Veritas: Najlepša boutique vinarija Fruške gore

Veritas: Najlepša boutique vinarija Fruške gore

Sve očigledniji uspon srpskih vina prate i sve ambicioznije vinarije. Najnoviji primer je boutique vinarija Veritas, iznikla gotovo preko noći na putu za Stražilovo, iznad Sremskih Karlovaca.

Lepo belo zdanje, prošarano moćnim drvenim gredama, zakucano u zelenilo brežuljaka i centrirano usred vinograda, samo je „bombonjera” u kojoj već uveliko sazrevaju čokoladne arome crvenih internacionalnih sorti u mađarskom i američkom bariku, kao ostvarenje sna bračnog para Bošković, sanjanog negde u dalekom svetu.

vinarija-Veritas-03Vesna i Slobodan Bošković

Ako su stihovi Branka Radičevića i Crnjanskog na neki način ona čudesna potka Stražilova, kao jednog od bajkovitih vrhova Fruške Gore, onda čitav put do njega, tih nekih četiri kilometra, neopisivo podseća na pitome brežuljke Alpa. Nije ni čudo da se baš na tom putu smestila švajcarska Davis Cup reprezentacija na čelu sa Rodžerom Federerom. Međutim, umesto ljubičastih Milka kravica sa velikim medenim zvonom oko vrata, ovde se niz blage padine spuštaju lepo uređeni i pod konac utegnuti vinogradi, sve do masivnog, ali u ambijent zgodno utegnutog zdanja vinarije Veritas.

vinarija-Veritas-04

Dvospratni vinski dvor, pomalo nalik na planinske hotele, sa kosim krovom natkriljenom terasom ispred luksuzne degustacione dvorane, već sad upućuje na ozbiljno razmišljanje o kategoriji - vinski turizam. 
Zaista, ovde nije sramota dovesti vinoljubne goste iz bilo kog dela sveta. A ni profesionalce, dole u prizemlje, gde se prostrana dvorana za preradu grožđa nastavlja u barrique salu, doboko zakopanu u plodna nedra Fruške gore. 

vinarija-Veritas-02

Vesna i Slobodan Bošković su se 2008. godine vratili iz inostranstva prepuni utisaka, ali i iskustava i iste godine započeli prvo sadnju vinograda, a dve godine kasnije i izgradnju ove vinarije. Opredeljeni da vino kuju isključivo od sopstvenog grožđa, orjentisali su se ka internacionalnom sortimentu: sovinjon blan, kaberne, merlo. Tri hektara mladih vinograda zaokruženi su u vinskoj priči 2013. godine, kad se na tržištu i pojavilo svih pet Veritas etiketa: Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Rose od kabernea i, konačno, perjanica kuće Cuvee, kupaža kabernea i merloa odležala pola godine u novom američkom i mađarskom bariku.

Sjajnu cenovnu orjentaciju da sva vina budu ispod pet evra, osim vina Cuvee koje staje 650 dinara, dodatno su ukrasila brojna priznanja na samom startu predstavljanja javnosti. 

vinarija-Veritas-01

Rose i Sauvignon Blanc su na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2013. dobili zlatne medalje, a belo vino je isti uspeh ponovilo na Međunarodnom sajmu u Temerinu. Tu su se istina pozlatila i ostala vina ovog proizvođača, izuzev Rozea koji se vratio sa srebrnim odličjem.

Posebnu pažnju u degustacionoj dvorani, koja obiluje brojnim detaljima, privlači pehar Novosadskog sajma, specijalna nagrada za visok kvalitet ukupnog asortimana vina, pošto su i sva crvena vina osvojila srebrne medalje. Uspeh 100%!

vinarija-Veritas-05

I dok je supruga Vesna sve i svja u vinogradu, Slobodan Bošković, rodom Vukovarčanin, za sebe tvrdi da je vinar i vinogradar. Istina, pre Fruške gore nigde se time nije bavio, naprotiv, priznaje da mu je ovo sad treće zanimanje u životu. Po obrazovanju pravnik, bio je u pravosuđu sve što može da se bude (tužilac, sudija i advokat), a zatim radio za američku firmu obuće u Kini. On i supruga mnogo su putovali, idejom vinarenja oduševili se prvo u Americi, potom u zapadnoj Australiji. Napa Valley, potom dolina reke Margaret, samo su inicijalne kapisle za ovu neobičnu vinsku priču.

vinarija-Veritas-06

Inače, vinarija Veritas je kapaciteta 60.000 litara, trenutno je osposobljena za polovinu te zapremine, a proizvodnja je na nivou 12 do 15.000 litara, što samo ukazuje na nameru da se vinogradi proširuju.

Nova velika burad (Tomović) od 500 litara trenutno kriju kaberne iz berbe 2012, a vino će ležati ukupno najmanje 24 meseca pre nego krene u flaše. 
- Ima lep potencijal, može da leži, namerno smo uzeli veliku burad da ne bude previše intenzivno drvo – objašnjava Slobodan buduću stilsku vinsku orjentaciju.

S iskrenim ubeđenjem, završavamo posetu svesni da već sada vina iz ove nove vinarije imaju potencijal da zadovolje i onaj najzahtevniji segment ljubitelja vina. Posebno ako se probaju ovde, u originalnom ambijentu, na putu za Stražilovo.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi