Italija predstavila zdrava vina

Italija predstavila zdrava vina

Družimo se spontano, pijemo prirodno – tako bi se nekako mogao nazvati nedavno održani internacionalni vinski susret u Milanu. Manifestacija organskih, bioloških i biodinamičkih vina Live Wine okupila je od 5. do 7. marta u Milanu u Palazzo del Ghiaccio 140 vinara iz raznih krajeva sveta, koji tu već drugu godinu za redom predstavljaju vina ovih posebnih kategorija.

Live Wine alte 42

Rasprava o tome kakve veze ima bikov rog sa vinom, da li je bolje fermentirati grožđe u „dan korena” ili u „dan semena”, i zašto se treba paziti pune mesečine, bilo je u izobilju.

Tokom nekoliko Master class predavanja o prednosti prirodnih kvasaca i tretmana loze, svako je mogao da nađe odgovor na svoje pitanje. A pitanja i radoznalih lica bilo je u izobilju. Nije ni čudo, s obzirom na to da se ova vina od neveštih eksperimenata i ne uvek prijatnog mirisa i ukusa, sve više pretvaraju u čisti vinski nektar koji jasno govori o tome kako priroda, kad je poštovana i voljena, uzvrati udvostručeno. Hemiji je ovde zabranjen pristup, pa priroda ide svojim tokom, a neometani život u vinogradu i prirodni lanac flore i faune brinu se za ravnotežu. Na kraju, vinaru ostaje da grožđe obradi onako kako se to radilo nekad, prateći prirodni tok stvari, da se pri tome ne bi narušio balans.

 vino a Live Wine 2016

Ova vina koja su nekad, u opštoj konfuziji pravaca i pojmova bila smatrana maltene magičnim izmišljotinama novih hipstera, danas su punopravno ušla u vinski rečnik i vinske karte širom sveta. Jer, to su vina koja kipe vitalnošću, sjajnom strukturom i velikim karakterom. Vina koja se smeju u lice onim industrijski izrađenim, i tako često sličnim jedni drugima, vinima toliko izmaltretiranim i izveštačenim od silnih hemikalija.

Fiera3

Od izlagača koje treba istaći, bili su tu Francuzi, uvek čista avangarda kad je organsko vino u pitanju, pa i Nemci i Španci. Domaćini su bili najbrojniji, kako se i moglo očekivati. Imala sam prilike da probam i prva češka (Dva Duby) i mađarska (Peter Wetzer) organska vina, oba čist praznik za nepce! Ni susedi nisu nedostajali: predivna autohtona vina stigla su iz Hrvatske sa imenom Dimitria Berčevića i njegovom vinarijom Piquentum, a i Slovenci su bili brojni, od Movie do Guerile, preko Vina Čotar, Štekar, Sveti Martin i drugih. Grčka vinarija Steriosa Tatsisa je, sa svojim predivnim sortama roditis, limnio i negoska, ušla direktno u moj Top 5 i u moje srce! Divni ljudi, divna vina!

live wine 2016 a milano

Često posećujem svetske degustacije, pa ne mogu a da ne kažem da je, kad je reč o prirodnim vinima, atmosfera drugačija. Vidi se i oseti da su ovi vinari sinhronizovani sa prirodom, oseća se neka opuštenost i pozitivna vibracija, duboka ljubav koju imaju prema svojim vinima i prirodi, a koja je daleko bitnija nego ceo marketing i sve pare. Od njih treba učiti da se biznis može raditi i bez ukrućenosti, baš kako se i vino može praviti bez šminke.

nanevskaNaša saradnica na sajmu u Milanu

Na kraju, dok pozdravljam i grlim stare i nove prijatelje, mislim kako bi bilo divno da se na sledećim ovakvim dešavanjima vide i srpska i makedonska organska vina. I nekako se nadam da neću morati da čekam predugo. 

U međuvremenu, vidimo se na Vinitaly u Veroni!

Ko je Emidio Pepe?

Ukoliko želita da znate kako izgleda sorta (a ne sir) pekorino ili nama poznatiji montepulciano i trebbiano u organskoj verziji, onda se ide direktno na izvor.

Emidio Pepe

Kompanija i vinarija Emidio Pepe osnovana je poslednje godine XIX veka i kroz generacije neguje potpuno prirodni, danas organski i biodinamički uzgoj loze i tradicionalnu proizvodnju vina od lokalnih sorti. Hvale se time da jedino kod njih može da se proba montepulciano d`Abruzzo iz 1964. godine!

nazad na vrh

Srodni tekstovi