Tikveš: 130 godina uspeha

Tikveš: 130 godina uspeha

I dok su Ujedinjene nacije u Njujorku slavile sedamdeseti rođendan, u magičnom ambijentu hotela Radisson Blu, atriju, velikoj dvorani i delom pod belim šatrama na otvorenom, održana je svečanost povodom proslave 13o godina postojanja vinarije Tikveš, najavljene kao „regionalni vinski lider u čijem sastavu posluje i boutique vinarija Domain Lepovo”.

gosti

Zbog kišovitog vremena odustalo se od prvobitne zamisli organizatora da ovo bude masivna proslava pod otvorenim nebom, pa je nekoliko stotina elegantnih zvanica, a viđene su i krajnje ekstravagantne modne kreacije, šetalo svoje čaše pune dobrog makedonskog vina kroz gust „saobraćaj“ između koktel stolova i povremenih naleta sipljive kiše. Prava vojska hostesa, konobara i konobarica, somelijera neumorno je dolivala, dosipala, raznosila delikatese u malim metalnim kutijicama nalik na paštete, dok su se hrpe ražnjić drvaca koja su imala ulogu escajga, lagano pretvarale u pravu šumu koju bi neko najradije ćušnuo u kamin oko čijih se razigranih plamenova okupilo dosta onih kojima ovaj nagli dolazak jeseni ni najmanje nije prijao.

Svetozar Janevski Predsednik Upravnog odbora Vinarije TikvetGoste je pozdravio predsednik UO vinarije Tikveš Svetozar Janevski

Sevanje bliceva, besprekorni osmesi i puno dobre energije uklopilo se u poduži interval uživanja u tamjanici. Zaista, Temjanika Special Selection dugo će prisutnima ostati u sećanju, njen specifični citrusni aromatski kompleks sa pojačanim herbalnim nabojima, svežina koja sama od sebe raspreda priče među prijateljima i poznanicima, bila je aperitiv parekselans pre prelaska na ekstra popularna cuvee vina, ali i tešku vinsku artiljeriju Barova i Bele Vode koja se nemilice točila na dvorišnom šanku ispred velike dvorane gde je atmosferu prelepih makedonskih panorama  zvucima gradio velemajstor gitare Vlatko Stefanovski, specijalni gost ali i veliki prijatelj ove vinarije.

vlatko Vlatko Stefanovski je dugogodišnji prijatelj vinarije

Pre muzičkog programa, domaćini su nas podsetili da je 2003. godina predstavljala preokret, od kad ulaskom u investicioni sistem poslovne grupe M6, te ulaganjima od preko 30 miliona evra, Tikveš beleži eksplozivan rast. Unapređenje tehnologije, proizvodnje i edukacija zaposlenih pozicioniraju vinariju na mesto lidera na Balkanu koji je, zajvaljujući kvalitetu svojih vina, na putu da postane i svetski brend. Tikveš svake godine osvaja više od pedeset nagrada, a prema broju i značaju priznanja redovno zauzima prvo mesto u regionu. Uz to treba dodati ocene od preko 90 poena magazina Wine Advocate i Roberta Parkera za čak 12 Tikveš etiketa, što je osiguralo put na teška i veoma zahtevna svetska tržišta. Danas izvoz ide u Veliku Britaniju, zemlje zapadne Evrope, Skandinaviju, SAD i Kinu. Vođen premisom kvalitet ispred kvantiteta, Tikveš beleži rast iz godine u godinu, a potrošačima nudi širok izbor od 50 različitih vina.

Tikves Igor Ilievski generalni direktor Tikveš i Suzana Mancic Igor Ilevski, generalni direktor Tikveša, u društvu Suzane Mančić

Konačno, nakon projekcije filma „Kako nastaju vrhunska vina“, prisutnima se obratio i prvi čovek vinarije Svetozar Janevski:
-  Nisam bio tu kad se rodio Tikveš 1885. godine, ali znate li šta je bilo tad? Paster je našao vakcinu protiv besnila, Kip  slobode je dopremljen u Njujork, 13.000 meteora je viđeno u okolini Andromede, a srpska vojska je okupirala Bugarsku. To je istorija, a šta smo mi uspeli? Da promenimo pristup u gajenju grožđa, da ubedimo 2.000 kooperanata da veruju u našu viziju, da napravimo satnice kad se bere grožđe, kad se dolazi u vinariju. Kad smo tražili ispunjenje svega što smo zamislili, puno je njih govorilo: Došla je ovamo još jedna budala i za kratko vreme treba da ide. Međutim, mi smo uspeli da napravimo vino u kojem smo skupili sve boje, mirise, muziku svakog regiona posebno. Uspeli smo da pokažemo da ovaj region može da radi i bude među najboljima. Uspeli smo da nas prepoznaju na svim kontinentima, ali to nije kraj, već smo još uvek na početku. Od Smederevke, do Bele vode ulažemo se maksimalno u svakom delu procesa. Želim da poručim: svakog dana nekuda žurimo. Prolazimo, ne gledamo, ne  pričamo, ne osećamo, ne slušamo. Dajte da danas zastanemo, ne žurimo. Pogledajte sve te boje, mirise, arome osetite, sve smo to skupili i stavili u naša vina koja su ispred vas. I zato pričajte, družite se i uživajte.
S naše strane dodaćemo samo još – srećan rođendan!

antfile natasa savija

Celebrity ekipa

Kako to već biva, i ova proslava bila je pozornica za tzv. lokalnu celebrity ekipu, a u toj šarolikoj gomili najviše pažnje izazvala je starleta/pevačica Nataša Šavija odenuvši prozirno haljinče.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi