Najperspektivniji vinar regiona

Najperspektivniji vinar regiona

Nakon prve večeri festivala vina Wine Jam Originals, jedan od regionalnih vinskih favorita Radovan Vukoje ugostio je prijatelje u beogradskom restoranu „Krim”, a čuveni kuvar Radomir Raša Vlačić sljubio je ukuse svojih specijaliteta s izuzetnim vinima iz „Podruma Vukoje 1982”.

vina vukoje dobrodošlicaDobrodošlica za goste: Jagoda Vukoje s gostima

Kompletna porodica Vukoje pokazala se kao izvrstan domaćin, a među onima koji su uživali u pet etiketa i isto toliko vinsko-gastronomskih kombinacija, uz izvrsnu živu muziku koja je bombardovala spletom poznatih sevdalinki, starogradskih i originalnih narodnih pesama, našao se i popularni pevač Vlado Georgiev, dok je poznati vinski stručnjak Slavomir Ćirović, organizator Salona vina u Beogradu i tvorac emisije „Put vina”  posebnim govorom ukrasio ovo veče:

- U priči o vinariji „Vukoje” dve stvari moram da istaknem – podneblje i posvećenost! Imao sam tokom godina priliku da probam u podrumu „Vukoje” baš sve i mogu da svedočim o neverovatnoj pasiji, posvećenosti i poštenju Radovana Vukoja prema svom podneblju. Zbog njegove otvorenosti prema svetu vina i želje za istraživanjem, poštovanja velikih sorti, Hercegovine pre svega, a potom i onih svetskih, moj je utisak da je on jedan od najperspektivnijih, ako ne i najperspektivniji vinar u čitavom regionu!

Radovan i CiraSlavomir Ćirović je gostima predstavio Radovana Vukoja kao najperspektivnijeg vinara u regionu

Na pomenutom Wine Jam festivalu vina mnogo se govorilo o brendingu, ali problem nije samo kako brend stvoriti, već i kako ga održati. Radovan Vukoje pokazao je ličnim primerom ove večeri kako se to radi. Zbog brojnih obaveza širom regiona, na Wine Jam i u Beograd došao je bukvalno na svega nekoliko sati, stigao da se pojavi na vinskom festivalu, a onda požurio u restoran da zajedno s čitavom porodicom dočeka i ugosti goste, ukaže pažnju svakome pojedinačno. Čoveku izgleda ništa nije teško, pogotovo da bude dobar domaćin!

vina vukoje autentičnaAutentična vina Hercegovine u beogradskom retsoranu „Krim”

A porodica u gotovo punom sastavu, otac Zoran, supruga Jagoda, Vukojev sin Zoran, sestra, rođaci... Kafani je ubrzo postala mala da primi sve koji su želeli da podele radost ispijanja neverovatnih trebinjskih vina. I ne samo radost, već i ukažu poštovanje za veliki trud i rad tako očigledan u stvaranju vinsko-ugostiteljske priče pod brendom „Vukoje”, koja obuhvata i dva vanserijska restorana u Trebinju – „Galerija” i „Villa Pergola”.

vukoje vinaSavršena pratnja uz svaki zalogaj: merlo i širaz s etiketom „Vukoje”

Istina, ove večeri njegovog čuvenog Carskog vina nije bilo na vinskoj listi, ali je bilo carskih doživljaja za sva čula. Raša Vlačić pripremio je specijalitete koji su hrabro pratili aromatična i koncentrovana vina. Biftek taljata u kombinaciji sa kaberneom Tribunia 2011 u kome dominira sunce i srž kamenite podloge kao poslednji sled večeri dokazao je moć crvenog vina Hercegovine uz najkvalitetnija crvena mesa, ali je zeleni preliv od pinjola preko rolnice u telećem sosu izmamio osmehe svih prisutnih ističući slast jubilane 30 Syrah etikete još evidentnijim.

vina vukoje RasaRadomir Raša Vlačić i Radovan Raša Vukoje

Istovremeno, najveće iznenađenje bilo je možda uvodno vino Hercegovačka Žilavka Vukoje 2015. Nova berba je fantastičan koncentrat medenih aroma u kovitlacu osvežavajućih kiselina. Zrelo voće i mineralnost se praćakaju na sve strane, dok oblivaju praseću bajaderu sa svih strana, ali još bolje oživljavaju lososa u formi suši rolnice. Merlo Galerija 2015 otvorio je jednu novu priču, na istom vrhunskom nivou kvaliteta na kome ju je čuveni Vranac Vukoje 2012 pozicionirao u regionu.

I kada je izgledalo da je to sve, negde oko ponoći buka u restoranu utihnula je za trenutak, a potom se razlegao gromoglasni aplauz. Pesmu je ispred dedinog stola, uz orkestar i okružen brojnim kamerama i fotoaparatima, bez imalo treme zapodeo devetogodišnji Vukojev sin Zoran. Jednu, drugu, pa treću, a onda je gotovo pola sale prateći muziku došlo do stola gde je namah ustao i legendarni pevač Marinko Rokvić i u duetu sa Zoranom, potpuno unesen u pesmu, otpevao čitav niz sevdalinki i svojih hitova. Pravi koncert koji je oduševljena publika pratila do duboko u noć. Kafana u najboljem mogućem smislu, sjajna hrana, vino, muzika, raspoloženje...

A domaćin?

- Ostali smo do pola pet, bilo je zbilja divno. Žilavka nosi miris naše zemlje i našeg kamena, sorta koja je 2.000 godina simbol našeg opstanka na hercegovačkom kršu. Možda za neke druge kulture nemamo uslove, ali za lozu i maslinu zasigurno imamo – kaže Radovan Vukoje uz karakterističan široki osmehom i bez trunke umora u glasu najavljujući u skoroj budućnosti sopstvenu liniju maslinovog ulja, ali i bogatiju ponudu svojih etiketa u restoranu „Krim”.

Carski!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi