Darel Džozef: Oceniti vino je vrhunska odgovornost

Darel Džozef: Oceniti vino je vrhunska odgovornost

Amerikanac Darel Džozef (Darrel Joseph), od ove godine predsednik Decanterovog panela za vina iz severne, centralne i istočne Evrope, dobro je poznat u vinskim krugovima u regionu. Redovni gost na Grand Tastingu u Metropolu, gde se okupljaju najbolja vina iz regiona, te salona autohtonih vina u Beogradu Regionala, Darel je danas jedan od najbolje informisanih vinskih autoriteta sa Zapada kada su u pitanju vina s ex-YU prostora.

Kako ste se odlučili da pratite vinsku scenu ovog dela Evrope?
- Počeo sam s Austrijom i Mađarskom sredinom devedesetih godina prošlog veka i zatim postepeno širio interes na Balkan. Prvo je došla Slovenija, zatim Hrvatska, Srbija, Severna Makedonija, Hercegovina...

Koja vina s područja bivše Jugoslavije najbolje poznajete i cenite?
- Mislim da sam najdublje ušao u vinsku priču Hrvatske i Severne Makedonije. Razvio sam dosta poznanstava i veza u tim sredinama pa samim tim najbolje i poznajem ta vina. Inače, najzanimljivija mi je Hrvatska jer su vina tu veoma raznovrsna, što zbog različite klime i teroara, što zbog velikog broja autohtonih sorti.

wineri2022 (257)

Koja vam se sorta iz regiona najviše sviđa?
- Graševine ima najviše i ona me fascinira zbog transformacije koju je doživela poslednjih decenija. Dugo godina je to bilo jednostavno vino, visoke kiseline i ne tako uzbudljivo, ali sada u Slavoniji postoje proizvođači vrhunskih graševina najrazličitijih stilova, baš kao i u Mađarskoj i Austriji. Mogu slobodno da kažem da sam fasciniran potencijalom te sorte i činjenicom da pokazuje mnoga lica. Zato je to odlično polje za istraživanje i napredovanje. Na nekom ličnom nivou afiniteta najdraže su mi od belih regionalnih sorti pošip i grk. One nisu toliko rasprostranjene, pogotovo grk, ali ono što te sorte daju i izražavaju je izuzetno... Mogao bih da idem u detalje ali bi to veoma produžilo priču...

Kada govorite o graševini, da li ste probali srpska vina od te sorte koja od nedavno ponovo nose stari naziv grašac?
- Jesam, ali ne dovoljno. Radujem se da upoznam više.

Koliko je na Decanteru hendikep za neku sortu ako nije dovoljno poznata u svetu?
- Po pravilu nije problem jer su sudije u panelima birane tako da imaju predznanje o sortama tog regiona. Na svakom ozbiljnom ocenjivanu predsednik panela bi trebalo da je upoznat sa sortama i vinima regiona odakle vina dolaze. Ako neko od sudija i nije dovoljno upoznat obično se ocenjivanje za to neko vino ponovi, već u zavisnosti od toga da li su velika odstupanja u oceni u odnosu na druge sudije. Posebno ako se radi o medaljama, onda one moraju da budu potvrđene. Retkost je da se pojavi vino od sorte koju baš niko u panelu ne zna, to onda mora da je nešto opskurno.

wineri2022 (255)

Da li prilikom ocenjivanja nedovoljno poznatih sorti sudije svesno ili nesvesno mere kvalitet poredeći ih sa poznatim svetskim sortama?
- Ne, svako vrhunsko vino mora da zadovolji univerzanle standarde kvaliteta. Mi ne poredimo sorte nego sudimo nezavisno o vinu. Na ocenjivanju ne znamo ko je proizvođač, samo državu, sortu i godinu.

Kako se ocenjuju vina na Decanteru?
- U suštini to je proces. Ako vino dobije ocenu za srebro ili zlato mora da bude verifikovano od strane predsednika regionalnog panela, a posle toga se ocenjuje od strane ostalih regionalnih predsednika ili internacionalnih specijalista. Ako vino sa zlatom ima potencijal za platinu ili još više od toga, onda se dodatno ocenjuje na višem nivou...

> Na nekom ličnom nivou afiniteta najdraže su mi od belih regionalnih sorti pošip i grk.

