Slavoljub Jeremić: Sonata je vinska klasika koja traje

Slavoljub Jeremić: Sonata je vinska klasika koja traje

Vinarija Jeremić na Jugovu kraj Smedereva, istovremeno bastion kvalitetne muzike i vrhunskog vina, tiho i nenametljivo plete svoj filigranski vez kontinuiteta punih 14 godina.

Svo to vreme od prve boce iz 2010. godine, sortni, čisti sovinjon blan Sonata, najbolje belo vino Srbije 2017 jedna je ista nepromenjena bela zvezda u portfoliju vinarije Jeremić odražavajući filozofiju vlasnika Slavoljuba Jeremića. Lagana, sveža, aromatična, sveobuhvatna od početka preko sredine do kraja, sadrži sve što pravi sovinjon blan treba da ima. I zbog čega Sonati u potpunosti priliči epitet - vinska klasika za sva vremena.

Pored sovinjona na ukupno 16 hektara u vinogradima Jeremić su u belom segmentu još smederevka i tamjanika koje se spajaju u blendu Duetto. Crni spektar čine malbek, te merlo, i kaberne u mnogo puta odlikovanoj kupaži Kanon a sva se vina rade isključivo od sopstvenog grožđa. Naravno.

Vinarija Jeremic 31

- Nije teško napraviti dobro vino kad je grožđe perfektno, ali na muci se poznaju junaci. I u godini kao što je 2023. treba napraviti vino, opstati potom na tržištu, imati kontinuitet – objašnjava Jeremić u muzičkoj dvorani vinarije. - Kao u tenisu, mnogo je teže odbraniti poziciju No.1 nego doći do nje. U svakom poslu je teže sačuvati status nego ga dotaknuti, a kontinuitet je pravo merilo vrednosti. Ko ga poseduje ima opravdanje za sve što radi i to je nešto što će se po mom mišljenju tek sada pojaviti kao kriterijum vrednosti a u svetu je odavno dodatna vrednost. Ko prebrodi period od 20, 30, ili 40 godina na tržištu može sebe s pravom da smatra uspešnim brendom.

Gde smo mi tu?
- Na žalost nigde, opet na početku. Ne zato što nismo imali vinograde i pravili vina, nego što smo u zadnjih 100 godina 100 puta menjali državne nazive, imali drugačija uređenja i drugačije strategije. Kad nemamo kontinuitet u tome ko smo i gde smo, kako da imamo brend vinske zemlje?

> Samo iz kvalitetnog društva izlazi i kvalitetan duh vremena. Kroz umetnost se to najbolje vidi. A vino jeste jedna vrsta umetnosti koja predstavlja identitet nekog naroda.

Kako to postići?
- Samo iz kvalitetnog društva izlazi i kvalitetan duh vremena. Kroz umetnost se to najbolje vidi. Sve što se danas od muzike sluša, od filmova gleda, prestavlja vrednost umetnika ali i vremena u kome je umetnost nastala. A vino jeste jedna vrsta umetnosti koja predstavlja identitet nekog naroda. Sve se tu vidi, lepota vinogorja, navike ljudi koji ih uzgajaju, klima, zemljište, sve. Mislim da smo napokon na dobrom putu jer ponovo se boce vina nose kao nešto najreprezentativnije iz našeg kraja, kao najdraži poklon. Pogledajmo Francusku. Koliko su svi Francuzi zadovoljni što se u njihovoj zemlji prave najbolja vina a istovremeno je zbog toga i njihovim drugim proizvođačima mnogo lakše u komercijalnom nastupu. Ne bi me iznenadilo da pojam vinskog brenda postoji čak kao nacionalna strategija… Što je sjajno.

Vinarija Jeremic 015

Pijemo nedavno flaširano, divno sveže vino Sonata 2023 sa puno zelenih nijansi. Lepe kiseline, mineralnost, tipični novozelandski stil. Šta je novo u ovom vinu?
- Ostali smo bez Sonate 2022 još u avgustu prošle godine pa smo manju količinu nove flaširali krajem decembra, najviše zarad kontinuiteta na tržištu a siguran sam da će kasnije flaširana vina imati istu nijansu u još višem kvalitetu. Godina 2023. neće biti obeležena kao velika ali smo mi srećni što smo uopšte i brali grožđe zadržavši kontinuitet u svim neophodnim segmentima.

