Stobi u premijum izdanju

Stobi u premijum izdanju

Moderna, uspešna i ambiciozna makedonska vinarija „Stobi” predstavila je u Novom Sadu i Beogradu selekciju šest barikiranih premijum vina Private Reserve, koja će se prvi put pojaviti na tržištu Srbije.

Domaćin obe večeri bila je mlada i agilna vlasnica vinarije Ana Jordanova, a beogradska promocija održana je u Vila Jelena tokom gala večere na kojoj su ova vrhunska vina predstavljena uz specijalitete najpoznatijeg makedonskog kuvara Vlatka Ognenovskog.

2Stobi party Beograd

- Naša vinarija posluje tek osam godina, ali se već može pohvaliti nagradama na prestižnim svetskim takmičenjima, poput Decantera, a čak dva naša vina nalaze se u nedavno otvorenom Muzeju vina u Bordou. Prošle godine smo takođe dobili i veliki broj preporuka i pohvala od vinskih stručnjaka  renomiranih medija, pa i savetnika za vino kraljice Elizabete. Sve što smo postigli rezultat je posvećenosti i nismo iznenađeni, već nam to daje motiv da nastavimo da radimo sa još većim trudom i zalaganjem – kaže  Ana Jordanova, koja je između svakog novog posluženja najavljivala nova vina uz pomoć glavnog enologa Andona Krstevskog.

3Stobi party Beograd

Započelo je odličnim aperitivnim vinom, rskavim muskat otonelom prepunim egzotike i svežine, da bi već R'kaciteli 2015, s nežnim aromama košene trave, uparen s veličanstvenom marmeladom od paprika na pateu od sira, pobrao prve oduševljene komentare. Tako se već kod apetajzera, a pre nego što su vina iz Private Reserve i poslužena, dalo naslutiti da će ovo biti veče za pamćenje.

Šta smo još probali

Rose Alegro 2015, specifičane roze od sorte širaz poslužen je uz hladnu paradajz kremu.

Verdo 2013, barikirano vino sorte pti verdo, koja se u francuskim kupažama najčešće koristi kao „začin“, dodatak punoći vina, u makedonskoj varijatni,  stoprocentan, pokazao se kao favorit iz senke, uprkos činjenici da je atipičan u tom obliku. Vino je prosto zablistalo u dodiru sa svinjskim fileom u slatkom prelivu od madžuna, meda od grožđa i tanko iseckane korice zrele narandže, hrskavo do neba.

Aura 2011, zavodljivo svilenkasti širaz, kremast i elegantan, nežnih tanina bio je poslužen uz kotlete divlje svinje u sosu od crvenog vina i sa crvenim resenskim jabukama, možda i najukusniji zalogaj čitave večeri. Odlična kombinacija!

antrf sta smo jos probali

Axios 2013 je barikirani merlo koji je punoćom i crnim voćnim tonovima zagrlio biftek i upio svežinu ruzmarina. Vino za venčanja, što da ne? A kažu i da je baš ovaj „Vlatkov biftek“ bio omiljen makedonskom premijeru Crvenkovskom.

Aminta 2013, barikirana kupaža vranca, merloa i kaberne sovinjona, za koju su se manje-više svi prisutni usaglasili da je perjanica Private Reserve linije, poslužena je uz rashlađenu rosbif salatu „šokiranu“ vinom Acacia. Aminta je vino prepuno sunca, slojeva, veoma toplo, i ta toplina prožela je hladno meso čineći nerazdvojiv par, akumulator brojnih prefinjenih aroma i tekstura na nepcu.

Veritas 2013, ovaj vranac je još jedan dokaz moći Stobijevog barik podruma, verovatno jednog od najvećih na Balkanu! Ukomponovano slavonsko drvo umirilo je malo strast moćne sorte, ali i dodalo mu željenu punoću i eleganciju. Jednostavno, vranac koji bi na svakom slepom testu podsetio na najbolje internacionalne sorte.

- Iako je vranac crnogorska sorta, 80 procenata svetske proizvodnje uspeva u Makedoniji, a polovina toga dolazi iz stobijevih vinograda. Vranac sadrži baš sve što se od jedne vinske sorte traži, ali njegov problem je što svega ima previše, pa mora drvo da ga umiri. S druge strane, upravo ta energija i temperament crnog konja je ono zbog čega vranac toliko i volimo – objasnio je Andon Krstevski.

4Nikola Derabanov direktor Stobi Andon Krstevski

Stotinak i više zvanica, među kojima i Vera Jovanovska-Tipko, amabasdorka Republike Makedonije u Srbiji, zatim predstavnici distributera i uvoznika vina, provereni vinoljupci, članovi raznih vinskih udruženja i asocijacija, novinari i ostali gosti s vidnim nestrpljenjem očekivali su svaki od ukupno osam sledova savršenog uparivanja hrane i vina. A svako je nosilo barem jedno prijatno iznenađenje! Toj svojevrsnoj gastronomskoj čaroliji treba dodati i zavodljive zvuke dobro znanih makedonskih narodnih pesama u interpretaciji kamernog orkestra Plamenke Trajkovski, violinistkinje Makedonske filharmonije, koji su povremeno dizali goste od tanjira kako bi malo i zaigrali. Ovo se posebno odnosilo na centralni sto za kojim su sedele ličnosti iz javnog života, od glumica Lene Bogdanović i Ive Štrljić, preko novinarki i spisateljica Mirjane Bobić Mojsilović (najaktivnija na plesnom podijumu) i Duške Jovanić, pa do nekadašnjeg fudbalera Save Miloševića, jednog od malobrojnih za tim stolom koje muzika nije poreknula na ples!

