Šumadinci kraljevski!

Šumadinci kraljevski!

Prestolonaslednik princ Aleksandar Karađorđević drugu godinu zaredom otvorio je vrata Belog dvora za vinare iz Šumadije, koji su tu predstavili svoja najbolja vina članovima diplomatskih predstavništava u Beogradu.

beli dvor 02

Sve je te večeri nekako bilo na nivou, od gostiju, posluženja, kratkih pozdravnih govora, programa, zanimljive izložbe „Vino i umetnost“, tradicionalnog folklora, nenametljive muzike i, ono najvažnije, ozbiljno dobrih vina Šumadije. I ne samo to, u odnosu na prošlu godinu kod mnogih vinara vidi se iskorak u brendiranju, etikete su znatno profesionalnije urađene, zatvarači kvalitetniji, flaše elegantnije. Onako poređane u bašti Belog dvora, mogle su da budu bilo gde na nekom od ekskluzivnih dešavanja u vinski daleko razvijenijem svetu. Ukratko – prizor koji ispunjava srce svakog ovdašnjeg ljubitelja vina!

beli dvor 03

Nema sumnje da je Udruženje vinara Šumadije, koje poslednjih godina stoji iza svih zajedničkih nastupa vinara ovog kraja, u kratkom roku napravilo mnogo za brendiranje Šumadije kao najprepoznatljivijeg vinskog regiona Srbije.

Što se vina tiče, razumljivo interesovanje među gostima vladalo je za upravo nagrađena vina vinarije Aleksandrović na ocenjivanju u Nemačkoj, što je po mnogo čemu istorijski uspeh za srpsko vinarstvo. Vlasnik ove vinarije iz Topole, Božidar Aleksandrović očigledno i dalje nesmanjenim žarom živi geslo „biti prvi uvek i u svemu“! A kad smo kod toga, u pravoj letnjoj večeri usred septembra poseban gušt bio je počastiti se prvim penušavim vinom proizvedenim šampanjskom metodom u Srbiji – Trijumf Chardonnay.

beli dvor 01

Mija Radovanović iz Krnjeva, taj tihi neumorni doajen srpskih vinara, uz poslovično fantastične kaberne rezerve i Chardonnay Selekciju, ove godine ponudio je i velemajstorski spakovan poluslatki rajnski rizling.

beli dvor 15

Vina iz novih berbi s etiketom Despotika dodatno utvrđuju ionako visok ugled ove mlade vinarije koja je ekspresno ušla u vrh vinske Srbije, a nešto slično bi moglo uskoro da se dogodi i s vinarijama Arsenijević (Merlot 2013 za uzor), Rogan (njihov Shiraz 2010 postavio je visoko lestvicu za ovu sortu u Srbiji) i naročito Art Wine iz sela Grošnica pokraj Kragujevca, čiji merlo Opskura poseduje apsolutnu individualnost, dok kupaža kabernea s 20 odsto merloa pod etiketom Argument 2012 bez problema stoji uz najbolja vina Srbije danas.

beli dvor 05

I Kraljevska vinarija s Oplenca konačno ima vina dostojna imena vinarije, a ljubitelji vina tek će upamtiti vinariju DeLena iz Lipovca koja je ovom prilikom izložila dve bele etikete – mineralno svežu kupažu sovinjon blana i semijona 70/30 i mirisni traminac 100 Jazz na čijoj se zadnjoj etiketi nalazi slika našeg proslavljenog džez trubača Duška Gojkovića koji je, oduševljen ovim vinom, dozvolio da mu se ime na ovaj način spoji s vinom!

beli dvor 04

Sve u svemu, uz pomenute, te još vinarije Madžić (raritetno belo vino Milosija od muskat hamburga i smederevke), Stari Hrast, Vrbica, Katanić i one koje će tek ambicioznije da krenu u proizvodnji vina, Šumadija se ozbiljno preporučuje kao lider među vinskim regionima Srbije. Čekamo odgovor ostalih. To samo može da bude dobitak za sve!

Vino i umetnost

beli dvor antrfile

Izložba „Vino i umetnost“, letos prikazana u sklopu Trećeg festivala šumadijskih vina, biće izložena u Belom dvoru do 30. septembra.

 Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi