Novi vetrovi iz Vršačkih vinograda

Novi vetrovi iz Vršačkih vinograda

Paralela 601, četiri etikete iz Vršačkih vinograda, najvećeg srpskog podruma i vinarije, a dostupne samo HORECA sektoru, predstavljene su u Vršcu tokom prvog dana manifestacije Berba grožđa brojnoj ekipi beogradskih novinara u vinskom selu Gudurica, a na istoimenom vinskom putu tik uz granicu sa Rumunijom. Dodatan mamac bila je informacija de je „Frankovka 2012” ovog proizvođača proglašena najboljim srpskim vinom na mamutskoj izložbi EXPO 2015 u Milanu. A čija je V.V. firma uopšte?

Vožnja kilometrima kroz jedan od dva gigantska vinograda, svaki veći od 500 hektara, što obgrljuju Vršački breg, prekinuta je na trenutak kada se pojavio džinovski žuti vinski kombajn koji su Vršački vinogradi ove godine iznajmili kako bi nadomestili već klasičan i tragičan nedostatak radne snage. Čudovišno vozilo što dnevno obere preko 15 hektara čokota i na sebi nosi oko pet tona bobica, deluje impozantno ali i ostavlja dosta toga neobranog pri dnu jer i loza uzgojno mora biti unapred pripremljena za mašinsko branje. Ali, mehanizaciji se u zube ne gleda... 

vrsacki vinogradi DSC0229

- Nije strašno, svega oko 140 kilograma po hektaru se propusti, teše nas dok uživamo u preslatkom soku prepunom sunca koji se cedi sa prstiju. Prebiram u glavi, 140 puta 1.100 hektara pa nije li to dovoljno da se do vrha napuni jedna ne tako mala, mala i srednja srpska vinarija?

Nešto kasnije u lugarskoj kući, i senci visokih krošnji odakle se lepo vidi granična kula stražara gde je nekada sedeo SFRJ vojnik, uživamo u nestvarno ukusnom muskat hamburgu ali i vrhunskim proizvodima ovog nekadašnjeg privrednog giganta – lozi i vinjaku. A da preskočimo vino ovaj put?

vrsacki vinogradi DSC0068

S obzirom na to da smo došli i da saznamo najnovije informacije o tugobnom procesu vlasničke transformacije, da ne kažem – travestije koja se već godinama klacka između Srbije, Kine i Agencije za privatizaciju, ipak ćemo zaviriti u dva predivna podruma u Gudurici, onaj Tecov i onaj Berov, ili „Podrum prijateljstva” i „Marićev”, i još jednom se obradovati paletom belih vina, ali i frankovkom toliko puta hvaljenom u kategoriji cena: kvalitet. Čisto da se psihički pripremimo za razgovor koji će neminovno da usledi.

Izvrsno „anesteziran” pričom i degustacijom čak šest etiketa u Marićevom vinskom podrumu, dok vrhunski muzičari svakom notom podstiču „bećarac” u nervno-emotivnom sistemu, a divan ukus slatkog (i jeftinog) vina od frankovke Pastuv, bez greške zaokružuje masnjikavi ukus domaćeg kulena, zastajem ipak zadivljen slapovima voćnih aranžmana koji se prostiru par metara u dužinu iza bogato postavljenog stola u najvećoj sali ovog zdanja. Tropsko voće, smokve kao slika, ražnjići od grožđa, sve se to presijava u duginim bojama. 

vrsacki vinogradi DSC0180

Ovde se baš trude da svakog gosta pozovu „na ponovo”. I dok stižu testenine sa sjajnim gulašom koristim priliku da upoznam Nebojšu Mišića, vršioca dužnosti direktora Vršačkih vinograda, negde od marta ove godine. 

Ovaj tehnolog po struci, nekadašnji savetnik premijera Zorana Đinđića, svakako je pravi čovek na pravom mestu, bar što se uspešnosti tiče jer ga u nekim medijima nazivaju „kraljem slatkiša”. Ili marcipana. Ali, uspeh je takav, slast privlači pažnju, a Vršačkim vinogradima svakako je potreban uspešan i iskusan biznismen da u dobroj kondiciji dočekaju nove ponude za kupovinu. Pogotovo kad se na sve strane priča kako je devastacija uzela opasnog maha. Međutim, sad se u sred čitavog tog haosa, pojavila i nova linija Dijagonala, a preduzeće je generalni sponzor manifestacije Berba grožđa. Jesu li takva ulaganja u marketing sa realnim osnovama, ili se novac vadi iz bušnog džepa preduzeća?