5celebrety

I posle svega, kako bi na kraju osetili i slast deserta, prisustvovali smo šou programu chefa Vlatka Ognenovskog. Naramci suvih tradicionalnih rezanaca preliveni su tečnim azotom. U svetlosti reflektora, paklena scena, dim, a potom iz svega izranja višnjasti sladoled od vina Aminta preliven velikim dozama čokolade.

8Ana Jordanova ima ambiciozne Ana Jordanova ima ambiciozne planove s vinarijom „Stobi“

Acacia za Božić

Ana Jordanova nam je podarila i ideju za božićnu večeru uz badnjak:

- Acacia 2013 je barikirani šardone koji miriše na peciva, topli hleb, porodičnu atmosferu. A uz njega, za Badnje veče, ide divno baš kao večeras, dimljena pastrmka.

Acacia je, inače, jedino belo vino u liniji Private Reserve.

9Andon KrstveskiEnolog Andon Krstevski najzaslužniji je za vina iz Private Reserve linije

Aminta je, inače, po mišljenju enologa Krstevskog najkompletnije vino ove vinarije, kupaža najpažljivije biranih grozdova u kojoj je robustni vranac uhvaćen u meki zagrljaj merloa i uz dodatak kaberne sovinjona daje fantastično vino punog tela, elegantno, voćno s dugačkom i pamtivom završnicom.

7Stobi party Beograd

Uostalom, nešto slično ovoj „Stobi“ gala večeri, koja je uplela vrhunske makedonske specijalitete, od hrane i vina do muzike u malo hedonističko remek-delo. Ali, i bez toga nova linija Private Reserve odlučan je i odličan pomak od dobrih ali jeftinih vina iz osnovne linije ove vinarije, koja smo već imali prilike da upoznamo i u Srbiji, ka jednoj sasvim novoj priči o vrhunskim vinima Makedonije.

10poslednja

Tradicionalno prijateljstvo

anterfile ambasadorka

Ambasada Republike Makedonije veoma je zadovoljna kada naši privrednici organizuju ovakve događaje u Beogradu, ali i kada privrednici iz Srbije predstavljaju svoj rad u Makedoniji. „Stobi“ je renomirana vinarija koja proizvodi vrlo kvalitetna vina, u šta smo mogli da se uverimo i večeras. Rezultatima, radom i ovakvim aktivnostima upućuju poruku da je vinarstvo jedna od važnih delatnosti na kojoj Makedonija može da gradi dobru sliku o sebi u Srbiji i u svetu, ali i dobre odnose sa Srbijom. Vino, hrana i ljudi tradicionalno spajaju Srbiju i Makedoniju i uverena sam da će te veze u budućnosti biti još jače – kaže Vera Jovanovska-Tipko, ambasadorka Republike Makedonije.

Brendiranje hrane

Kuvar Vlatko Ognenovski, koji je ovom prilikom predstavio gostima i svoju treću knjigu „Moderna makedonska kuhinja“, u neku ruku je zaštitno gastro lice brenda „Stobi“. Veliki je pobornik zdrave i autohtone ishrane, a recepti su mu u velikoj meri povezani s upotrebom vina. Kuvao je bukvalno širom sveta, trenutno poseduje „Forca bar, hrana & vino“ u Skoplju, „Umami“ u Prištini, izvršni je kuvar svih „Stobi“ objekata, a u Crnoj Gori vodi kuhinje „Storia Resorts“. Povrh toga, u svakom gradu u Makedoniji razvija po jedan restoran i na putu je otvaranja kulinarskog Instituta za restoraterstvo, dok edukuje i trenira nove kulinarske snage u Novom Sadu.

antrf Brendiranje hrane

- Moj glavni cilj je brendiranje hrane, ne samo makedonske, već Balkana. Balkanska kuhinja je od nastanka pod uticajem drevne libanske, a kasnije turske, ima prekrasnu tradiciju. Ovde se uvek jelo kraljevski, a to smo zapostavili jer je najlakše ispeći ćevape. Pritom, Srbija ima najbolji roštilj na svetu, verujte, pa potom sjajna vina, Radovanović, Aleksandrović, Zvonko Bogdan… Ja kreiram neku moju nacionalnu kuhinju prema svemu što je prisutno i dostupno, jeftino, na tržnici. Celer, paradajz, tikvice, čudo jedno… Nema potrebe da uvozimo nešto od čega imamo već mnogo bolje!

Vrhunski dizajn za vrhunska vina

antrf dizajn

Osim rafiniranošću ukusa, vina iz selekcije Private Reserve privlače i elegantnim izgledom, to jest pakovanjima specijalno dizajniranim za premijum seriju. Kombinacija crne i srebrne boje izvanredno naglašava minimalistički dizajn, dok je osnovna šara inspirisana makedonskom filigranskom tradicijom.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi