Vina Aleksić iz muškog ugla

Vina ženskih ruku delo: Maja Aleksić, Dragana Janjić i Jelena Živanović Vina ženskih ruku delo: Maja Aleksić, Dragana Janjić i Jelena Živanović

Vinarija Aleksić ponudila je najbolje iz svog podruma –  Limited serije u neograničenim količinama za sve prisutne na degustaciji u Riznici vina u Beogradu!

Uz bogato meze i razuzdani tamburaški okestar, bilo je to veče u kojem je dominirao lajtmotiv muško-ženskog aspekta vina iz vranjanske vinarije na čijem su čelu tri sestre

Aleksic 02

U tom smislu prilagođena je i suptilna igra bojama: plava, kao apostrof na novoj etiketi (i ne samo etiketi) Bonace Limited, roze kao peckava strast Barbare koja je još jednom uspešno odigrala rolu welcome drinka i ljubičasta kao afterlook na čašama i usnama, a koji podseća da ste bezgranično uživali u vinima Amanet i Kardaš Limited. Odlično smišljena pozadina za malu zamenu identiteta u režiji Maje Aleksić i Dragane Janjić, koje su dovele ovu vinariju u sam vrh srpske vinske scene, uz svesrdnu pomoć enologa Jelene Živanović.

Aleksic 03

Iako je degustacija krenula u smiraj dana, dosta rano za beogradske vinske prilike, veliki broj prisutnih prijatelja, profesionalaca i radoznalaca ubrzo je zauzeo mesta za stolovima, nestrpljivo iščekujući najavljena iznenađenja. Tehnički, ovo je trebalo da bude promocija novog dizajna vina Bonaca, sa novom etiketom, ali i strukturno izmenjenog. Ovaj šardone iz Limited Edition serije koji naznačava flaširanje maksimalnih 6.000 boca, već se okitio zlatom u Beču, ali mu je barikiranje donelo zbilja pun džak raskošnih, mednih i zrelih zlatnih tonova. Kao da je neko dodao prstohvat burbona koji se lagano vezuje za ćelije nepca i izaziva blagu, ali primetnu aromatsku zavisnost. 

Ipak, na samom početku, atmosferu su neočekivano brzo uskomešali pomenuta Barbara i Sevdah, smederevka iz niže cenovne kategorije, ali vino koje prosto pleni elegantnom svežinom i suptilnim ukusom i koje nas je po ko zna koji put prijatno iznenadilo. 

Aleksic 04U društvu „vinskih manekena“: Nenad Andrić (Vinovnik), Dragana Janjič, Igor Luković (Vino & Fino),
Maja Aleksić i Tomislav Ivanović (Vinopedia)

Pomalo nenaviknuti na degustacije gde se vina toče nemilice do samog kraja, mnogi su zaista doživeli sevdah sa ovim vinom i da su već tad tamburaši krenuli sa svirkom teško da bi se dobro raspoloženje moglo kontrolisati i do prve zvanične najave. 

A ona je usledila predstavljanjem prvog od trojice „vinskih manekena” te večeri, kako je Dragana Janjić najavila. Naime, ideja je bila da njihova vina, često reklamirana kao „ženskih ruku delo”, ovaj put budu predstavljena iz muškog ugla.

U tu svrhu, u „muškom uglu” su se našla trojica vinskih novinara – Tomislav Ivanović, Igor Luković i Nenad Andrić – koji su prisutnima ponudili „muško viđenje” vina Aleksič: Bonacu su propratili Krležini citati i opisi atmosferske morske pojave po kojoj je vino dobilo ime, vranac Amanet je dobio zasluženi hvalospev, a punokrvni kaberne Kardaš pečat ličnog doživljaja i oduševljenja. Ako smo nešto iz toga mogli da zaključimo, bilo je to da su ukusi različiti ali da je vino – uniseks pojava!

Aleksic 05

Plavo, ljubičasto i roze sjajno se uklapaju ako imate pravu ideju i sledite je gotovo vojničkom disciplinom, iskrenim i neumornim radom, kako to čine Aleksićke. Onda, gotovo da nije ni važno da li je u vašoj čaši roze, belo ili crveno vino. Pogotovo da li je muško ili žensko... Mislim, vino...

A ako želite da znate šta mi mislimo o ovim vinima pročitajte ovde: BonacaAmanet  Kardaš Limited Edition

Foto: Ivana Čutura

Vina vinarije Aleksić možete kupiti ovde.
Isporuka na kućnu adresu, plaćanje po isporuci.

nazad na vrh

Srodni tekstovi