Đorđe Stojšić: Sremski vizionari iz Šišatovca

Đorđe Stojšić: Sremski vizionari iz Šišatovca

Vinarija Chichateau prvi je ozbiljno dobar vinski garažni projekat tog tipa u Srbiji koji je po čuvenju i broju hektara prerasla ideju šupe sa dva tanka i par PVC buradi. Njihov šardone Chi 2016 poneo je naziv najboljeg belog vina Srbije 2020. godine, a prava armija domaćih baka prosto obožava Đorđa Stojšića, suvlasnika i winemakera u vinariji jer je sa svojom ekipom spakovao roze Pink Punk u klaker bocu sa zatvaračem idealnu da se u njoj kasnije čuva paradajz i ostali sokovi!

- Nije to boca za klaker, prvobitno se koristila za maslinovo ulje – poučava Stojšić dok probamo novi, tradicionalno upečatljivi Sauvignon Blejk 2018, a odmah potom ekstatično voćni Fabula Lagum 2019.

Na tržište je krenuo i Chi Chardonnay 2019 od kojeg ljubiteljima ove sorte u barikiranom pakovanju od oduševljenja zastane dah pri prvom gutljaju, pa će to uz liniju „malih“ Fabula, rođenih da ponude sve za male pare, biti potpuno novi line up vina iz Šišatovca. No prava novost je odluka da se od Nove godine 2023. uđe u organsku konverziju. Zar baš sad posle ove, pomalo nezgrapne 2022. godine kad je udarala naludo kiša, naludo suša, pitamo Đorđa Stojšića?

Shichatovac 21

- Za Šišatovac je bila dobra godina. Verujem u zatravljivanje površina i zbilja nismo imali problema. Jeste u septembru palo 250 litara kiše za tri nedelje, pa smo brali iz više etapa ali je sve zdravo. Do sad nismo zvanično bili u konverziji ali smo dosta toga primenjivali od početka. Nema kod nas herbicida ni pesticida, samo stajnjak radimo već šest ili sedam godina. Idemo u konverziju i mislimo da je to pravi put.

Ne bojite se „godina koje pojedu skakavci“ u organskim i biodinamičkim vinogradima?
-  Ovo što rade biodinamičari sa zemljištem su po mom mišljenju dobre stvari. Cilj je da vinograd što duže živi. Ne treba ga forsirati nego mu omogućiti da elegantno ostari pri čemu će grožđe najravnomernije i optimalno sazrevati. U kapitalizmu se samo gleda produktivnost, produktivnost. Zato će kao sistem i propasti, a bakar i sumpor…

Shichatovac 13

Upravo se sa strane kapitalističkih sila najavljuje zabrana korišćenja plavog kamena, takozvane bordoške čorbe?
- Evropska Unija hoće da zabrani bordošku čorbu zato što truje zemljište. To je tačno i zato je dogmatski pristup u smislu organike problematičan, naročito u predelima sa dosta kiše gde bakar zbilja može da zatruje zemljište. Ali osim bordoške čorbe sve je više novih preparata na bazi bilja i trava gde takođe nisam siguran da bi ova „zabrana“ trebalo baš striktno da se primenjuje.

Organika je „dogmatska“ ali ipak krećete u konverziju?
- Sve je dobro ako će grožđe da bude bolje. U funkciji boljeg i zrelijeg grožđa meni je organika OK, ali da se vraćamo u Srednji vek… Ako se tamo ne vraćamo u medicini zašto bi u poljoprivredi? Neke stvari koje nisu postojale kada je Rudolf Štajner pisao knjige, danas jednostavno postoje. On je želeo da unapredi poljoprivredu, a knjiga o biodinamici je praktično bila knjiga o modernim tehnikama. I on tu nije rekao hajde da koristimo alhemiju, prizivamo veštice i vile, nešto što se radilo pre 500 godina, već je delao kao napredan čovek za ono vreme. A da se sve to dešava sad, ti isti koji ga sad slave bi mu se smejali i govorili: Hoćeš bato mnogo napredne stvari za radiš!

Shichatovac 25

Kakve benefite ipak očekujete od organike?
- Ima tu i dobrog i lošeg. Prvo grožđe bolje sazreva, manji je prinos a biljke steknu imunitet od nekih bolesti. Iskreno, najvažnija održivost u vinogradu, a ako imaš zdravo zemljište, koje mi srećom imamo, biljka će iz njega usvajati potrebne elemente i dati bolje i fenolno zrelije grožđe.

Da li su tačne tvrdnje nekih da se „organski uticaj“ može osetiti u vinu?
- Gotovo 90 procenata šatoa u Bordou su danas na neki način organski. Iako oni ne moraju to da rade, ipak rade, što znači da sigurno postoji neka veza. Da li se ona oseća, da li se vidi neka razlika u samim vinima? Mislim da ti kroz organski pristup svake godine dobijaš konzistentni kvalitet a da se „organika“ oseća u konkretnom vinu, ja o tome nemam saznanja. Opet, da li je to vino dugovečnije, da li može da odležava dugi niz godina, ima li bolji pH, da li su tanini bolji? Verovatno.

Neki kažu da su organski vinogradi na Fruškoj gori ove godine bolje prošli od konvencionalnih, tačno?
- Ja znam da nije tako jer radimo istovremeno i jedno i drugo u različitim tablama na istom mestu.

Shichatovac 02

Širite površine pod lozom?
- Trenutno smo na sedam hektara, radimo oko 30.000 boca godišnje a dodali smo hektar probusa. Imam ogromna očekivanja od te sorte i mislim da će se pokazati da je za ovo podneblje ona baš velika stvar. Širimo površine kako bi mogli smanjivati prinose.

Gradite i vinariju?
- I dalje smo u garaži, možda samo pozlatimo neke delove (smeh). Možda kupimo jedan traktor. Zapravo uradili smo jednu veoma bitnu stvar koju drugi još ne rade. U saradnji sa Institutom u Sremskim Karlovcima kalemili smo probus na podlogu 420A koju smo doneli sa Sicilije. Jer sav probus koji se kod nas može kupiti je kalemljen na Kober podlogu koja je visoko bujna podloga idealna za suva područja. On je dobar u Kaliforniji gde je suša da se dobije više grožđa na čokotu. Znači sad ćemo jedini u Srbiji imati probus na nisko bujnoj i nisko rodnoj podlozi što će verujem dati neki rezultat.

Možemo znači očekivati veliko Chichateau vino od probusa za 10 godina?
- Upravo tako, a da može, Deurić je već dokazao.

Shichatovac 19

Nemate prokupac iako stoji tvrdnja da ga je bilo ranije na Fruškoj gori?
- Za mene je to jedna od sorti idealna za kupaže. Ne znam koliko i za sortna vina.

Da li je grašac vinska budućnost Fruške gore?
- Ne mislim da jeste, pre šardone. Na Open Balkan Wine Vision sajmu je austrijski časopis Falstaf sam radio ocenjivanja vina a da to nismo ni znali. Chi Chardonnay je dobio 95 poena, bio najbolje ocenjen uz Kremen Kamen Matalj i Tri Morave rezerva bela Temet. Pritom se moramo setiti da je Erdevik dobio 97 poena uz platinu na Decanteru za šardone. Ipak je ovde Beočin blizu i ne kaže se bez razloga da ko ima cementaru ima i dobar šardone.

Koja bi tu bila veza?
- U Burgundiji koja proizvodi svetski čuveni šardone ima šest ili sedam cementara Lafarge a u Beočinu samo jedna (smeh). Ali nije to bez osnova jer šardone voli krečnjak i alkalno zemljište. Sa druge strane nama je šuma svuda iza leđa kao bitan detalj. Tako je isto u Burgundiji, iz šume dolazi hladan vazduh što je posebno bitno za aromatiku kad su vreli dani. Znači, na Fruškoj gori su probus, šardone i kaberne fran moji favoriti.

Shichatovac 11

A kadarka, nekada je tu bila najrasprostranjenija sorta?
- Nažalost nemam nikakva iskustva sa tom sortom i ne mogu objektivno da odgovorim. Mislim da od toga nema ništa iako ima ljudi koji je vole. Ja sam znači za probus koji u sebi sadrži i kadarku i kaberne sovinjon i koji sadrži 1.200 antocijanski jedinica (bojene materije) dok je kaberne sovinjon svega na pola toga. Pri čemu boja nije u soku koji je beo već je sve u ljusci. Probus je jednostavno sve najbolje nasledio od roditelja.

Sjajan marketing uz vino Pink Punk vas je bukvalno lansirao u orbitu na početku rada, kako je danas?
- Uglavnom sve prodamo dosta brzo. Pink Punk i dalje vodi ali je potom sve po sistemu „daj šta daš“ pošto su u pitanju male serije. Pritom gledamo da se previše ne širi priča.

Shichatovac 23

Da Pink Punk nema bocu sa keramičkim zatvaračem da li bi bio toliko popularan?
- Nema šanse. Bake je obožavaju a mi smo to počeli da radimo pre tačno 10 godina što sad vidim da je postala moda. Ide se na takvu ambalažu, reciklažnu, čovek koji je ekološki svestan zna da se boca više ne baca. Na neki način smo mi i u tom segmentu bili vizionari.

Gde se sve izvozi Chichateau vino?
- Pokrivamo region, pa slede Nemačka, Švajcarska, Švedska, Bermude… Tamo naš čovek iz Novog Sada drži restorane. Najbolje idu roze i Fabula mala mada je nama jako zgodno što su kod njih obrnuta godišnja doba.

Shichatovac 29

Po čemu se novi Fabula lagum 2019 i Sauvignon Blejk 2018 razlikuju od prethodnih berbi?
- Lagum je dosta elegantniji nego ranije jer je bio u korišćenim baricima gde sam se maksimalno trudio da smanjim uticaj drveta u godini 2019 koja je baš bila dobra. Što se kupaže tiče uvek je noseći kaberne fran sa 50% a slede Merlo 30% i kaberne sovinjon. Sauvignon Blejk je sličan ranijem, rađen takođe u korišćenim baricima od francuskog hrasta i zapremine 500 litara. Ovo mu je sad peta godina, toliko mu otprilike treba da pokaže pravo lice. Poenta kod svih naših vina je dati im priliku da se do kraja otvore.

Imate li arhivu?
-  I da imamo odakle nam? Zvaćemo Đorđa Čvarkova (glumac Državni posao – humoristička tv serija) da je pravilno oformimo. Skoro smo probali Fabulu lagum 2012 i Fabulu malu 2015, oba vina u odličnom stanju mogu još dugo da odležavaju. I sa vinima je kao i sa ljudima u poslu: Najteže je trajati.  |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi