Darel Džozef o vinima Šumadije

Darel Džozef o vinima Šumadije

Čuveni američki vinski pisac i novinar Darel Džozef (Darrel Joseph) boravio je u Srbiji na poziv Udruženja vinara i vinogradara Šumadije, kada je u okviru 3. Festivala šumadijskih vina u Topoli održao masterklas na temu šumadijskih vina.

DarrelJ British Embassy BelgradeČlanovi Udruženja vinara i vinogradara Šumadije sa svojim gostom, Darelom Džozefom

Za početak, treba reči da ovaj vinski ekspert, koji sada živi u Beču, tekstove objavljuje u najpoznatijim svetskim vinskim magazinima, kao što su Decanter i Wine Spectator, te da kao sudija ili najčešće predsedavajući učestvuje na velikim svetskim ocenjivanjima vina. Za vina jugoistočne Evrope zainteresovao se 1995. godine, prvenstveno preko mađarskog tokaja i austrijskog gruner veltlinera. Novi fokus istraživanja usmerio ga je preko Slovenije i Hrvatske ka balkanskim prostorima, pa sve do Rusije. Zbog širine područja koje ga intrigira i prikupljenih informacija i iskustva, bilo je veoma važno, lepo i edukativno čuti kako vidi potencijal Šumadije. 

masterclass publika Publika u dvorani Kraljeve vinarije na Oplencu očekuje početak predavanja Darela Džozefa

Na početku, posebno je istakao činjenicu da je oduševljen prirodnim lepotama Šumadije, te da će profesionalnu pažnju ovom prilikom usmeriti na internacionalne sorte, što je nama bilo zanimljivo jer većina „savetodavaca sa strane“ generalno ističu važnost uzgoja autohtonih sorti i vina. Drugim rečima, opservacije je usmerio na vina kakvih je najviše u svetu, pokušavajući da na neki način uradi komparaciju šumadijskih vinskih dometa s onim dobro znanim u globalnom smislu. Uz napomenu da vina nije upoređivao i takmičio međusobno, predstavio je iz svake šumadijske vinarije po jedno vino koje, prema njegovom mišljenju, u nekom pogledu odskače. 

darel predavanje

Tako se pred okupljenima našlo ukupno 11 etiketa. Posebno ga je oduševilo što veoma mladi vinogradi u Šumadiji daju sasvim ozbiljna vina i to što je upoznao mnogo mladih, hrabrih i vrednih ljudi uključenih u vinsku priču. Generalno, misli da su sva vina koja je probao dobra, dosta sortna, a pojedina i sa velikim potencijalom odležavanja. Neka imaju dosta visok nivo alkohola, zbog čega bi trebalo da su robusna, ali su, kaže, vešto izrađena pa alkohol nimalo ne smeta, čak i kad je preko 14 procenata. 

sumadija DarrelJ Aleksandrovic 0029Poseta vinogradima Vinarije Aleksandrović

Potencijali Šumadije

Na pitanje može li da napravi poređenje potencijala Šumadije s najpoznatijim vinskim regijama Španije, Francuske, Italije i Portugala, Darel ne želi da da konkretan sud, već ponavlja da je ovo sjajno područje za mnoge internacionalne sorte, pre svega šardone, sovinjon, kaberne i merlo, da mu se sviđa kako to rade pojedini proizvođači, ali da treba razvijati i prokupac, kako to čini Radovanović.

grozd 0234

Masterklas je započeo sovinjon blanom za koji tvrdi da odlično uspeva u Šumadiji zbog većih temperaturnih razlika dana i noći, što očuvava arome. Odabrao je Sauvignon Blanc Lipar 2015 vinarije Tarpoš, koji ga je impresionirao čistotom sorte i naznakama zove. Sauvignon Blanc Beskraj 2015 iz zaprepašćujuće mladih vinograda Despotike za njega je „potpuno novi, viši nivo sovinjona”, koji takođe sadrži zovu, ali i cvetove citrusa. Lepe je strukture i jednostavno divan u ustima! 

Darel Radovanovic 0051Oduševljen energijom vinara Mije Radovanovića

„Po mom mišljenju, Chardonnay Selekcija 2011 Radovanović nije ništa slabije vino od velikih kalifornijskih barikiranih šardonea”Od šardonea pomenuo je vinariju Rogan i tipično sortni Chardonnay 2013, ali je istinski uzbuđen pravu himnu ispevao vinu Chardonnay Selekcija 2011 Radovanović i vinaru Miji Radovanoviću.
- Iako Mija konstantno pravi dobra vina, ovo je savršeno, harmonično, prepuno ukusa. Posle 11 meseci provedenih u bariku, tek sad se vidi umetnost rada sa drvetom. Po mom mišljenju, ovo vino nije ništa slabije od velikih kalifornijskih barikiranih šardonea, s tim da se ovde oseća i velika voćnost, divne kiseline, mineralnost, začini. Sa mnoštvom slojeva i aroma podseća me na chablis, a oduševljava što je napravljeno čak 18.000 boca – kaže Darel Džozef.

