Monika Đevukaj: Žene umeju da daju ljubav vinu!

Quet 08

Novi talas srpskog vinarsvta doneo je i novi talas žena u srpskom vinarstvu. Nama je pažnju privukla mlada Monika Đevukaj, koja je kao tehnolog uspela da liniji Quet vina iz vinarije „Fruškogosrki vinogradi” podari moderan, elegantan i prepoznatljiv trag.

Koliko puta ste čuli to da žene i vino čine idealan spoj. Naravno, u glavama muškaraca reč je pre svega o Quet-04konzumaciji jednog i drugog. Ali, ako se odmaknemo malo od tih mačo okvira, primetićemo da je sve više žena na srpskoj vinskoj sceni koje nisu tu samo kao poželjno društvo dobrom vinu (ili lošem, svejedno), već kao neko ko sve češće i sve jasnije daje smernice uspona srpskog vinarstva. Iako je vinarstvo tradicionalno muški posao, u Srbiji se poslednjih godina pojavilo nekoliko žena na bitnim pozicijama u vinarijama, u podrumima, u vinogradima, među somelijerima, među uvoznicima vina i, uopšte, među vrsnim poznavaocima ovog pića. Drugim rečima, žene i vino postaju sve bitniji spoj u aktulenoj renesansi srpskih vina!

 Monika Đevukaj ima 26 godina, rođena je u Peći, odakle je s roditeljima izbegla u Bosnu, u vreme dok su NATO avioni sejali novi balkanski poredak. U Novi Sad je prispela 2006. godine na studije i tu ostala, zaposlivši se pre dve godine u vinariji „Fruškogorski vinogradi”, u obližnjem Banoštoru – čak pre nego što je zvanično i završila tehnološki fakultet!

Prošlogodišnja berba je bila njena prva samostalna kao glavnog tehnologa. Tvrdi da je izuzetno zadovoljna kvalitetom, da je posebno dobar bio italijanski rizling. Po prvi put su u vinariji imali i berbu merloa… Ali, počnimo sa ženama & vinom!

Koliko ima žena koje u Srbiji danas rade kao tehnolozi u vinarijama?
- Iskreno, nisam upućena, ali i dalje mislim da je to malo. I dalje to obično rade muškarci, što je šteta jer sam ubeđena da su žene pogodnije za taj posao.

Quet 09

Zašto?
- Jer imaju razvijenija čula od muškaraca, to definitivno. I zato što vinu treba ljubavi, a žene umeju da daju više ljubavi! Iskrenije su, toplije, nežnije… Jel' treba još?

Zaštičeni Quet

Vinarija „Fruškogorski vinogradi” osnovana je 2007. godine, mada je danas prepoznatljivija po brendu vina Quet, nego po nazivu. U posedu ima oko 78 hektara vinograda na severnim obroncima Fruške gore, u kojima dominiraju bele sorte, posebno italijanski rizling koji zauzima više od 30 hektara zasada.

Kapacitet vinarije je trenutno između 130.000 i 140.000 litara godišnje, što znači da više od polovine grožđa iz svojih vinograda ne uspevaju da obrade!

Inače, naziv Quet, koji koriste za liniju svojih vina, bio je ime nekadašnje tvrđave u blizini Banoštora. Kažu da neće imati problema da sačuvaju ime na etiketi, jer su Quet vina već registrovana kao vina sa geografskim poreklom.

Možda je bitno i to da znaju šta rade i zašto!
- Sve se to nauči, kroz školu i najviše kroz praksu. Ali, žene imaju i to nešto što se ne može naučiti.

Kako ste vi tako mladi i bez iskustva dobili ovako odgovoran posao?
- Bilo je to na preporuku Srđana Lukajića, koji sada kao tehnolog radi u Temetu, u Jagodini, i zahvaljujući podršci Đurđe Katić, našeg priznatog somelijera, te Miše Cilića, vlasnika vinarije Cilić. Ali, da se razumemo, nije to bio posao preko veze, nije bilo potrebe za tim, već samo prava preporuka u pravo vreme.

Šta su to oni prepoznali u vama kad su vas tako svesrdno preporučili?
- Sa Srđanom sam radila diplomski dok je on bio u vinariji „Mačkov podrum” kao tehnolog i verovatno je smatrao da sam dobar radnik, da znam i volim taj posao. Đurđa mi je takođe bila velika podrška, razgovarale smo često o vinima, o njenim iskustvima… Isti je slučaj i sa Cilićem. Valjda sam im se svidela. Morate njih da pitate.

Kako je izgledao početak?
- Pre svega nisam nikako mogla da se naviknem da ustajem tako rano, jer radimo od šest. A ja još putujem iz Novog Sada, nekih 35 km, što znači da ustajem oko pet.

Šta je tačno vaš posao?
- Sve. U suštini sam zadužena za podrum, za vina, za prodaju vina, za papirologiju, za preradu, sva ona opšta sredstva…

Quet 05

Gde i kad počinje posao tehnologa?
- Počinje u vreme berbe. To je najteže. Treba odrediti tačan datum berbe, oko čega se konsultujem sa dvojicom inženjera poljoprivrede, koji rade u vinogradu. I onda nas troje donosimo odluku o datumu berbe.

I, kakva je bila berba?
- Jako dobra, posebno je italijanski rizling kvalitetan. Biće vrhunsko vino!

Zašto nemate autohtonih sorti u vinogradu?
- Problem s našim autohtonim sortama je i taj što imaju čudna imena. Kako da na tržištu ponudite vino od sorte grožđa koja se zove sila! Verovatno niko to ne bi kupovao, odnosno, pre će se prodati vino na kojem na flaši piše šardone ili neka druga poznata sorta.

Ne pitam vas da mi odgovorite kao marketing menadžer vinarije, već kao profesionalac koji pravi vina.
- Lično, više bih volela da radim sorte koje su sa naših prostora, ali nemam mogućnost izbora.

Koja od ovdašnjih autohtonih sorti ima najbolji potencijal za dobro vino?
- Ne znam, možda bi trebalo baš oko sile da se malo više poradi…

Srpska vina skupa, ali ne i naša!

Šta vam najviše smeta na srspkoj vinskoj sceni?
- To što se poremetio odnos cena-kvalitet. Srpska vina su generalno mnogo skuplja nego što bi trebalo da budu.
Da li se to odnosi i na vaša vina?
- Mislim da ne. Pa, znate kolike su naše cene… Čak bih rekla da su kod nas cene male u odnosu na kvalitet. To nije samo moje mišljenje, već mnogih drugih.

Koja je vaša omiljena sorta?
- Sovinjon, zato što mu treba vremena da se pokaže i nikada ne znate kakav će na kraju biti. Tu sve zavisi od vas i od toga kada ćete šta da uradite. Jako je teško napraviti dobar sovinjon! Zato ih i nema mnogo dobrih kod nas.

Quet 06

Da li postoji razlog zašto preferirate bela vina?
- U ovom vinogorju bolje uspevaju bela vina, a i ja ih više volim. Od crvenih, imamo samo pino noar i ove godine merlo.

Nekako s usponom žena na ovdašnjoj vinskoj sceni, došlo je i do uspona rozea. Da li razmišljate da ponudite kupcima i neko pink vince za leto?
- Mislim da nećemo. Znam da ja ne bih volela…

Zašto, žene vole roze…
- Vole i traminac, i sovinjon… Žene u većini vole mirišljava vina.

Kakvi su vam profesionalni planovi?
- Da napravim vino koje će da pobedi, barem u Srbiji!

A to će vino biti sovinjon…
- Nadam se.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi