Wine Jam na Dorćolu

Wine Jam na Dorćolu

Javno pijuckanje vina na trotoaru, uz laganu konverzaciju i prikladnu muziku, Wine Jam je ovogodišnji Dan pobede (9. maj) dočekao na dnu Dobračine ulice u Beogradu u 14. epizodi pod nazivom „Wine street @ lower Dorćol”.

Wine Jam Dorcol 15

Osmišljen pre dve godine u želji da se vino na nov način uklopi u gradski život, drugačiji od čađavih kafana i nalickanih wine barova, da se preplitanjem s elementima urbane kulture privuče i oformi nova vinska publika, ova naglašeno opuštena vrsta degustacije & konverzacije dobila je bez sumnje svoje poklonike.

Wine Jam Aleksic

- Kao festival pop-up koncepta, Wine Jam nije fiksiran za neki datum, već se dešava uvek na novim i različitim mestima, više puta godišnje. Tako se dogodio i tri puta u Zagrebu, kao i u Ljubljani, koji je bio i najveći do sada od svih po broju publike i izlagača – kaže idejni tvorac manifestacije, Vladan Stanojlović Kika. –  Značaj ovog festivala je pre svega u tome što prilazi novoj publici i unosi vino u njihov način života. Na taj način nova publika prihvata vino na opušten način, uz parolu da nije bitno biti veliki stručnjak da bi se uživalo u vinu, već treba piti ono što vam se sviđa! Zato su zabavna atmosfera i dobro druženje sastavni elementi svakog Wine Jama.

Wine Jam 19

Čitav taj koncept savršeno se uklopio i u hipstersko prašnjavi ambijent donjeg Dorćola, koji pretenduje da postane neka vrsta beogradskog East Village. Naravno, pod uslovom da Strahinjića Bana posmatramo kao Greenich Village.

Ali, to je druga priča. Vratimo se na „Wine street @ lower Dorćol”.

Wine Jam Dorcol 78

Lepo majsko vreme i desetak ovdašnjih vinara, plus nekoliko inostranih etiketa dostupnih u Srbiji, bili su dovoljan razlog da „džemeri” počnu s okupljanjem u Dobračinoj još u prepodnevnim satima, da bi pred sumrak i doslovno zakrčili trotoar i ulicu kojom se s vremena na vreme probijao poneki automobil ili trolejbus. Sve u svemu, više od 600 vinoljubaca došlo je tog dana i platilo po 400 dinara kako bi se družilo uz vino. 

Pored eminentnih vinarija Aleksić, Zvonko Bogdan, Matalj, Temet i Budimir, koje su i do sada često uzimale učešće u ovome, ovo izdanje Jama ponudilo je na uvid i proizvode nekoliko novih i manje eksponiranih vinara – Vitrus, Pusula i Trivanović, te jednu sasvim novu vinariju na našem tržištu, crnogorsku Savina, iz okoline Herceg Novog.

Wine Jam 20

Uz živahan razgovor i pokazivanje najnovijih krpica & stajlinga, raspoloženje među prisutnima brzo je raslo, nasuprot zalihama vina pod tezgama koje su nestajale još brže. Ipak, najbrže je izgleda nestajao led, tako da su završetak ove ulične vinske opuštencije & uživancije mnoga vina dočekala na uličnoj temperaturi. A ona je tog dana bila znatno iznad propisane za vino u čaši. Ipak, to tada nikome više nije previše smetalo.

Uskoro još tri WJ u Beogradu

Naredni Wine Jam zakazan je već za 17. maj u Tranzit baru i to će biti prvi Bubble Jam – festival penušavih vina.
Vikend kasnije, 23. maja, u prostoru Jazzbuka bara na Terazijama održaće se festival malih vinarija i vina od autohtonih sorti, dok se za 13. jun planira Wine Jazzin Jam na Kosančićevom vencu.

Valja primetiti i da je čitavom tom „džemovanju” u poslepodnevnim satima dragocenu notu dodao džez saksofonista Ljubiša Paunović, umešno improvizujući melodije američkih standarda. Baš kao što i Wine Jam daje drugačiju notu ovdašnjoj vinskoj sceni.

Fotro: Ivana Čutura 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama