Ivana Šijački: Godi mi konkurencija!

Ivana Šijački: Godi mi konkurencija!

Ivana Šijački jedna je od najprepoznatljivijih žena na aktuelnoj srpskoj vinskoj sceni, a vina njihove vinarije imaju reputaciju odličnog odnosa cena-kvalitet. Za ovu godinu, uz nova vina spremaju se i za neke sasvim drugačije izazove!

Porodična vinarija Šijački iz Banoštora stekla je reputaciju kvalitetnim mladim vinima iz lokalnog vinograda. Samo selo, smešteno na severnim obroncima Fruške gore, jedno je od „najvinskijih” u 

ivana-sijacki-01-03ovom poznatom vinogradarskom kraju, s nekoliko uglednih vinarija poređanih u nizu jedna uz drugu, među kojima je i Bononia, u vlasništvu porodice Šijački. Vina su im sortna i u potpunosti oslikavaju predeo gde nastaju: voćna i sveža usled blizine Dunava koji noću donosi svežinu, a mineralna zbog zemlje koja je od davnina predodređena za vinovu lozu.

U vinogradu i podrumu uz Ivanu glavnu reč vode njen otac Milan i brat Milenko. Ohrabreni dosadašnjim uspesima, ove godine imaju nameru da na tržište puste i neka nova vina. Prošle godine su povećali kapacitet podruma, a s lepim vremenom počela je da radi i letnja bašta na terasi iznad Dunava, gde u idiličnom ambijentu pored reke može da se uživa u svim njihovim vinima.

Novo je i to da će vinarija morati da se odrekne naziva Bononia, koji kao geografski toponim po novom zakonu o vinima spada u domen regulative geografskog porekla.

Konačno, novo je i to da će se Ivana uskoro ogledati i u ulozi – mame.

Izgleda da ove godine neće biti odmora ni preko leta…
- Važno je da smo posao u podrumu i rekonstrukciju vinarije priveli kraju, pa ću sada moći više da se posvetim detetu. Biće uzbudljivo…

Koji su sada najveći izazovi za vas?
- Oni su isti svake godine: očuvati prepoznatljiv kvalitet vina u uslovima kada svake godine imamo sve veće i veće poteškoče koje nam stvara klima. Osim toga, naša je želja da taj kvalitet svake godine barem malo poboljšamo, uprkos svemu. A to potrošači i očekuju.

ivana sijacki 01 05

Šardone s vašim potpisom je brzo našao mesto na tržištu. Ima li planova za neko drugo „autorsko” vino?
- Trenutno smo spremili deo frankovke koja je odležala neko vreme u drvetu. To je malo ozbiljnija frankovka od one uobičajene, lagane i voćne, odležala je u bariku i sada smo je prebacili. To će biti nešto premijerno iz naše vinarije, opet u limitiranoj seriji. Frankovka u našem vinogradu ima izuzetno visok rod i grožđe je takvo da nije previše bogato fenolnim materijama, pa samim tim daje laganija vina. Ove godine, kada smo imali unapred prirodno redukovan rod zbog klimatskih uslova, rešili smo da ipak probamo s njom u bardima manje zapremine i u novim baricima.

Kada će to na tržište?
- Prvo mora da se egalizuje, da joj damo mesec dana da se smiri, da vidimo kakva će biti, pa ćemo onda videti… Više bih volela da malo odleži. Bila je u bariku oko šest meseci, više ne treba,

Srpska vinska scena se zahuktala poslednjih godina, otvaraju se nove vinarije, postojeće proširuju asortiman vina, na tržištu je sve više i uvoznih flaša… Plašite li se konkurencije?
- Stalna želja vinara je da unapređuju svoj posao, da usavršavaju proizvodnju i kvalitet vina. U Srbiji se dešavaju drastične promene iz meseca u mesec i mi, kao mala vinarija, moramo to da pratimo. Za mene, kao proizvođača, veliki je izazov da se nadmećem kvalitetom s kolegama u sve zaoštrenijoj konkurenciji. Na kraju, sve zajedno to uzdiže srpska vina na viši nivo, tako da smo na putu da srpska vina prestane da bije glas kako su neopravdano skupa, već da uz tu cenu ponudimo i pravi kvalitet.

ivana sijacki 01 01

Kakav je položaj Srbije na vinskoj mapi regiona danas?
- Mislim da beležimo najsnažniji porast kvaliteta vina, ali i svesti o vinu među potrošačima.

Kakva je vaša strategija u tome?
- Kada razmišljamo o nekoj sorti i vinu od njega, uvek to vežemo za ime neke vinarije ili nekog podneblja. Kaberne sovinjon na Fruškoj gori nikada nije isti kao kaberne koji se proizvodi u Krnjevu, i iz tog razloga se trudimo da proizvodimo nešto drugačija vina, pa makar to bio i roze od kaberne sovinjona. Bitno je da vino ima nešto karakteristično naše, u čemu će grožđe moći maksimalno da se izrazi. To je i naša strategija: maksimalni kvalitet s jasnim odlikama teroara!

Postoji li neka sorta za koju kao enolog možete da kažete da vam je najdraža?
- To je italijanski rizling. On je uvek moj lični favorit, iako me dosta potrošača sada zna i povezuje sa našim šardoneom.

ivana sijacki 01 02

Kakav je vaš odnos prema novostvorenim i autohtonim sortama? Vaš otac spominje da bi radio neoplantu…
- Neoplanta je novostvorena sorta, nije puno zastupljena i mislimo da od nje može da se dobije izuzetno prihvatljivo vino za tržište, prosto mami. Zato smo uzeli sada reznice neoplante da kalemimo, kako bi je sledeće godine posadili u vinogradu. Ono što smo u tom smislu probali jeste seduša, jedna crna sorta. Isprobavali smo da vidimo da li joj više odgovara proizvodnja po tehnologiji ružice ili rozea.

I…
- Definitivno će biti neka ružica. Imaće lokalni prizvuk, nešto karakteristično, a biće ispoštovan i zahtev kvaliteta.

Konačno, da li imate problema s tima što morate da se odreknete imena vinarije Bononia?
- Moj komentar je da nas ljudi više poznaju kao porodičnu vinariju Šijački, tako da izostavljanje naziva Bononia neće imati uticaj. Mene, kao nekoga ko je stalno u vinogradu ili podrumu, kod uvođenja novih zakonskih regulativa najviše smara pomisao na teoretisanje i administraciju. To izaziva refleksni otpor. Strašno mi je da moram da se svedem na gomilu papira i tabela koje oduzimaju puno vremena, umesto da se bavim proizvodnjom. 

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi