Nenad Bermet Aleks Ratković:Tajna bermeta

bermet aleks

Aleks, Neša Bermet ili jednostavno – brka! To su nazivi pod kojima je Nenad Ratković prigrabio medijsku pozornost pojavljujući se na vinskim manifestacijama obučen od glave do pete u sremačku nošnju. Usput je pokupio i nekoliko priznanja za svoj Bermet Aleks, mada nema ni čokot vinograda, niti kupuje grožđe od drugih!

Suvenir, maskota ili nešto treće, tek najslikaniji lik među srpskim vinarima je Nenad Bermet Aleks Ratković, koji u stvari i nije vinar u onom smislu reči kako smo navikli. Naime, čovek nema ni čokot svog vinograda, čak ne želi ni da kupuje grožđe od drugih, već kup¸i gotovo vino, ubaci u njega svoju recepturu za bermet, flašira i – prodaje!

KARLOVCI-BERMET-ALEKS- Vinograd iz inata nisam hteo da sadim jer moje sinove vinarstvo ne zanima. Osim toga, sadnja vinograda je velika investicija, a ja nisam partijski igrač, nemam političku zaleđinu koja bi mi omogućila prohodnost ka subvencionisanim kreditima. U Udruženju karlovačkih vinara želeli su da me isključe iz udruženja Bermet jer nemam minimum jedan hektar vinograda. Ozlojeđen sam zbog toga, jer sam mnoge vinare iz tog udruženja viđao kod mog snabdevača vinom kako i oni kupuju vino i zatim ga prodaju kao svoje!

Od koga onda kupujete vino za vaš bermet?
- Od svog kuma, a sada sam napravio i dogovor sa vinarijom Mačak da od njihovog portugizera pravim crni bermet. Nekada se bermet pravio isključivo od ove sorte.

Koja je tajna dobrog bermeta?
- Osnovni preduslov je da se pravi od kvalitetnog vina. Sve špecije moraju da budu ujednačene, ništa ne sme da štrči, svi sastojci treba da budu u harmoniji. Ne sme da udari ni slast, ni gorčina pelina, ni miris karanfilića. Bermet se žvaće, može da bude aperitiv i dižestiv, on otvara čula. U belom ima 15 trava u crvenom 22, što mu daje neverovatnu kompleksnost.

Postoje oprečni stavovi o tome ko može da zaštiti bermet kao brend. Kako ste vi uspeli?
- Bilo je nekoliko pokušaja da se bermet zaštiti i brendira, pomoć se nudila i od međunarodnih fondacija i našeg Ministarstva, ali zbog zavisti i nerazumevanja taj projekat je propao. Zato sam ja bio prinuđen da samostalno zaštitim svoj bermet, kao Bermet Aleks. I to se pokazalo kao vrlo dalekovido, jer su vinari iz Hrvatske takođe hteli da zaštite ovaj brend i ime bermeta. Zbog toga su me kontaktirali iz Ministarstva za poljoprivredu i uz moju saglasnost pokrenuli mehanizam pravne zaštite i uložili prigovor u Briselu i Lisabonu (na osnovu diploma koje je moj bermet dobio na međunarodnim takmičenjima) kako bi se ime bermeta zaštitilo i vezalo samo za geografsko područje Karlovaca i Fruške gore i našu izvornu recepturu.

Inače, Nenad, od oca Aleksandra (odatle srednje ime Aleks), rođeni je Zemunac, a u novosadskim vinskim krugovima isprva je bio poznat kao trgovac vinom. Prodavao je vino iz naših poznatih podruma, Erduta i Erdevika. Njegovo prvo vino zvalo se Aromatizovano Aleksovo vino, slatko, lepo i pikantno. Od njega je kasnije nastao Bermet Aleks.

Na flašama Aleksovog bermeta sada se nalazi i grb porodice patrijarha Rajačića, koji je 1861. dobio titulu barona, a dve godine kasnije na sajmu u Hamburgu i zlatnu medalju za svoj bermet. Aleks je iskoristio poznanstvo sa potomkom patrijarha Rajačića, Petrom Rajačićem, i dobio njihovu recepturu i dozvolu da koristi njihov grb. Tako je nastao Baron Bermet, unapređena verzija Aleksovog bermeta.

Na njegov šarm nisu ostali imuni ni Slovenci, pa ga je tako na jednoj od priredbi primetio i predstavnik Turističke organizacije Maribora, Bojan Lesjak, a kada je probao Aleksov bermet morao je da ga pozove na splavarenje Dravom, gde je Nenad dobio priliku da predstavi sebe i najpoznatiji karlovački brend.

Kako je došlo do saradnje sa Turističkom organizacijom  Maribora?
- Pošto se bermet služio na Titaniku, napravljena je analogija između broda i splava na Dravi, koji je nekada davno plovio sve do Carigrada prevozeći drvenu građu i radi trgovine pristajao u usputnim rečnim lukama. Naravno, neizbežno zaustavljanje bilo je i u Sremskim Karlovcima. U Srbiji se tokom 19. veka roba plaćala suvim šljivama, a u Karlovcima – bermetom! Pošto su ovi prostori bili u sastavu Austro-Ugarske monarhije, a gosti splava u Mariboru su većinom Austrijanci, to je bila veza koja je spojila ove prostore. Ipak je ovo zajednička baština. Sve u svemu, primljeni smo izuzetno srdačno, reprodukovana je čitava trgovina drvnom građom, gde sam ja glumio Karlovčana koji kupuje građu i plaća je bermetom. Predstavljeni smo u muzeju vinarstva, ispod loze stare 300 godina, predstavljeni smo kao srpski, karlovački brend, a bermet, koji se služio na splavu, naišao je na odličan prijem. Nadam se da je ovo samo početak saradnje između Maribora i Karlovaca, te da će preko Slovenije bermet zakoračiti u Evropu. Ali, to je vrlo spora priča...

nazad na vrh