Bojan Popandonov: Barrique 200%

  • Tekst  Nenad Basarić
  • Objavljeno u Intervju
  • Bookmark and Share

Bojan-Popandonov-hBojan Popandonov enolog je makedonske vinarije Chateau Kamnik, specijalizovane u određenom segmentu isključivo za velika vina, i čovek zaslužan za sprovođenje ideje o proizvodnji vrhunskog vina na tlu Makedonije.

Interesovalo nas je koliku ulogu u uspehu nekog vina igra ocena dobijene na nekom od svetskih sajmova ili od poznatih vinskih sudija, a povod je bilo njihovo novo vrhunsko vino Signature Merlot Grand Reserva - barique 200%!

- Chateau Kamnik je do sada dobio zaista mnogo nagrada za više etiketa, što je svakako rezultat kvalitetnog rada i proizvoda. Ali, to je i naš marketing koncept, da vina prvo isprobamo na međunarodnom tržištu i takmičenjima koja su kontrolisana i sponzorisana od OIV (Organisation Internationale de La Vigne et du Vin).

  Bojan-Popandonov-5Koliko zlatne medalje na velikim sajmovima utiču na dalji rast kvaliteta vina, sam brend pa i prodaju vina?
- Kada dobiješ priznanje to je znak da si na pravom putu i to je jedino bitno. Ali, postoji velika razlika između takmičenja, panela, studija, ko ih i kako formira, da li su na njima uključeni samo vrhunski degustatori ili i potrošači, drugi vinari, enolozi… Takođe, velike su razlike u zavisnosti od toga u kojoj se zemlji održavaju. Iako su internacionalni, svaki kraj, svako područje neguje neki svoj stil vina i prosto „vuče” na svoju stranu. Veliko zlato je veliko zlato, ali treba imati i dosta sreće na tim takmičenjima, jer među hiljadama uzoraka jako je bitno gde će vam se vino naći, koliko će uzoraka komisija isprobati pre vašeg, da li su umorni od probanja… Puno je tu još faktora. A što se tiče prodaje, ne bih znao tačno da kažem. Okićenost medaljama sigurno se negde ocrtava u svesti potrošača, ali koliko…

  Koje ocene i gde je dobio Signature Merlot Grand Reserva?
- Dobio je zlato u Parizu prošle godine, na takmičenju koje organizuju francuski enolozi, i ocenu od 89 poena. U toj konkurenciji to je zaista vrhunski rezultat. Kasnije smo ga poslali i na Terra Vino u Izrael, gde se takođe okitio zlatom. Sigurni smo da bi se pozlatio i na drugim takmičenjima, ali dosta je takmičenja, ostavljamo ga da se odmori za budućnost. Nije nam cilj da ređamo medalje i na taj način prodajemo vina, više volimo da ih prodaje njihov kvalitet.

Otkrijte nam tajnu šta je to „barique 200%”?
- Berba je bila malo kasnija sa malo više šećera 2008. godine. Inače, vino je naš standardni merlot ali je godina i grožđe bilo malo bolje, pa se vino razvilo u nešto sasvim neočekivano. Posle fermentacije, kad smo stavili vino u barik ono je nastavilo da „radi”, a kako je od samog početka bilo izuzetno snažno i ekstraktivno, imali smo problem da ga zadržimo u buretu. Čudno zvuči, ali samo je izlazilo iz bureta i prosto nismo mogli da ga ukrotimo da bi dalje odležalo. Tada smo pročitali negde da se u takvim slučajevima koristi takozvani postupak „200% barrique”, razmislili o tome i odlučili se da pokušamo. Vino smo izvadili iz bureta posle 12 meseci, uzeli nove barike i pretočili ga, da bi kasnije odležalo još dva meseca duže. Rezultat svega toga je raskošna aroma zrelog crvenog voća, maraskina, trešanja, suvih šljiva i čega sve još ne, sa čak 16%  alkohola, što nam je napravilo male birokratske probleme jer prelazi već u neku drugu kategoriju alkoholnih pića. Ali, ne zameramo mu… 

nazad na vrh

Srodni tekstovi