Kako do vina u Novom Sadu

Kako do vina u Novom Sadu

Mada je još uvek daleko od vinsko-ugostiteljske ponude kakvu nudi najveći srpski grad, u poslednje vreme se u Novom Sadu menja dosta toga. Nekoliko mesta, pretežno u centru grada, okuplja ljubitelje vina kroz promocije i dešavanja. Iako vojvođanska prestonica ne može da parira Beogradu, uočava se trud da se ponudi svakome ponešto. Osim već renomiranih restorana sa dobrom ponudom vina, može se naći još nekoliko interesantnih lokacija za opušteno, a  inspirativno vinsko veče. 

Najkompletniju ponudu predstavlja Bouquet Wine House. Smešten na glavnom šetalištu, pri kraju Dunavske ulice, privlači raznovrsnu klijentelu, od mladih parova koji su seli na čašu vina, do većih organizovanih grupa. Otvoren je ne tako davno, 2012. godine, ali je jedan od prvih opredeljen da se prvenstveno bavi vinskom, a ne restoranskom ponudom.

bouquetwine 01

Osnovna ideja je bila da se „za cenu jednog točenog piva” ponudi alternativa. U tome su svakako uspeli, budući da u ponudi imaju ukupno 48 vina na čašu, od 120 dinara pa nadalje. Lokal je opremljen u klasičnom stilu vinskog bara, ceo u drvetu, sa izloženim bocama vina duž zidova.

bouquetwine 02

Budući da je vinoteka i wine bar u jednom, na flašama stoje cene. Ističu se Plantažini proizvodi, jer je to vino kuće, što je uz Aleksandrovića ovde najizlazniji artikal. U šopu je preko 350 etiketa, a odnos cena, u vinoteci i baru je 1:2. Promocije su česte i povoljne, za 2.000 dinara u proseku, možete dobiti tri sleda vina i hrane, koju koncipira nadaleko čuveni „pakleni kuvar” Saša Mišić. Pored promocija vinarija, nude i programe kao što su Seminar gastronomije i slično, a ono po čemu su svakako jedinstveni u gradu, jeste ponuda T-bone steka, pa je to najviše traženo, kao i morski program. 

lagerwine 01Nedaleko odatle, u Miletićevoj ulici, pre dve godine se smestio Lager&Wine, mesto sa odabranom ponudom francuskih vina i uvoznih piva.

„Sva vina su iz Bordoa, kupaže i suva. Izuzetak su šardone i sovinjon”, objašnjava jedan od dvojice gazda, od kojih je jedan zadužen za pivo, a drugi za vino.

Ugodan ambijent u tamnom drvetu, sa rashladnim vitrinama duž zidova iza šanka, zaista odaje utisak pravog francuskog wine bara. Uprkos utisku da je ovde pretežno muška populacija i da se više traži pivo, razuverili su nas rečima da je interesovanje za pivo i vino podjednako. Od 300 dinara pa naviše se može uzeti vino na čašu, a meze se francuski i italijanski sirevi, sandanijele pršut, mortadela, brusketi.

LagerWine 2

Svako vino i pivo se može i kupiti, vina su za 600 dinara jeftinija za poneti po flaši, a piva između 30 % i 40 %. Odlično mesto gde bi se uz kvalitetnu ponudu mogli sastati zagriženi vinopija i pivopija.

Tri vinsko-gastronomska bisera

Pored pomenutih, u vinskom krvotoku Novog Sada posebno se izdvajaju tri vinsko-gastronomska bisera.

bistro la mer

Bistro La Mer, restoran i vinoteka na uglu bulevara Cara Lazara i ulice Đorđa Servickog nadaleko je poznat po širokoj vinskoj ponudi, pratećim specijalitetima i jazz okruženju. Ovo „mesto hedonizma”, kako sebe vole da nazovu, specifično je i po tome što je kreativni epicentar magazina Vine & Fine.

restoran-ZAK

Zak, legendarna gastronomska tačka Novog Sada u Šafarikovoj ulici. Među prvima u gradu se priklonila najsavremenijim aspektima svetske kuhinje, ali sa izrazitim akcentom na vina. Podrum objekta je posebno prilagođen vinskim degustacijama i kulturi. Opširnije

wine deli 02

Project 72 Wine & Deli u Kosovskoj ulici, uz vrhunske internacionalne gastro majstorije i enterijer koji privlači posebnu pažnju, često organizuje tematske vinske večeri ili nedelje sa posebnim popustima. Opširnije

Za ljubitelje Španije, tu je restoran i vinski bar Jamon, pored keja, na Trgu neznanog junaka. Nedavno preuzet, sa velikim ali obećavajućim planovima. Nove gazde su entuzijasti, ali realistični. Plan je da se napravi restoran s odabranom ponudom španskih specijaliteta i vina, praktično jedinstveno mesto u Novom Sadu. Na ulaznom zidu dočekuje vas crni bik i uvodi u manji, ali krajnje šarmantan prostor šarenih zidova, sve do šanka iznad kog je okačena – šunka.

Jamon

U bašti koju uskoro čeka renoviranje, uz isključivo špansku muziku (jer šta je gore od tematskog mesta koje po ceo dan pušta komercijalu) i pogled na Petrovaradinsku tvrđavu, odlično „leže” najtraženije špansko vino ovog restorana – kaberne La Casona. Ponuda vina je pažljivo odabrana i broji oko 20 etiketa, za sada. U društvu Španaca, našli su se Kiš, Spasić, Radovanović... Burito je najtraženije jelo, ali planiraju da uvedu ponude paelja, morskih plodova, dok naravno, zvezda jelovnika ostaje – španski pršut, jamon. Posebno je zanimljiva i ponuda domaće sangrije – crvene i bele, dobijene od Radovanovićeve kupaže crvenih vina i proseka, sa dodatkom voća i alkohola. 

vino i tako to

U sferi vinoteka, najistaknutije su Vino i tako to, koja je pre nekoliko godina, poput one beogradske, otvorena i u Novom Sadu, u ulici Maksima Gorkog, ali i Naša vina, u okviru Udruženja Vinara Vojvodine.

Prva, osim stranog i domaćeg vinskog programa, nudi i dosta „tako to” proizvoda, od rakija i viskija, pa do poslastica i maslinovih ulja. Na akcijama se najčešće nalaze italijanska vina.

nasa vinaNaša vina, u Dunavskoj ulici, nude isključivo vojvođanska vina, i to prvenstveno ona iz okoline Novog sada, od vinarija Vinumov, Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, Mačkov podrum, Vindulo i Đurđić, tačnije onih koje su trenutno i članovi udruženja.

Svim njima, ugostiteljima i trgovcima, zajedničko je da u okviru sopstvenog koncepta ponude najbolje. Kao što je jedan od njih rekao: „Novac je samo sredstvo da se dođe do uživanja, ali ga ne garantuje.”

Za Novosađane i njihove goste koji žele da uživaju u vinima, najbolji garant je entuzijazam onih koji su ušli u ovu vinsku priču. I to je ono što daje nadu da će ona kad-tad dobiti okvire koje mnogi istinski vinoljupci priželjkuju.

nazad na vrh

Srodni tekstovi