Jean-Baptiste Bourotte: Francuz na salašu

  • Tekst  Ališa Huberman
  • Objavljeno u Intervju
Jean-Baptiste-Bourotte2Nedavno je vinariju Zvonko Bogdan posetio Jean-Baptiste Bourotte, prvi čovek francuske firme JB Audy, jedne od najvećih i najuglednijih svetskih vinskih trgovačkih kuća. Šta je to ovog trgovca vinima zanimalo na najpoznatijem „vinskom salašu“ severne Bačke?

 

Vinarija Zvonko Bogdan iz Subotice beleži nagli proboj na srpskom vinskom tržištu. Sjajan stručni tim, dobar dizajn, velika ulaganja i agresivan marketing doveli su njihova vina u vrh srpske vinske scene. Taj uspon „poduprela“ su i priznanja sa pojedinih inostranih manifestacija (The Balkans International Wine Competition 2012, The San Francisco International Wine Competition 2012 i Decanter World Wine Awards 2012), a nedavno je o vinariji napravila prilog i nemačka RTL. Poseta predstavnika ugledne vinske kuće iz Bordoa kao da se logično nadovezuje na ovu priču o uspehu...

vinarija-zb-1

                      Jean-Baptiste Bourotte u podrumu Zvonko Bogdan
 

Kojim povodom ste došli u vinariji Zvonko Bogdan?

- Prvenstveno zbog prijateljstva sa Thomasom Seegerom (glavni enolog u vinariji Zvonko Bogdan). Želeo sam da vidim vinariju pošto mi je toliko pričao o njoj. Sada, kad sam tu, vidim i zašto. Oduševljen sam nivoom tehnologije, kao i kvalitetom vina koji je postignut za kratko vreme. Drago mi je da se neko ovako detaljno i profesionalno posvetio razvijanju vinske kulture u zemlji koja ima tradiciju pravljenja vina ali jedan period nije imala neophodan kvalitet.

vinarija-zb-2Da li je kvalitet ovih vina dovoljno dobar za veliku svetsku vinsku scenu?

- Vina mi se sviđaju, naročito Cuvee No.1 i želja mi je da se vratim ovde za godinu ili dve, pa da opet probam, pošto mislim da imaju potencijal za odležavanje. Jednostavno, interesuje me kako će kompleksnost nastaviti da se razvija.

Da li ste ranije imali priliku da probate neko vino sa teritorije bivše Jugoslavije?

- Jesam, pre nekoliko godina u Dubrovniku, ali nije bilo ni približnog kvaliteta kao vina koja sam probao danas ovde.

S obzirom na razgranatost vaših trgovačkih poslova, koliko ste u mogućnosti da utičete na cene vina na svetskom tržištu?

- Što se cena tiče cena, njih ne možemo da određujemo. Moja uloga je samo da prenesem poruke sa tržišta, šta je skupo i ko mora da promeni cene. Jedini koji određuju cene su vinarije i tržište. Ako niko ne kupuje vaše vino, naravno da ćete se adaptirati na tržište. Sa druge strane, Lafite (Château Lafite Rothschild) koji ionako sve što napravi proda unapred, ne mora da razmišlja o ceni. Ja sam samo osoba koja povezuje vinarije i tržište. Na primer, Lafite ili Margo, njih ne pitamo ništa. Samo im se zahvalimo što nam daju mogućnost da prodajemo njihova vina (smeh), jer za takve vinarije interesovanje je mnogo veće od ponude njihovih vina, pa niti imamo uticaja, niti nas pitaju. Ali, vinarije koje prodaju vina cenovne kategorije od tri do 10 evra, a obično imaju i veću proizvodnju i veoma im je bitno da dobiju prave informacije sa tržišta, u tim vinarijama mi imamo uticaj na formiranje cene.

vinarija-zb-3Kako birate tržište gde će te poslovati? 

- Stalno otvaramo nova tržišta. Unutar firme određujemo koje količine grand kru ili premier vina ćemo plasirati na koje tržište: SAD, Velika Britanija, Kina, Indija... U poslednje tri godine razvijamo tržište Kine i Indije, a ove godine ulazimo i na tržište Vijetnama. S jedne strane mi smo ti koji određujemo količine vina koje ćemo plasirati na određeno tržište, a sa druge strane to određuju potražnja i nova tržišta, odnosno to gde je novac, gde se on nalazi. Mi se samo adaptiramo na situaciju na tržištu, a ona je realno takva da novac prelazi iz Evrope i Amerike u Aziju, pa tako, kako se vinsko tržište seli, tako se i mi okrećemo. Recimo, do pre pet godina u Aziji su prodavana samo top vina, ona najpoznatija, za koja su svi čuli, jer je to bilo obeležje statusa i način da se pokaže da neko ima novca. Odmah iza njih najveća potražnja bila je za najjeftinijim vinima. Međutim, danas se tamo ne gleda toliko na ime, regiju ili apelaciju, već se više procenjuju odnos cena-kvalitet. Tražnja za top vinima je naravno i dalje velika, ali se uvoznici okreću sve više vinima u cenovnoj kategoriji od 10 do 15evra, što posebno pogoduje nekim izvoznicima. To je razlog zašto je poslednjih godina u Aziji znatno povećan uvoz vina iz Australije i Novog Zelanda.

vinarija-zb-4 

Milioni bordoa u podrumu!

J B Audy u svojim podrumima imaju na milione boca vina, gotovo sve najbolje što postoji u Bordou, i ta vina prodaju širom sveta. Firmu je osnovao Jean Baptiste Audy u Liburnu, 1906. godine, sa idejom da širi slavu (i bogatstvo) vina iz Bordoa, posebno onih iz Pomerola. Tokom godina familija je došla i u vlasništvo brojnih vrhunskih vinograda, poput Clos du Clocher, Courlat, Clinet, Bonalgue, La Cabanne, ali se i dalje najviše bave trgovnom.

JB-Audy 

Posle 2003. godine firmom upravljaju Pierre Bourotte, unuk osnivača, sa svojim sinom Jaen-Baptistom, a neke od njihovih najznačajnijih etiketa su Clos Du Clocher, Château Bonalgue, Chateau Monregard La Croix, Les Hauts Conseillante i sjajni cuvee Chateau de Courlat proizveden od starog vina u novoj hrastovini. Tačnije, ovaj merlot jednu trećinu barikiranja provede u njoj, a Robert Parker ovo vino ubraja među najbolja u ovoj apelaciji. 

 

nazad na vrh