Đorđe Bikicki: Otvaramo se za javnost

Đorđe Bikicki: Otvaramo se za javnost

Đorđe Bikicki je posle višegodišnje saradnje na severu Srbije sa Oskar Maurerom konačno vinariju Bikicki smestio u adekvatan prostor u Velikim Radincima. Tako je grožđe sa Fruške gore konačno počelo da se prerađuje u vino tu u Sremu, a upravo je stigao i prvi organski sertifikat koji dokazuje da su i vina, a ne samo grožđe Đorđa Bikickog organskog porekla. Ali to nije sve.

Od 2024. godine su vaša vina i zvanično organska, da li vam je to ispunjenje sna, vaše misije?
- Sertifikat koji dokazuje da su vina Bikicki organska je domaći a prijavili smo se i za onaj evropski koji očekujemo u narednom periodu. Njega ćemo stavljati na etikete kako bi potrošači širom sveta bili uvereni da poštujemo i EU standarde za organsku proizvodnju vina što je meni i bio krajnji cilj. Inače, već ovaj sertifikat je potvrda naše filozofije. Znate, mislim da morate biti mnogo jaki i dugo na tržištu, kao što je na primer Oskar Maurer, pa da vam sertifikat ni ne treba. Mi opet jesmo mnogo mladi i ovim papirom verujem da se dodatno učvršćuje vera između ljubitelja naših vina i nas kao proizvođača, da ono što pričamo, da to u praksi i radimo.

Bikicki Moma 18

S obzirom na činjenicu da u okviru vinarije posedujete i degustacioni prostor verujemo da će uramljeni sertifikat krasiti salu, a načuli smo i da ste tim Bikicki proširili u smeru vinskog turizma?
- Verujem da smo dobili novog člana. Maja Drljača, još uvek nesvršeni inženjer poljoprivrede pri kraju je studija i neće biti zadužena isključivo za vinski turizam iako je to sjajno radila u vinariji Veritas. Maja je znači pojačanje i u vinogradarstvu i u turizmu a njena slika u budućnosti biće daleko šira od vinskog turizma vezano za vinograde i unapređenje proizvodnje grožđa i vina.

Kad zvanično kreće turistička sezona u vinariji?
- Polako sa Majom i Nenadom Siriškim u ulozi vajnmejkera osmišljamo koncept degustacija. Krajem maja vinarija će konačno biti otvorena i za publiku u već postojećoj degustacionoj sali gde pravimo neke kozmetičke izmene. Sve se polako uobličava a za nas je to velika stvar da se prvi put javno otvorimo ka ljubiteljima vina sa što manje intervencije.

Bikicki Nikka 08

Da li očekujete dobre rezultate sa Decantera ove godine?
- Ne, jer smo odlučili da ove godine ne šaljemo vina na Decanter ili bilo koje drugo ocenjivanje ali ćemo zato naredne izaći sa prilično jakim vinima. Nećemo se mnogo pojavljivati ni na salonima, sajmovima vina, već očekujemo da se turistička priča zavrti kao i da napravimo dovoljan broj vina da ispoštujemo domaće tržište. Tu pre svega mislim na Sferu i Sferu Noir, na mlada pet nat vina koja ubrzano stiču ozbiljnu popularnost. Pa ako stvari budu išle po planu do sledećeg proleća ili leta, tada ćemo snažnije pokrenuti domaću promociju i to će biti trenutak da se ode na značajne vinske festivale širom Srbije.  |

Foto: Boban Vidović 
nazad na vrh