz jednu zajedničku etiketu žlahtine.

zlahtina_grozdIme
Sorta žlahtina stigla je na Krk 80-tih godina 19. veka, a u Vrbničko polje tek između dva svetska rata. Ime potiče od opšteslovenskog prideva žlahten, što znači plemenit.


Tradicija je važna koliko i medalja.

- Bilo je svojevremeno problema sa ovom sortom, moram to otvoreno reći, pre nekih desetak godina, i ti se problemi reflektiraju i dan-danas. Ali, ispred Udruge žlahtine, čiji je predsednik Ivan Katunar, odgovorno tvrdim da više nema loše žlahtine! Ispod svake etikete stoji ime proizvođača i to je po meni najautohtonije, najizvornije hrvatsko vino za koje bez ikakvih navijačkih strasti mogu reći da je i najkvalitetnije hrvatsko vino!

Među četiri najslavnijih hrvatskih vina
Porodica Toljanić generacijama se bavi vinogradarstvom i proizvodnjom vina i danas je njihova PZ Gospoja druga najveća vinarija na Krku. Njihov glavni proizvod Žlahtina, prvorazredno kvalitetno vino proizvedeno na površini od oko 120 hektara u Vrbničkoj dolini, karakteristično je po svežem mirisu u kojem dominiraju cvetne arome i prozirnoj zlatno-zelenoj boji.
Uz čitav niz nagrada, vino se nalazi i na probranom spisku od svega 120 proizvoda koja imaju pravo na zaštićenu etiketu "Izvorno hrvatsko", te na listi četiri najslavnijih hrvatskih vina – uz Pošip, Dinagč i Ivan Dolac!
nazad na vrh