vrsacki vinogradi DSC0097Nebojša Mišić, VD direktor Vršački vinogradi

- Za mene ne postoji poslovanje po sistemu: stvaranje zaliha jer ne znamo da prodamo robu koju imamo, a dugujemo svima. Od kad sam u Vinogradima, počeli smo da plaćamo sva dugovanja, sve plate, sve. Zalihe se više ne gomilaju, mi nismo muzej i nije nam u opisu da prodajemo karte onima koji bi da pogledaju vinograde ili burad, niti da lagerujemo, već da prodamo ono što napravimo, kaže Mišić koji je ovamo došao ne baš u sred berbe, ali u nebrano grožđe svakako. Kineske kupce više niko i ne pominje a priča se da je krenuo i nekakav izvoz vina u Kinu, Rusiju...

- Posredno. Idemo kroz predstečajni postupak kako bi završili berbu a onda nas čeka stečaj. U toku predstečajnog postupka nismo u mogućnosti da bilo šta investiramo, ali ne smemo ni da umanjimo vrednost imovine, već samo da je eventualno uvećamo. Došao je kombajn, promovišemo nove etikete, time pokušavamo da zainteresujemo što više kupaca, a to je interes kako države, tako i poverilaca.

Paralela 601, novo vino ili samo kozmetika?

- Da li bekhend ili forhend paralela, ime je lako zapamtiti, objašnjava VD direktora. - Videli ste naše vinograde i grožđe i potpuno je jasno da se naša vina prave od njega, a došli smo u situaciju da su mali podrumi, ne naša konkurencija već drugi proizvođači, zauzeli mesta u restoranima. Pa se ispreda priča o tim vinima koja većinom nemaju oznaku geografskog porekla, dok se za naša vina čak zna sa koje parcele dolaze. A cene su nam gotovo duplo niže od tih drugih vina pa smo rešili da tehnolog Aca Ivkov napravi liniju, možda ne boljih, ali svakako odabranih vina i berbi kojih će biti isključivo u restoranima.

Kako saznajemo trenutno postoje tri strana i jedan domaći potencijalni kupac, od kojih je jedan navodno siguran, a to znači da je neko, ko je u mogućnosti da uloži 15 miliona evra i ne očekuje da mu se to vrati sutra. Takođe, to svakako nije onaj ko će uložiti milion danas, a sutra tražiti dva, ili vinograde staviti pod hipoteku čime će dići kredit da kupi neku treću firmu. U ovom trenutku najvažnije je zaustaviti devastaciju koja je ogromna i rešiti gorući problem sa radnom snagom, objašnjava Mišić:

- Imali smo problem sa namernim uništavanjem mehanizacije kako bi se zaposlio što veći broj ljudi. To je bio pritisak i uticaj ljudi unutar firme, onih koji su pričali da žele dobro, a suštinski radili loše po preduzeće. Problem sad pokušavamo da rešimo uvođenjem nove mehanizacije jer Vinogradi, što je normalno, moraju da rade u interesu profita firme, a ne da rešavaju socijalna pitanja. 

vrsacki vinogradi DSC0120

Na polasku u Vršac dobili smo zvanični dopis u kome stoji:  Na međunarodnoj izložbi EXPO 2015 u Milanu, predstavljena sa proizvodima još četiri reprezentativne domaće vinarije u programu prezentacije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije – vršačka “Frankovka 2012” je ocenjena kao najbolje vino u toj konkurenciji. Pitamo Mišića koje su to druge vinarije bile?

- Degustirana su sva srpska vina. Italijani su ocenjivali, i rekli za Frankovku da je ubedljivo najbolje srpsko crveno vino. Po mom mišljenju vino je luksuz ali i stvar ukusa. Ne mora svako, svakome da se svidi, a cena je stvar marketinga. Italijani su naše vino ocenili kao ubedljivo najbolje što jednostavno znači da najviše prija njihovom ukusu. 

Šta znači 601?

Kažu da u jedan litar vina ukupno stane 600 zrna grožđa. Mi smo sebi dali za pravo da stavimo još jednu bobicu više. I to je taj dopunski kvalitet ove linije, kažu u Vrešačkim vinogradima.

Foto: Ivana Čutura 

nazad na vrh

Srodni tekstovi