Oplenac DarrelJ 0022Poziranje ispred crkve na Oplencu za uspomenu

Ocena za Rodoslov

Na pitanje šta ga je posebno oduševilo u Rodoslovu i da li je možda dao neku internu ocenu ovom vinu, kao što bi dao na nekom velikom takmičenju, uz dosta nećkanja kaže:
- Ne  želim da vam kažem koliko bih dao na ocenjivanju, iako sam potpuno nezavisan kao sudija, ali onako, za sebe, ocenio bih ovo vino sa 92, možda čak 93 poena. Ponavljam, to nije ni po kakvoj Decanter klasifikaciji.

 Vinariju Delena i kupažu traminca i gevirctraminera 100 Jazz 2015, pohvalio je kao klasičnu sortnost punu ruže i jasmina, a posebno mladu suvlasnicu vinarije Lenu, koja bi mogla da pripada novoj i buntovnoj generaciji enologa koja sve manje vodi računa o pravilima, a sve više o ličnom otisku u vinu. Stopostotni kaberne sovinjon Rose 2015 vinarije Stari hrast naznačio je kao vrlo vibrantno, sočno i tipično voćno tutti-frutti vino. 

DarrelJ Kraljevska Vinarija podrum 0034Poseta Kraljevskoj vinariji

Prelazak u crveni segment otvorila je Kraljevska vinarija vinom Cabernet Sauvignon Souverain 2013. Uz opažanje kako mu vina iz ovog podruma nisu privukla pažnju kada je 2012. godine prvi put boravio u Srbiji, dodaje da su se stvari od tada očigledno drastično promenile, pa sad pred sobom ima kaberne sa lepo integrisanim drvetom i svim voćnim atributima koji ga čine zabavnim za pijenje. Od vinarije Madžić, sa svega dva hektara vinograda, odabrao je Merlot 2013 u kojem je i 15 procenata prokupca. Predstavio ga je kao „pravo tradicionalno prirodno vino“, čisto, rađeno bez kultivisanih kvasaca iz bureta starog možda i 75 godina. 

DarrelJ i Arsenijevic 0095Brojne pohvale za mladog vinara Nemanju Arsenijevića

Potom je posebno izdvojio tri crvena vina: Merlot 2013 iz mlade vinarije Arsenijević, zatim Cabernet Sauvignon Argument 2012 vinarije Art Wine i, kao apsolutni vrhunac večeri, Rodoslov Grand Reserve 2009 vinarije Aleksandrović. Uputio je pohvale mladom vinaru Nemanji Arsenijeviću, za čiji je Merlot 2013 rekao da je vino divnih kiselina, odlično izbalansirano, uz sjajan spoj trešnje i crne čokolade.

vinarija DarrelJ Despotika 0035 Veselin Despotović, vlasnik vinarije Despotika proveo ga je kroz jednu od najlepših vinarija Šumadije

„Otkrivanje srpskog hrasta”, kao značajnu novost i za njega, pronašao je u vinu zanimljivog imena Argument vinarije Art Wine, koja sa svega 1,8 hektara proizvodi dobra vina, što pokazuje i ovaj kaberne sa 20 procenata merloa. Osvežavajuć, pun voća i cvetan, sa fino uklopljenim alkoholom istovremeno. Klasičan kaberne, ali i lak za piće. Konačno, perjanica vinarije Aleksandrović izmamila je neskriveno iskreno oduševljenje ovog stručnjaka:
- Rodoslov je vrlo intenzivno vino, ekstremno visokog stila, rekao bih u amarone stilu na nosu. Palat je bogat, trešenje, borovnice i drugo sofisticirano voće, uz tanine koji mogu da se žvaću. Ogroman potencijal!

tv DarrelJ Despotika 0030

Bilo je toga još, ali je Darel, kao iskusni profesionalac, osetio da okupljenima ide voda na usta. I zaista, nakon ove prezentacije mnogi su jurnuli na štandove i počeli da kupuju ili makar probaju preporučena vina. 

Ako i ljubitelji vina širom sveta budu slušali ono što će gospodin Džozef preneti o Šumadiji, možda i nije tako daleko dan kada će se ime ove srpske regije i u inostranstvu pojavljivati zajedno s nazivima drugih svetski priznatih regija.

Globalna pouka

- Probao sam dobra, odlična vina, ovo je zemlja u kojoj se vinarstvo razvija. Klima je dobra, teroar je dobar, Da, sve je još na početku, u ranoj fazi, ali evidentno je da progres postoji, a potencijal je veliki. Potrebna je sada pomoć države i podrška mladim stručnjacima, naročito im omogučiti da se upoznaju s vinskim procesima širom sveta, jer od sedenja kod kuće, nema vajde. 

Foto: MyFoto 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama