Alma Mons, Belo Brdo

alma-monsDa ne bi vinarije Belo Brdo i ovog vina nikad ne bih saznao da su Latini najvišu vojvođansku lepoticu zvali Alma Mons...

Otčepili ste bocu i odmah otpili. Neka vas na samom početku ne uplaše dve stvari: niste greškom otvorili supertoskanac, a taj udarni višak vragolastih kiselina na nosu i nepcu će svakako dobro čuvati ovo vince da ostari do krajnjih granica „neograničenog" veka trajanja. Ko ne voli, nek sačeka tri minuta - izvetriće za tren otkrivajući vrata jedne neočekivane srpske vinske bajke.

alma_mons-celaIako je vinarija Saše Zeremskog mlada po godinama, čuvenje joj nije malo. Kvalitet proverava na visokom nivou, a bečki AWC Vienna international Wine Challenge svakako nije mačji kašalj u sferi ocenjivanja. Zlato za Merlot 2009 i srebra za dva šardonea, bili su samo putokaz pravca u kome se Belo Brdo kreće: velika ulaganja doneće vrhunske uspehe. Iako se ova vinarija ne diči poznatim eno-tehnološkim imenima, neko veoma stručan, iskusan, hrabar mulja ruke po ovim vinima. Pa zar nije hrabrost na ostrvskoj planini (kako kaže Vikipedija) Fruškoj Gori sačiniti vino koje brojnim epitetima podseća na vrh Toskane. Jer odmah će se naći „poznavaoci" da izvrše autopsiju dok je vince još u pelenama. Odležavanje u novoj hrastovoj kolevci od 12 meseci, samo ga je pripremilo za uzlet iz gnezda, ali da zaista raširi krila trebaće mu još godina ili dve. Što nipošto ne znači da ga sad ne treba probati, naprotiv!

Zavešće vas odmah aristokratskom bojom i oblinama. Ta crvena u čaši, zagasitim braonkastim tonovima malo podseća na prošek, a zrela crvena voća obaraju i teraju na oblizivanje. Iako suvo po vokaciji, ovo je softano vino, lepih tanina, zaokruženo, sa osvrtom na marelu, šumsku jagodu, čokoladu, prstohvat herbalnih dodira, prvenstveno osvežavajuće nane u završnici. Preporučena temperatura od 18 stepeni Celzijusa sasvim odgovara, ali koji stepen više otvoriće ga u predelima slasti.

Probao sam ga uz pečenu svinjetinu, dinstanu u sosu od luka i pečuraka sa belim vinom. Naravno, uz sva crvena mesa i divljač biće izvrsno, baš kao uz reš pečena rebarca. Ali treba ga obavezno probati uz bogat voćem kuglof ili one starinske puslice punjene šlagom. Ne zaboravite, vojvođanska vina idu uz bogatu kuhinju i taj deo tradicije nijedan vinar neće ispustiti iz vida. Ali Alma Mons može da se uživa i „bezišta” na vetrovitoj terasi. Samo ako znate da stanete na vreme. A to sa ovim vinom nije lako.

Poseban bonus – veoma pristupačna cena, kod proizvođača 800 rsd sve sa porezom.

Naziv vina: Alma Mons
Berba: 2010
Sorta: cabernet sauvignon, marselan, merlot, petit verdot, cabernet franc
Proizvođač: Belo Brdo
Oblast: Fruška Gora, Srbija
Sadržaj alk: 12,5%
Zapremina flaše: 0,75l

Ovo vino možete kupiti u našoj online vinoteci.

Poslednji put izmenjenoponedeljak, 18 mart 2013 23:38
nazad na vrh