Nakon 14 godina ne planirate promene na Sonati?
- Puno je komentara hoću li raditi redizajn. Ne vidim nijedan razlog zašto bih to radio osim što bi možda „trebalo“. Ne volim agresivan marketing ali s obzirom na to da dogodine slavimo jubilej 15 godina Sonate i vinarije, verovatno će to imati smisla i opravdanja. Već nekoliko godina proizvodimo po 20.000 i nešto više boca sovinjona, imamo od 2016. godine i Icon liniju fermentisalu u Icon francuskom hrastu od 500 litara. Prošle godine poigrali smo se sa bargemovim buretom od 500 litara a rezultate ćemo videti nakon 12 meseci odležavanja.

Šta vam je bitno kad je Sonata u pitanju?
- Volim sovinjon i izazov mi je da u vino prenesem karakteristiku svake godine. Tako mu dajemo na značaju prirodnosti i odvajamo ga od drugih berbi. Kada gledam bocu vina uvek prvo pogledam sortiment i godinu berbe. To je kao ime i prezime. Šta je ime a šta prezime manje je bitno mada bih rekao da godina berbe, kao promenljiva više podseća na ime pošto je prezime teže promeniti. Znači sovinjon blan je prezime,  godina 2023 ime, a Sonata nadimak (smeh).

Vinarija Jeremic 060

Vino zapravo određuju zemljište i godina berbe?
- Tako je. Postoje dva ista lozna kalema ali ne postoje dva ista vinograda. Čakk i kada su u neposrednoj blizini, u istom klimatskom pojasu, uvek će postojati razlika u kvalitetu. Imamo dva vinograda sovinjona, sa jedne i sa druge strane brda zasađena istog dana od istih klonova a grožđe ima različite sortne karakteristike. Naravno da ih blendiramo u konačnom vinu no razlika je evidentna.

> Ne volim agresivan marketing ali s obzirom na to da dogodine slavimo jubilej 15 godina Sonate i vinarije, verovatno će to imati smisla i opravdanja.

Koliki je vaš uticaj da Sonata bude u novozelandskom stilu?
- I da hoćemo ne možemo imati apsolutnu kontrolu na kvalitet i strukturu grožđa kao što je ima priroda. Mi se samo prilagođavamo a na bazi iskustva pokušavamo da izvučemo maksimum iz kapaciteta grožđa. Kad ima više šećera onda vino radimo na jedan način, ili na neki drugi kao što je bilo 2023. godine. Radimo berbu u nekoliko navrata, pa gledamo da u svakoj fazi izvučemo bitnu karakteristiku tog momenta zrelosti kako bi u miksu dobili što kompleksnije vino.

Kažu da je sovinjon zahtevan u podrumu?
- Kako u podrumu tako u vinogradu, a kasnije i u boci.  Zahteva stroge uslove čuvanja, negovanja, često kažem da je to neprestana borba. Trudimo se da stojimo ispred njega, kao dirigent ispred orkestra, a on bi da izađe iz tog okvira i da stoji ispred nas. Neverovatno! I samo kada nađemo kompromis u tome on se smiri i nagradi nas raskošnim kvalitetima za koje nismo ni svesni da ih je posedovao.

Vinarija Jeremic 094
Foto: Vinarija Jeremić/arhiva

Šta još čini posebnim sovinjon blan?
- Njegova evolucija razvojnih odlika je jako brza i od proleća do jeseni promeni više sortnih izraza, od izrazito citrusnih, preko zeleno-livadskih, do tajanstvenih čajeva koji su po mom mišljenju i glavni cilj. Iz iskustva verujem da ta različitost u razvojnim promenama podseća na promene, odnosno uticaj iz okruženja u vinogradu. Sve ide iz vinograda.

Koja vam je do sad najbolja berba sovinjona?
- Upečatljiva je i lepa bila sovinjonska godina 2017, bila je dobra 2010, pa 2015. Zanimljiva, čak odlična 2022, ali se  od svih 2017 izdvojila.

Da li se u Smederevu oseća uticaj globalnog zagrevanja?
- Naravno, svi smo pod istim suncem. Priroda je glavni tehnolog a mi kreatori, pomagači koji samo vode računa da je prepoznamo i udovoljimo joj. Da iz onoga što je podarila izvučemo najbolje koliko znamo.

Priroda ume da bude i surova?
- Ne može se protiv prirode, neverovatne se stvari događaju. Imali smo situacije sa hladnijim letom pa smo ranije brali, ali i toplije leto kad smo brali kasnije. Poseban fenomen je bila i 2023. godina. Prilično duga i lepa topla jesen a šećera u grožđu nigde. Vina su imala mnogo manje šećera u grožđu nego  standardno, ili prosečno u nekih 10 godina. Kome to pripisati, prirodi, biologiji, klimi ?

Vinarija Jeremic 002

Može li se raditi šaptalizacija (dodavanje šećera)?
- Ne znam, čujem da može, pa opet da ne. Jedino znam da se uvek prilagođavamo godini. Načuo sam da Ministarstvo udovoljava zahtevima za šaptalizaciju ali samo udruženjima koja imaju „opravdanja“, pojedinac ne može sam to da traži. Da smo slučajno imali takav problem verovatno bih znao odgovor.

Berba 2023 nije zahtevala takav postupak?
- U Sonati 2023  imamo 12,5% alkohola dok to vino inače sadrži između 13% i 14%. U vreme kad su se formirali prekursori za skupljanje šećera kiše je bilo preko glave. Ne bi nam smetalo da je grožđanog ekstrata bilo više ali ništa strašno. Ostala je izražena sortnost, nedostajaće možda masivnost ukusa ali će vino biti šarmantnije. Lakše će se popiti čaša više (smeh).

> Priroda je glavni tehnolog a mi kreatori, pomagači koji samo vode računa da je prepoznamo i udovoljimo joj. Da iz onoga što je podarila izvučemo najbolje koliko znamo.

To pokazuje koliko je određena berba bitna, ne čudi onda što se kod velikih vina berbe enormno cenovno razlikuju?
- Znate one replike iz starih filmova kad kažu: hoću vino iz 50 ili 60 i neke? Dugo smo mislili da se oni prave važni svojim znanjem, međutim pravi poznavaoci vina i ljubitelji prate i jako dobro znaju te stvari. Pozitivan je i internacionalni propis da godina berbe bude jasno i vidljivo istaknuta jer čini potrebnu prepoznatljivost i vinsku priču.

Vinarija Jeremic 094

Šta je prednost pozicije vaših vinograda?
- Blizina i refleksija Dunava, struktura zemljišta, ruža vetrova. Dunav preko leta predstavlja klima uređaj koji omogućava 2-3 stepena hladnije noći u odnosu na blisku okolinu što je jako poželjno za sovinjon i čime se približavamo karakteristici novozelandskog. Reka donosi svežinu koja prija. Takođe još od povlačenja Panonskog mora ostali su razni slojevi peščanih struktura u zemljištu koji različitim mineralnim strukturama raznovrsno hrane vinovu lozu čineći potom vino mineralnim i svežim.

Sav sovinjon prodate, zašto ne povećate količine?
- Godišnje ukupno napravimo oko 50 hiljada litara vina. Plan razvoja je u kvalitativnom a ne kvantitativnom smislu. To što sve planski prodamo nije nas povuklo da povećamo kapacitete jer svi znamo da je 100 veće od 50, 200 od 100 i tako dalje. Koliko god uradili nešto veliko uvek postoji nešto veće. A kada se pretera, izgubi se fokus, izađe iz opsega zadovoljstva. Istu količinu lakše organizujemo, sve postaje daleko izazovnije dok pokušavamo da nešto novo iznapredimo u kvalitetu. I sve vreme u tome uživamo.

Razmišljate li o sovinjonu kao oranž vinu ili vinu iz amfore?
- Sovinjon iz amfore je veoma zanimljiv, pio sam nekoliko baš dobrih primera. Amfore me privlače, padalo mi je na pamet da se poigram. Verovatno i hoću. Sviđa mi se i ideja sa betonskim sudom u obliku jajeta. Možda će to biti ono nešto novo i zanimljivo u narednih pet godina sa čim bih eksperimentisao. Sa druge strane, da li zbog navike da vino u originalnom izdanju ne treba da bude u oranž boji, takva vina nisam favorizovao. Neću ih odbiti ali nemam poseban afinitet. Možda nisam imao priliku da probam dobar sovinjon u oranž varijanti pa bolje da ne komentarišem.

Vinarija Jeremic 03

Cena Sonate je oko 1.200 dinara, Kanon je 1.400. Kakve su cene srpskih vina na tržištu?
- Pravi odnos je teško naći jer kupovna moć nije ista kod nas i u evropskom okruženju. Cena je niska iz ugla proizvođača, visoka za one koji kupuju, uvek je bilo tako i biće. Naći ravnotežu, braniti stav cene nije nimalo lako jer ne postoji pisano pravilo niti bilo kakva tabela prema kojoj treba da se vladamo. Recimo: ovo vino ima toliko alkohola, toliko ovog, toliko onog. Mlado je, staro, ovako i onako pa sad poseduje kvalifikaciju baš za cenu koja je istaknuta.

> Plan razvoja je u kvalitativnom a ne kvantitativnom smislu. To što sve planski prodamo nije nas povuklo da povećamo kapacitete. Kada se pretera, izgubi se fokus, izađe iz opsega zadovoljstva.

Kako se nalazi balans?
- Jednostavno. Sami odlučujemo kakva bi adekvatna cena trebala biti, prvo po ceni u proizvodnji, pa na osnovu percepcije doživljaja, prisustva na tržištu, kvaliteta. Srpska vina u priči važe kao nešto skuplja vina, međutim u poređenju sa vinima iz drugih zemalja, a u istoj kategoriji kvaliteta su zapravo daleko, daleko jeftinija. Za generalni zaključak neophodno je uporediti kvalitet određenog vina sa onima iz drugog regiona. Da li su naša vina jeftina ili skupa? Na osnovu poređenja kvaliteta nisu uopšte. Brend srpskih vina nije skup pa automatski uslovljava da ni vina ne smeju biti takva što je, nadam se, samo prolazna faza dok se u svetu ne promeni stav o srpskim vinima.

Ipak se u vinoteci pojave domaća vina sa cenom od 150 evra, to je normalno?
- To su posebna vina sa značajnim svetskim nagradama koje vinu daju za pravo da toliko koštaju. Neko će platiti samo iz radoznalosti, da proba i komentariše, ali u to ne treba ulaziti jer su to lična zadovoljstva. Cena nije isključivi faktor za predubeđenje o doživljaju vina. Kad je nešto jedinstveno, visoko kvalitetno, onda je šteta omalovažiti ga niskom cenom. Ali kada je to samo marketinški mamac, onda samo može dati rezultat, na kratke staze.

Vinarija Jeremic 002

Čini se da ste ipak potcenili vaša vina?
- Strategija mi je bila i ostala dugotrajnost a ne parola  „pojavićemo se godinu dana pa nestati“. Vino se zato i zove Sonata u duhu klasike koja večito traje gde je cena odmerena da uz kvalitet podrži pristupačnost na tržištu. Svako je slobodan da konfiguriše cenu kakvu smatra da njegov proizvod zaslužuje ali naše opredeljenje se vrlo brzo i lako prepozna. Sve je stvar strategije, ko šta želi, koliko želi da traje, kako da nastupi. Predviđanje i plan suština su svake dobre kompozicije.

U Bergamu ste 2023. ponovo dobili zlato za Kanon?
- Lepo je kada na boci vina stoji neko obeležje kvaliteta ali nisam pobornik obaveznog slanja vina na razna ocenjivanja. Malo je sve izmaklo duhu potvrde kvaliteta. Ocenjivanja je sve više i više, kritičara isto tako, čak je i neverovatno u kakav se to biznis pretvorilo. Sa vinskim sajmovima i promotivnim aktivnostima takođe. Neophodno jeste izaći u svet, predstaviti se određenoj profesionalnoj publici. Jeste džaba lepoj devojci što je lepa dok sedi kući, mora malo na korzo da izađe, da je i svet vidi. Ali sa merom i u skladu sa marketinškim budžetom.   | 

Foto; Boban Vidović
nazad na vrh