Koliko je bilo vina iz ovog dela Evrope ove godine na Decanteru?
- Ufff... Bilo je 80 vina po panelu, mi smo imali dva panela dnevno, znači 160 vina u jednom danu. I isto toliko kod drugog regionalnog predsednika, znači 320 dnevno, puta šest dana koliko je trajalo ocenjivanje... Sve u svemu oko 2.000 vina...

Da li je pristiglo više crvenih ili belih vina odavde?
- Teško mi je da to procenim, mislim da je tu negde podjednako.

wineri2022 (259)

Da li vas nekada zbuni to što morate da ocenite toliko mnogo vina u jednom danu?
- Ne, nikada. Znam šta radim.

Ipak, da li ste nekada zažalili što ste neko vino ocenili baš tom ocenom koju ste dali?
- Ne baš... Uvek u procesu ocenjivanja vino ima šansu da se ponovo proceni. Recimo ako su razlike u mišljenjima velike.

Da li vi kao predsednik panela imate pravo da preimenujete ocenu?
- Uvek se dogovaram s ostalim sudijama. Imam pravo da promenim ocenu ali želim pre svega da prodiskutujem s ostalima ukoliko imam drugačije mišljenje.

> Svi kažu da je ocenjivanje subjektivno, ali suština je da ako ocenjujete treba doista znati šta je dobro vino.

Da li je uloga predsednika teret?
- Nije teret, ali jeste odgovornost. Oceniti vino i nečiji trud je vrhunska odgovornost.

Da li je bilo pokušaja da neko sa strane nekada utiče na vašu ocenu?
- Vinari pokušavaju da budu ljubazni i to je normalno. Oni imaju proizvod i ja imam veliko poštovanje prema njima. Moje je da probam ta vina i da pokušavam da shvatim šta su napravili, šta su želeli i koliko su u tome uspeli. Ali me niko nikada nije pritiskao da dajem pohvale. Daju mi da probam, objašnjavaju šta su i kako radili i žele samo da čuju moje mišljenje. Ovo vam govorim iskreno. Držim do svog integriteta i zato kada ocenjujem vino komuniciram samo s onim šta je u čaši.

wineri2022 (256)

Da li je na velikim ocenjivanjima moguće da se podmetne neko drugo vino pod tuđom etiketom?
- Kako to mislite?

Recimo neko spakuje vino iz sasvim desete vinarije, pošalje ga na ocenjivanje kao svoje...
- Iskreno, ne mogu to da zamislim.

Pitam da li je to teoretski moguće?
- Ne znam kako organizator proverava tu vrstu podvale. Znam da ima neka komisija koja proverava nešto pre nego što iznesu nama sudijama vina na ocenjivanje, ali šta i kako proveravaju to stvarno ne znam. Danas je sve moguće... Ali nisam prava osoba da odgovori na to.

> Mi ne poredimo sorte nego sudimo nezavisno o vinu.

Šta pre svega tražite u vinu kada ga ocenjujete?
- Kao i svi vinski profesionalci prvo je potrebno da poznajete grožđe. Odatle sve počinje. Obično prvo gledam nivo kiselina, alkohola, zaostalog šećera, te stvari... Onda ide balans, kako je vino ukomponovano, završnica... Ako dobro poznajete grožđe već znate kakve domete i karakteristike može da ima već u zavisnosti iz kog dela sveta dolazi.

Kako se vaš lični ukus odražava na ocenu?
- Profesionalni sudija mora uvek da pravi razliku između ličnog uskusa i realnog kvaliteta vina. Kada sudim o vinu nikada ne sedim i ne razmišljam da li mi se sviđa niti koliko mi se sviđa, već da li je dobro napravljeno ili ne, da li se lako pije, da li ima svežinu, da li je ono što bi trebalo da bude. Zatim otkrivate da li ima veliko telo, možda niste ljubitelj takvog vina, ali kažete da ima dobru strukturu, lepu središnjicu i završnicu, ukus... Sve ono što i svaki dobar trgovac vinima traži u vinu, ili somelijer kada prodaje kupcu. Svi kažu da je ocenjivanje subjektivno, ali suština je da ako ocenjujete treba doista znati šta je dobro vino. Popularno je mišljenje da svako ima svoj ukus pa samim tim i sud. Međutim postoje objektivni parametri koji se zasnivaju na iskustvu i znanju o tome šta je kvalitetno vino. Bez obzira na vaše lično mišljenje.   |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi