Monte Vino 2017: U znaku vinarije Vučinić

Monte Vino 2017: U znaku vinarije Vučinić

Podgorički salon Monte Vino 2017 ostaće upamćen kao prekretnica u razvoju vinskih manifestacija u Crnoj Gori.
Jezikom brojki: na oko 400 kvadrata „Kristalne dvorane“ hotela Hilton predstavilo se 114 vinarija i 30 destilerija, posetioci su mogli da degustiraju gotovo 550 različitih vina i oko 40 etiketa drugih alkoholnih pića i prodato je svih 2.650 štampanih karata. Jezikom somelijera: izabrana su najbolja crnogorska vina. A italijanskim jezikom, pričalo se na čak 15 štandova sa vinima koja su prvi put predstavljena crnogorskom tržištu.

Monte Vino 2017 21

- Naš cilj je bio da pomeramo najpre svoje standarde, u čemu smo uspeli i sada idemo dalje da unapređujemo vinsku scenu – kazao je za Vino.rs organizator sajma i član Udruženja somelijera Crne Gore, Luka Bešić. – Prvi put imamo najbolja crnogorska vina koja su „naslepo“ odabrali poznati vinski novinari i somelijeri iz regiona i Italije. Imamo i neka nova vina prvi put na Salonu... Za one vinare koji žele da napreduju, ovo je dobar početak i još veći podstrek, a to je naša misija.

Monte Vino 2017 14

A najbolje crnogorsko vino među učesnicima Salona imala je vinarija Vučinić iz Podgorice, koja je i apsolutni pobednik budući da je ponela prvo mesto u kategoriji crvenih vina do 15 evra sa vinom Zenta vranac 2012, te da je njihov Zenta vranac barrique 2010 osvojio prvo mesto u kategoriji iznad 15 evra, a da je vino Zenta Chardonnay osvojilo treće mesto u kategoriji belih vina. Najzaslužnija za ovaj uspeh je vlasnica Dragica Vučinić, koja umesto vina, kako kaže, u burad pretače osećanja.

- Ljubitelj sam crvenih vina, naročito vranca iz barika. Kad je stvaranje vina u pitanju, vodim se emocijama. Verujem da nije moguće napraviti kvalitetno vino, ako ne volite prirodu, vinograd i mesto odakle potičete – otkriva recepturu najboljeg vina gospođa Vučinić.

Monte Vino 2017 18

Inače, među gostima salona, rekorderi zakupljenog prostora bili su italijanski vinari. Fantinel, Cantina Tre Secoli, Tenuta San Mauro, Zucchetto, Duchessa, Ca 'Salina, Costa Marina, Tasca, Gianfranco Fino, Cantine Lungarotti Boher, Masi, Gattevecchi, Jerman i Antonini smatraju da Crnoj Gori imaju šta da ponude. Prosecco, jedan od nacionalnih ponosa vinske Italije, dominirao je na štandovima, ali ni ljubitelji crvenih vina nisu ostali ukraćeni za neke prepoznatljive italijanske sorte kao što su nebiolo, negroamaro, primitivo… Budući da Crnogorci i nisu baš iskusni konzumenti proseka, jasno je da su italijanski vinari kao ciljnu grupu pre svega prepoznali strance koji u sve većoj meri posećuju crnogorsko primorje.

Monte Vino 2017 23Vinarija Lastar, novi srpski vinski adut na crnogorskom tržištu

Crnogorska obala primamljivo je tržište i za vinarije koje proizvode suptilna bela i roze vina. U toj priči se pronašao i deo srpskih vinarija koje su učestvovale na Salonu. Lastar, Kovačević, Vinarija Zvonko Bogdan, Aleksić, Bjelica, Erdevik, PIK Oplenac i Doja ostavile su generalno dobar utisak, i to uglavnom s belim vinima. Recimo i to da je, kada su srpski izlagači u pitanju, posebno interesovanje publike vladalo za debitante na festivalu – Lastar i Erdevik.

-Znamo da se ovde uglavnom piju crvena vina, ali smo došli s namerom da predstavimo dobar šardone, rizling i roze poštujući ukuse stranaca koji vole kvalitetena lagana vina tokom letnje sezone – kaže Denis Mirković, predstavnik vinarije Lastar.

Monte Vino 2017 20

Krajnje neobična austrijska vina za crnogorsko tržište predstavili su distributeri vinarije Zantho. Među 15 etiketa uglavnom rađenih od autohtonih sorti gruner veltliner, zweigelt, blaufränkisch, izdvajaju se dezertna i slatka vina Zantho Eiswein Selection i Zantho Trockenbeerelenauslese

Premijerno je degustiran i proseko Sabion hrvatske vinarije Korta Katarina. Osim ove moderne vinarije s Pelješca, od hrvatskih vinarija na sajmu su se predstavili još i Tomaz, Damjanić, Plenković i Matuško.

Sve u svemu, opšti utisak bi mogao da glasi da je Monte Vino 2017 manifestacija koja ima veliki potencijal za rast, naročito na međunarodnom planu.

Monte Vino 2017 17

- Ovo je bila dobra prilika da razgovaramo o vinima, crnogorskim, srpskim, italijanskim, da razmenjujemo iskustva kako bi svi skupa mogli da rastemo. Ovde je vinska kultura u povoju, a svaki razvoj traži vreme i tu ne sme biti žurbe. To je evolucija – ocenio je italijanski novinar i somelijer Roberto Lepori, inače član žirija koji je ocenjivao vina na Salonu, dodavši da je uz dobru sirovinu, koju neosporno imamo, neophodno stalno praćenje tehnologije i primenjivanje savremenih praksi u vinogradarstvu.

Dakle, očekivanja za Monte Vino 2018 već sada su velika!

Najbolja crnogorska vina

Crvena vina u kategoriji iznad 15 evra:
Zenta vranac barrique 2010, Vučinić
Buća barrique 2012, Mašanović
Vranac 2013, Biotehnički fakultet Podgorica
Crvena vina u kategoriji do 15 evra:
Zenta vranac 2012, Vučinić
Krin barrique 2012, Mašanović
Arhonto vranac 2015, Krgović 

Bela vina
Savina Chardonnay 2016​,​ Castel Savina 
Ch 2016, Vinarija Mola
Zenta Chardonnay 2016, Vučinić

U konkurenciji je bilo 25 vina, 19 crvenih i šest belih, a žiri je radio u sastavu Roberto Lepori, Siniša Lasan, Dušan Jelić, Marko Stojaković i Zvonko Herceg.

Priča koja ostavlja trag

Za one koji ih nisu probali prošle godine, tri etikete crnogorske vinarije Priča – TragTrag Selection i Trag Chardonnay, bile su pravo otkrovenje.

Monte Vino 2017 antrfile Prica koja ostavlja trag

Trag je rađen od sorte vranac, dok je Trag Selection kupaža vranca (80%) i kaberne sovinjona. U neformalnom ocenjivanju, vino je pobralo sve pohvale degustatora. Tvorac vina je tehnolog i dugogodišnja somelijerka Danijela Radeč, koja je pažljivim odabirom roda sa dva crnogorska vinograda uspela da napravi vino koje će, sudeći po reakcijama prisutnih, definitivno ostaviti trag. 

Foto: Sergej Zabijako, Nenad Mandić

nazad na vrh

Srodni tekstovi