Vinske slike iz Švajcarske

 • Tekst  Zorica Milanović
 • Objavljeno u Reportaže
 • Bookmark and Share
Vinske slike iz Švajcarske

Proizvodnja vina oko gradića Sier u švajcarskom kantonu Vale porodični je posao. Grožđe se gaji na oko pet hiljada parcela u vlasništvu 2.500 zemljoposednika, a okolina je poznata po čak 300 sunčanih dana u godini!

Najbolji vinogradi nalaze se na najstrmijim, dobro provetrenim brežuljcima. Tople noći, puno sunčanih dana i malo jutarnje rose, omogućavaju da se ovde proizvedu i Grand Cru vina na koja su Švajcarci jako ponosni, a u čiju čast su izgradili i vinski Muzej.

svajcarski vinogradi 03

Teško je opisati šta sve čini proizvodnju vina posebnom u ovom delu Švajcarske. Možda su to neka nepisana načela poput odanosti tradiciji i radu prethodnih generacija vinara. Ili je to potpuna posvećenost životnoj sredini, gde se svakodnevno dokazuje da su srce i duša u vinogradu, a sve se čini u korist vinske kulture.

Sier ima mnogo toga čime može da privuče turiste. Zasenčene terase restorana, živopisan grad s prelepim kućama u čijoj okolini je proizvodnja vina umetnost sama po sebi, a i zadovoljstvo svakodnevnog života. 

antrf raklet

Raklet

I dok su neki drugi kantoni poznatiji po fondiju, gde se mešavina sireva s vinom topi u kazančetu i u tu smesu umaću komadići hleba, raklet je specijalna vrsta sira koja je prerasla u nacionalno jelo. 
Njega je volela i devojčica Hajdi, glavni lik romana za decu najpoznatije švajcarske književnice Johane Špiri. Za ovu vrstu sira napravljeni su posebni kalupi u kojima se sir rastapa na visokoj temperaturi. Služi se sa kuvanim krompirom posutim peršunom, naravno, uz kvalitetno belo vino.
I sir grijer, kremaste teksture i ukusa aromatičnih trava, deo je švajcarskog nacionalnog ponosa jer je pobedio na takmičenju za najbolji sir na svetu održanom 2010. godine u SAD.

Čitava regija Vale je u znaku grožđa. Od simbola na raskrsnicama, ukrasnim ogradama, na fasadama kuća, drvenim vratima, ogradama, baštama, prodavnicama, restoranima… Udruženje vinarija „In vino veritas” ovog kantona, svake godine druge subote u septembru oživi vinograde šarenim suncobranima i štandovima na kojima se degustira vino od Siera do Salgeša. Sa srdačnošću, ljubaznošću, tradicijom svojstvenom  narodu u ovom regionu bićete dočekani na svakom štandu i jednostavno poželeti da se uvek vratite.

svajcarski vinogradi 02

Za one koji vole pešačenje, lokalne agencije organizuju vinske ture. U prospektima je tačno naznačena ruta i vreme pešačenja za simboličnih pet „švajcaraca”. Od pola sata hoda do 3,5 časa, uz predah u, naravno, nekoj od vinarija.

Postoji stav da se u Švajcarskoj prodaju najskuplja loša vina, ali da za male pare istovremeno možete kupiti neka od najboljih vina na svetu!

Pojedine vinarije organizuju seminare u trajanju od jednog do pet dana i to tokom čitave godine. Cena petodnevnog seminara, sa isto toliko predavanja i obezbeđenim prevozom, smeštajem i hranom, iznosi 360 švajcarskih franaka. Nešto više od polovine ove sume treba izdvojiti za dvodnevnu edukaciju i uživanciju. Zanimljivo je da su polaznici ovih seminara najčešće proizvođači vina iz vinarija drugih kantona. Još jedan dokaz koliko je edukacija bitna za ovu oblast. 

Cave Sinclair

antrf Cave SinclairJedna od značajnijih vinarija Siera, Cave Sinclair ima tri hektara zemljišta pod vinovom lozom. Dugogodišnja porodična tradicija u proizvodnji vina spojena je s brigom za očuvanje prirode i tla. Rezultat toga su mnoge nagrade i priznanja u toj oblasti.
Ovde možete probati i vino Johannisberg. Reč o običnom rizlingu koji ima zanimljivu istorijsku potku iz XVIII veka. Naime, pojam johannisberg se koristi za najcenjenije i najskuplje varijante kasne, ledene ili botritične (noble rot) berbe rizlinga i desertna vina. Navodno je jedne sezone upravnik dvorca Jahannisberg u Nemačkoj prekasno dao dozvolu za otpočinjanje berbe, pa je botritični plod krenuo da truli, ali je na kraju dobijeno neobično aromatično vino...

Čini se da Švajcarci od svih naroda u okruženju najozbiljnije pristupaju svakom poslu ali i da svakako mnogo vole svoju zemlju. Crvene zastave sa belim krstom istaknute su svuda, kud god krenuli i u bilo kom pravcu pogledali. 

svajcarski vinogradi

Kada je o degustacijama reč, prvo pravilo je rezervacija mesta po određenoj ceni. Degustacije se odvijaju u prostorijama namenjenim za tu priliku, obavezno u sklopu objekta gde se vina proizvode. Drveni stolovi i stolice, staklene vitrine u kojima su izložene boce vina, to je ono što čini, recimo, vinariju Cave Sinclair u Sieru čarobnim mestom, a srdačnost i ljubaznost domaćina daju posebnu notu. Tu su i neizbežni švajcarski sirevi servirani na drvenim poslužavnicima u kombinaciji s lokalnim mesnim specijalitetima. Sitni kolači, čokoladni, od marcipana, voćni i preliveni fondanom, posluženi su na staklenim tacnama. Neko od članova porodice, pa i sam domaćin, ovratiće vam se i pitati koju vrstu vina želite da degustirate, a za ona dezertna, dobijaju se posebne napomene. Bez žurbe, sa očiglednim zadovoljstvom nalik na ritual, domaćin će vam otkriti široki izbor – od belih, crvenih, vina posebne kategorije, slatkih vina upakovanih u prelepe flaše koje mame sadržajem, gotovo sve etikete lako nađu put do srca degustatora.

Spoj tradicije i budućnosti

antrf Giroud VinsVinarija Giroud Vins u Sionu prva je ovde pokrenula inovativno rešenje u prodaji vina. Podaci vezani za određenu etiketu ili vrstu vina nisu više tajna za kupca. QR je dvodimenzionalni barkod na etiketi  koji omogućava da se preko mobilnog telefona dobiju dodatne informacije. Besplatni softver se preuzima preko sajta vinarije i snimanjem koda kamerom mobilnog telefona omogućen je pristup informacijama o proizvodu, kao što su poreklo vina, boja, ukus, cena, informacije o vinariji, a tu je i formular za porudžbinu. 

FendantDezertna vina nalik su na čaroliju, posebno ona s ukusom ribizle: Fendant, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, spoj dunje i slatkog badema, samo su delić sorti i brojnih ukusa koji su prezentovani. Ova su vina jednostavno u kategoriji – ljubav na prvi gutljaj, jedinstvena i neponovljiva.

Konačno, u već pomenutom Salgešu, sa oko 500 hektara pod vinogradima, ima nekoliko čuvenih vinarija od kojih su najveće Fernand Cina, Adrian & Diego Mathier i Gregor Kuonen. Sve su one poznate po svojim vinima i u ostalim kantonima. Idealno vreme za posetu je u aprilu, u vreme manifestacije „Proleće vina”, koja okuplja ljubitelje vina na degustacijama u lokalnim vinskim podrumima. 

Fernand CinaManfred i Damian Cina iz vinarije Fernand Cina
napravili su 1988. godine prvo švajcarsko vino s Grand Cru oznakom

I bilo da ste stručnjak, ili samo jedan od onih koji ovaj čarobni napitak pije u svečanim prilikama, veliki deo kompletnog utiska o Švajcarskoj ostao bi nedorečen ukoliko ne bi barem okusili tradicionalni spoj sira, vina, kolača sa kajsijama i savršeno očuvane prirode. A toga u Švajcarskoj ima kao retko gde.

Njeno veličanstvo kajsija

Uz izvrsna desertna vina obavezno treba probati i Apricot Swiss cake, ukusni kolač s kajsijama posut prah šećerom. Inače, kajsija i malina su najzastupljenije voće u švajcarskim tortama i kolačima.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama