26 italijanskih vinarija u srcu Beograda

26 italijanskih vinarija u srcu Beograda

Centralni događaj manifestacije „Vina sa juga Italije na Balkanu“odigrao se 21. februara u Kristalnoj dvorani hotela Hyatt, gde su se okupili predstavnici 26 vinarija sa juga Italije. Nazvan Borsa vini (Berza vina), ovo je bio pravi mali salon vina južnih italijanskih regija Pulje, Kalabrije, Kampanije i Sicilije.

Događaj je svečano otvorila Barbara Tamburini, poznati italijanski enolog, koja je dan ranije odražala Master class na temu vina s juga Italije, posle čega je specijalno odabrana publika sastavljena od profesionalaca iz vinske industrije krenula u vinsko putovanje jugom Italije.

PozivPoziv na uzbudljivo vinsko putovanje na jug Italije

Kalabriju, poznatu po proizvodnji crvenih vina (blizu 90 procenata ukupne proizvodnje!) predstavile su na ovoj „berzi“ dve vinarije sa pretežno etiketama crvenog vina od dve tipične sorte za taj region – galjiopo i greko nero. Posetioci su tu između ostalog mogli da saznaju zašto su nekada sportisti iz ove regije slavili pobede na Olimpijadi baš legendarnim lokalnim vinom Cirò.

Negovanje tradicije još iz antičkog doba karakteristika je i regije Kampanija, a vinarija Montesole predstavila je čak tri vrhunska vina uvrštena u elitnu DOCG kategoriju: Greco di Tuffo, Taurasi i Fiano di Avelino.

Vinarija MontesoleVinarija Montesole predstavila je tri vina sa DOCG sertifikatom

Regija Pulja, zvana i „podrum Italije“ zbog obimne godišnje proizvodnje od 700 miliona litara, predstavila se na ovoj manifestaciji s najviše vinarija. Pošto je većina od njih sa juga Pulje, dve sorte su bile neozabilazne – negroamaro i primitivo. Iako se za primitivno utvrdilo da genetski potiče iz Hrvatske, može se slobodno reći da su Italijani iz njega izvukli pun potencijal i proslavili ga i proširili daleko izvan granica Italije i Balkana.

PrimitivoPrimitivo iz srca Pulje, vina vinarije CignoMoro u Beogradu

Osim po dobrim vinima, Italija je poznata i po dizajnu, a te dve stvari našle su dobar spoj u vinima vinarije Cantine Imperatore iz okoline Barija, u Pulji, okrenute ka proizvodnji organskih i biodinamičkih vina. Njihovo VIII Decumano, stopostotni primitivo, uzbudljiv je primer vina koje „krije priču“ koja potiče još iz antičkog doba i sakrivena je u tajnom pismu na boci. Ako ste navikli na tradicionalne ukuse, onda će ovo vino, inače dostupno i u beogradskim vinotekama, biti za vas prava moderna revolucija.

Organska vinaOrganska vina s uzbudljivom pričom

Kontrastna i često kontraverzna Sicilija, ponudila je i ovom prilikom mnoga iznenađenja, a svako od vinara imao je neku posebnu priču. Bilo da proizvode vina od lokalnih sorti na vulkanskom tlu, kao što je slučaj s vinarijom Tenuta Delle Terre Nere, ili se uspešno poigravaju bordo sortama u basenu crne lave sa Etne, kao Castello Solicchiata, ili kao Tere di Brucca neguje aleksandrijski muskat (zibibo) na arhološkom nalazištu napuštenog antičkog grada Segesta, sicilijanski vinari predano rade na podizanju kvaliteta vina i njegovoj prepoznatljivosti u svetu.

Marko Di GraciMarko Di Graci, jedan od vodećih vinara Sicilije

Jedan od njih je Marko De Gracija, čiji je životni put bio pun iznenađenja, ali u potpunosti posvećen vinu. Rodom iz Toskane, Marko je osamdesetih godina prošlog veka u ulozi distributera vina učinio mnogo da se u svetu, prevenstveno Americi, raširi slava Barola i Brunela, ali njegov ultimativni san bio je da ima svoj vinograd na jugu Italije. To je i ostvario podizanjem vinarije Tenuta delle Terre Nere u podnožju vulkana Etna. Danas De Gracijeva vina redovno ocenjuju najveći svetski autoriteti, s Robertom Parkerom na čelu, a uticajni magazin Gambero Rosso uvrstio je u svoj redovni vinski godišnji vodič za 2017. godinu njegovo vino Etna Rosso Prephylloxera dodelivši mu maksimalne „tri čaše“ (Tre Bicchieri).

Po ukusu novinaraPo ukusu novinara i somelijera, nero d'avola iz vinarije Terre di Brucca

Recimo i to da je na beogradskoj „berzi“ posebnu pažnju novinara i somelijera privuklo vino Quaranta, stopostotni nero d'avola iz vinarije Terre di Bruca, ali i to da su gotovo sva vina ostavila upečatljiv utisak.

Konačno, šta smo mogli da spoznamo iz jedne ovako složene manifestacije kakva je bila „Vina sa juga Italije na Balkanu“?

Prvenstveno da vinarije sa juga Italije imaju viševekovnu tradiciju u gajenju vinove loze i očuvanju autohtonih sorti, među kojima neke datiraju još iz antičkog doba, obiluju izneneđujućom raznovrsnošću vina i iz godine u godinu rade na podizanju kvaliteta i prepoznatljivosti istih. Porodična tradicija, strast i posvećenost čine vina iz ovih regija poznatim širom sveta, a u budućnosti po svoj prilici i bliža srpskom tržištu.

Značaj

Koliko je ovaj događaj bio značajan za vinski svet u regionu, govori činjenica da je okupio 50 profesionalaca specijalizovanih za industriju vina iz zemalja Balkana, kao i 150 uvoznika, distributera i vinskih profesionalaca iz Srbije. Jedan od zaključaka je i taj da vina sa juga Italije kvalitetom u cenovnom opsegu od 10 do 30 evra i te kako zaslužuju više mesta na balkanskom tržištu.

Limončelo

Među predstavljenim vinarijama pažnju nam je privukla i porodična kompanija Limonio, specijalizovana za pravljenje limončela.

Ovaj svetski prepoznat dižestiv pravljen specijalno od sorento i sfusato limuna vodi poreklo sa juga Italije, posebno iz oblasti oko napuljskog zaliva, poluostrva Sorentino, obale Amalfija i ostrva Kapri.

Rita RusoRita Ruso, član porodice koja stvara čudesne napitke

Pitali smo Ritu Ruso, jednu od vlasnica Limona, ko sve pored Italijana pije njihov limončelo.

- Proizvodimo oko 100.000 boca godišnje, sve su to prirodni napici pravljeni bez upotrebe hemije, a prodajemo ih praktično u svim krajevima sveta, od Amerike, Kanade i skandinavskih zemalja, preko Japana, pa sve do Kenije i Južnoafričke republike.

Iako smo imali prilike i ranije da probamo tradicionalno dobre ukuse limuna i mandarine, iznenadili su nas da se dobar limončelo može napraviti i u kombinaciji s kupinom, maslinom, smokvom, kafom, pa čak i sa lovorom i cimetom!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi