Toma Zdravković, Budimir: Vino sa specijalnom posvetom

Toma Zdravković, Budimir: Vino sa specijalnom posvetom

Vinarija Budimir je sklopu priprema za koncert decenije i veoma originalnog odavanja počasti jednom od najvećih pevača domaće narodne muzike obznanila izlazak na tržište potpuno novih kupaža i etiketa pod jedinstvenim nazivom Toma Zdravković i sa sloganom „vino pravih boema”.

gordana zdravkovic Gordana Zdravković, Tomina supruga

Prema interesovanju srpskog gledališta jedan od svakako najznačajnijih koncerata godine pa i šire održaće se u Kombank areni 28. septembra. Pod nazivom „Koncert sećanja na Tomu Zdravkovića“ okupiće se bezbrojni poštovaoci lika i dela legendarnog muzičara, a spisak izvođača koji redom priznaju da im je najveća čast što će uzeti učešće u ovom muzičko-scensko spektaklu nezadrživo raste iz dana u dan. Pevači, glumci, sportisti zdušno odaju počast legendarnom boemu, pevaču koji je status takozvanog „kafanskog” nastupa podigao na jedan potpuno jedinstveni nivo, kako u zemlji, tako i širom sveta. 

 DSC0199U magnumu Toma Zdravković je zaista spektakulrano vino,
tvrdi direktor marketinga Vinarije Budimir Zdravko Brkić

U najavi ovog koncerta na pres konferenciji u zemunskom hotelu Zlatnik, okupili su se vodeći srpski pevači, najveće zvezde domaće narodne muzike, dok će se ostali priključiti pred hiljadama gledalaca u Areni. Bili su tu Lepa Lukić, Dragan Kojić Keba, Zoran Kalezić, Saša Matić, Aca Lukas i mnogi drugi, kao i Tomin sin Aleksandar i udovica Gordana koji su za ovu priliku došli iz Kanade. A baš svako je želeo da kaže ponešto odajući time počast kroz sećanja na susrete sa Tomom.

 DSC0219
Zvezde na okupu, spremni da Tominom pesmom razgale srca i dušu

Ovaj izuzetni događaj koji organizuje Melos Estrada odvijaće se u neobičnoj scenografiji gde će se bina bukvalno spojiti sa parterom imitirajući delimično atmosferu Skadarlije, ali i predstavljajući reminescenciju na nekakvu najveću kafanu na svetu. Uz pomenute pevače treba pomenuti Šabana Šaulića, Harisa Džinovića, Halida Bešlića, Merimu Njegomir, Marinka Rokvića, Mileta Kitića, Novicu Zdravkovića, Anu Bekutu, Duška Kuliša, Legende, Acu Pejovića, Snežanu Đurišić i mnoge, mnoge druge. Tokom više od tri sata izvođaći će se smenjivati velikom brzinom, najavio je izvršni producent Bane Obradović, a vezu između vina i muzike Tome Zdravkovića nije ni potrebno objašnjavati. Ipak, pravu vizuru otkrili su nam Aleksandar i Gordana Zdravković:

- Jeste, voleo je i špricer i belo i crveno – veli Gordana Zdravković, a Aleksandar je još precizniji:

- Tata je voleo špricere i vina ali mu ništa nije bilo slađe nego kad ode kući u Pečenjevce i to tamo gde se pravi domaće, kućno vino. I onda to pije i uz to pečene semenke od bundeve, to je od svega najviše voleo.

 tomin brat

Uz ovaj veličanstveni spektakl, naravno da ljubitelje vina najviše zanima novost iz eminentne župske Vinarije Budimir. Koincidencija ili ne, osnivač vinarije, čuveni deda Buda nosi isto prezime kao pokojna muzička legenda i možda je to razlog više da baš ova dobra vina ponesu atmosferu pre i posle koncerta i ugrade se u sećanje na Tomu Zdravkovića.

- Kad smo pravili ovo vino malo smo se „zaigrali” jer Srbija u načelu voli internacionalne sorte –objašnjava direktor marketinga Vinarije Budimir Zdravko Brkić. - Puno se pije kaberne i merlo, pa Crveno vino Toma Zdravković u svom sastavu ima pomirene sastojke,  tradicionalnu bordošku kupažu kabernea i merloa kojima je dodat prokupac, onaj fini detalj srpskog vinogradarstva koji je oličenje Župe i odakle dolazi. U beloj varijanti tu su šardone i sovinjon blan uz dodir srpske istorije vina, tamjanike.

zoran kalezic

Crveno i belo vino Toma Zdravković uskoro će biti dostupno u svim bolje snabdevenim prodavnicama, kako vinotekama tako i onim široke potrošnje.

- Proizveli smo inapunili ove boce vinom koje je po nekom našem zejedničkom istraživanju i trudu vino istinskih boema kakav je bio i Toma Zdravković. Pre nešto više od godinu dana ušli smo u ovaj razvojni programnakon što su nas posetili ljudi iz Balkan Legend Team-a, zastupnici Tominog lika i dela od strane porodice Zdravković. Iako Vinarija Budimir s ponosom iznosi podatak da se u Njujorku na Menhetnu po najboljim barovima i visokoj ceni traže naša tamjanika i prokupac, posebna poslastica za ljubitelje je svakako magnum verzija vina Toma Zdravković, treći novitet iz našeg podruma. Proizvedeno je i punjeno samo 1.300 boca koje su sve numerisane, a berba je 2011. godina, kad je praktično krenula osnovna inicijativa da se ovo vino napravi. Verovali ili ne, to je bila spektakularna godina, a vino je jedinstveno. Najbolja berba u pola veka u Župi, ili kako bi deda Budarekao: „ Tu berbu ne pamtim a živim već 76 njih”. S ponosom ističemo da sve što je podneblje dalo, uz veštinu deda Bude, i svega što smo naučili za sve ove godine  pokušali smo da ulijemo u ovo veliko vino. Iskreno, voleo bih da svi veliki srpski boemi imaju vino sa svojim imenom u srpskoj kafani.lepa lukic i aco lukas

I zaista, ovaj je magnum Toma Zdravković spektakularan nakon četiri ipo godine nege u buretu. Tačnije, vino je ležalo godinu ipo dana u bariku i potom još tri u buretu od 2.000 litara što je period pomalo neuobičajen u svetskoj produkciji vina. A potom, sve što je bilo u buretu pretočeno je u magnume i zato će samo najbrži imati ekskluzivnu priliku da prisvoje neku od 1.300 boca sa likom pevačke legende Tome Zdravkovića. 

Poziv boemima

Vinarija Budimir poziva sve koji budu uživali u Vinu Toma Zdravković, i ukoliko se budu slikali sa bocom a tu sliku podele sa prijateljima na društvenim mrežama, da stave #TOMAvino, kako bi mogli da prepoznamo sve boeme koji uživaju ovom vinu kreiranom baš za njih.

nazad na vrh

Srodni tekstovi