Milomir Tomić: Vina Milijan Jelić nastaju u prirodnom raju

Milomir Tomić: Vina Milijan Jelić nastaju u prirodnom raju

Direktno iz univerzitetske klupe preuzeo je tehnolog Milomir Tomić kormilo u jednom od najzagonetnijih vinskih podruma Srbije, onom Vinarije Milijan Jelić u Bujačiću kraj Valjeva.

Najbolja vinarija Srbije za 2017 godinu, Vinarija Milijan Jelić je na vinsku scenu Srbije postavila sortu morava, trend dugog odležavanja vina, pa donekle i filozofiju i princip „prirodnijeg“ vinarenja. Danas ima jednog od najmlađih stručnjaka zaduženog za kvalitet višemilionsko vrednog barik podruma u obliku krsta.

vinarija Jelic 005

Milomir je u vinariju stigao 2019. godine sa još vrućom diplomom Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, odsek Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija, master prehrambena tehnologija. Činjenice vele da su vina Adam i Eva, ali i brojna druga u Bujačić prirodnom raju stvorili Milijan Jelić i tehnolog Stepan Stepa Bogičević, te da se Milomir radom prislonio i nastavio taj započeti zadatak, a kao svoja prva vina potpisao ona iz berbe 2020.

 Otkud zanimanje za vino?
- Uopšte nisam imao interesovanje za vino ali je izgleda ono imalo za mene. Tražio sam posao, gledao sva druga mesta dok me nije pozvala profesorka sa fakulteta i rekla kako jedna vinarija u Valjevu traži tehnologa. Nisam ni znao da postoji vinarija u Valjevu, otišao sam u petak na razgovor za posao, u ponedeljak počeo da radim.

Što manje diramo vina to je bolje.

Kako je izgledao susret sa Milijanom Jelićem i njegovom originalnom filozofijom vinarstva?
- Sa njim sam se susreo tek dve godine kasnije, praktično smo tek od skoro počeli da komuniciramo (smeh). U početku sam pričao sa direktorkom i ostalim zaposlenima, a u posao me je uveo tadašnji tehnolog Stepan Bogićević.

vinarija Jelic 002

Vinarija Milijan Jelić je radi malo drugačije nego što piše u univerzitetskim knjigama. Ozbiljna vrednost u vašim rukama i velika odgovornost za nekoga ko je maltene juče izašao iz školske klupe. Kako se snalazite, imate li konsultanta?
- Kad baš nešto ne možemo sami da rešimo pozovemo Milijana. Ili nekog od iskusnih srpskih vinara kakvi su recimo Zoran ili Miša Cilić. Ali nijednog trenutka nije bilo straha ni panike, a sve što sam naučio o radu u vinariji naučio sam od starijeg kolege Stepe. Ja sam trek prošle godine preuzeo svoju prvu berbu. Konačno, sve je ovo proces. Mora da se radi, a kad iskoči neki problem rešavaš ga. Tačnije, gledam da ga preduhitrim.

 U vinariju ste stigli 1. aprila, šta ste prvo primetili da se razlikuje u odnosu na druge vinarije?
- Ta prvoaprilska šala traje i dalje(smeh). Zapravo, ranije nisam pio vino pa se nisam ni susretao sa Jelićevim vinima, ali iz priče sam čuo da su bila dobra i pravljena na taj neki drugačiji način. Naime, dodavali su tek toliko sumpora da se vino zaštiti pri pretakanju. Sada smo otišli korak dalje, i od prošle berbe a na Milijanov nagovor, radili smo minimalno pretakanja, samo jedno. Bez vinobrana, a možda dodamo malo kod drugog pretakanja, to jest skidanja sa taloga.

vinarija Jelic 007

I neće se vino ukiseliti, pokvariti?
- Što manje diramo vina to je bolje. Čak i kad se u nekim tankovima pojavila blaga redukcija ostavili smo ga da se dalje taloži i kad smo prvi put pretakali, i to preko nekakve bakarne cevi korišćene za pretakanje rakije, sve je nestalo. U globalu, pokazuje se da što više pustiš da sve ide spontano i prirodno vino je sve bolje i bolje. Ako treba nemoj ga ni obilaziti u podrumu, čisto obrati pažnju da nije pustila neka gumica, da ne iscuri. Naravno, desiće se nekad neka bolest, tad treba reagovati...

Kako to objašnjavate?
- Krivim malo i grožđe, jer iz berbe 2020 bukvalno u gajbi nisi mogao da nađeš jedno zrno da nije dobro, a kad smo pričali sa nekim drugim vinarima u Srbiji ispostavilo se da smo imali barem duplo manje prskanja od njih. Pogotovu za moravu za koju je Milijan rekao: „Ako treba da se posuši, nek se posuši, nećemo da je prskamo!“ Znači, ako prskamo, prskamo samo bakrom i sve je bilo odlično.

Sreća?
- I u vinogradu što se manje deluje imunitet je jači. Bolest naravno može doći, mada mislim da je naša mala prednost to što u širem pojasu oko nas nema drugih vinograda. Tamo gde su oni gusto nabijeni bolest se lako širi. I što bi Milijan uz smeh rekao: „Idemo gore na Povlen, selimo vinariju!“

vinarija Jelic 004

Kad Milijan kaže „ostavi moravu neka se osuši“, da li vas zbune takve odluke?
- Na početku mi je bilo čudno, ali po pitanju vinograda je lakše jer taj resor vodi kolega agronom Milan Bugarčić i radi stvarno odlično. Sa druge strane, što se tiče te odluke oko morave razmišljam: Njegov je vinograd, on sigurno najbolje zna šta treba raditi. Možda bih i ja tako radio, ko zna. Uostalom Milijan je neko vreme radio taj vinograd i pravio ta vina i valjda zna kako i šta treba najbolje. I sve bolje razumem tu njegovu filozofiju koja kaže otprilike „ako je nekad moglo tako zašto ne bi opet“. A ako i ne može, spustićemo štetu na minimalno, šta god se može.

> Danas u Srbiji ima mnogo dobrih vina.

Čini se da imate relativno odrešene ruke po pitanju rada u podrumu, koliko je to zgodno u ovom slučaju gde se dosta eksperimentiše?
- Ruke jesu odrešene u smislu kontrole, rada i ideja, ali konačni zbir je rezultat odluka donesenih u saradnji sa Milijanom. Dobro je imati odrešene ruke ali još bolje konačnu odluku doneti zajedno sa njim.

Koliko zapravo danas volite vina i koja?
- Ne pijem ih previše često, ograničen sam uglavnom na ova naša domaća, ali mogu da prepoznam dobro vino. A danas u Srbiji ima mnogo dobrih vina.

vinarija Jelic 003

Koliko je podrum Milijan Jelić zapravo vinski podrum čuda?
- Ima izvanrednih vina koja se čuvaju i čekaju da dođe njihov momenat. A ima i onih koja zaostaju s izlaskom na tržište zbog čitave situacije oko nas. Recimo, berba 2020 je zaista dobra i bolja od prethodne, gde je opet ta 2019. daleko zanosnija i lepršavija od 2018. pre nje. Linija samo raste.

Šta očekuje vinoljupce u ovoj godini iz Vinarije Milijan Jelić?
- Nova Morava 2019 je super vino, jako sveže i dosta kompleksno, potom Kameničanka 2015 još robusnija i jača od dosadašnje berbe 2013. Koja je trenutno na tržištu, a koja je i sama bila taninska i veoma jaka. Millennium 2011 je bio jako lepo i elegantno vino, veoma voćno, a ovo iz berbe 2015 je još mnogo bolje samo zato što ima onu dozu punoće koja je u prethodnom vinu falila. Ko voli Millennium znaće da je to on, ali sa dodatnim kvalitetom. Kameničanka 2017 poseduje izuzetan kvalitet, čak smo razmišljali da kod flaširanja preskočimo inače vrhunsku godinu 2015. i na kraju odustali jer bi bila šteta da ljubiteljima vina uskratimo odličan proizvod. Pino noara Mammoth 2015 gotovo da nema više i prelazimo na berbu 2017, vino koje je za vinariju Jelić i dalje veoma mlado. Konačno, naše najekskluzivnije vino Nebilo 2012 je i dalje u punoj snazi. S njim se ne žuri, ne radimo ga svake godine već samo kad je najkvalitetnije grožđe i sledeći će biti iz berbe 2016.

vinarija Jelic 006

Millennium menja sastav?
- Millennium je u početku bio kaberne i merlo, a sada je doiminantna kameničanka s manjim delom merloa. Uostalom, mi kaberne i nemamo u vinogradu.

Zašto?
- Koliko sam razumeo Milijan teži tome da ako je nešto aktuelno i svi to imaju, onda on neće. Ići će sa kameničankom.

Adam i Evai Eva su sve popularnija vina. Ima li šta zanimljivo u belom ili pak oranž segmentu?
- Adam je tu gde jeste. Od belih je na redu Eva 2019, mnogo lepša i voćnija od prethodne, bogata tropskim voćem, gde je pino griđo odigrao posebnu ulogu. Kod Morave nema diskusije, međutim ranije smo imali Chardonnay 2016, jedino naše barikirano belo vino. Šardone jako zanimljiv i karakteran ali smo odustali od barikiranja i pustili svežu verziju iz inoksa. Berba 2017 nosi lepe kiseline i voćnost. Morange ili oranž morava je i dalje ona iz 2015. godine ali je uočljivo da to vino, jedino koje ne filtriramo, sa godinama postaje sve interesantnije. Promenilo se dosta otkad sam došao u vinariju, postalo još mirnije, lakše za piće, izrazito voćno, kao sok od zove, ali na ukusu ostaje zdravo i kvalitetno. Zato ne moramo da žurimo sa mlađim berbama, a naredna na tržištu će biti iz 2018. godine.

vinarija Jelic 001

Zbog čega ga niste radili u međuvremenu?
- Imamo dovoljne količine. Ljudima je oranž interesantan da probaju ali se nešto teže odlučuju da ga kupe.

Da li planirate da nešto menjate u sistemu proizvodnje?
- Kao što sam rekao drastično smanjujemo ili uopšte ne koristimo sumpor. Kad su kvasci u pitanju i dalje sam za selekcionisane. Prosto se ne usuđujem da radim sa prirodnim, ali kad je hrana za njih u pitanju samo organski azot dolazi u obzir. To je sve.

> Milijan teži tome da ako je nešto aktuelno i svi to imaju, onda on neće.

A da li je prehodni tehnolog radio sa divljim kvascima?
- Mislim da je Morange rađen sa takvim kvascima.

Da li će biti promena u barik podrumu?
- Možda se odlučimo za neku novu burad ali svakako srpski hrast. Hrast s kojim trenutno radimo je lužnjak, a hteo bih da probam kitnjak. Makar jedno bure.

vinarija Jelic 009

Da li ste razmišljali da napravite kakvu kasnu berbu, ima li uslova?
- Naš cilj su uglavnom skroz suva vina što je sa kasnim berbama teško dobiti. Iskreno, nismo imali ni potrebe, ni želje za kasnim berbama jer većinom volimo sveža vina sa lepim kiselinama, laganija. Cilj nam je da se ulovi pravi momenat berbe.

Planirate li neko novo vino?
- Razgovarali smo o penušavcu od morave, ali zasad nije u radu.   |

foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi