Wine Jam vinskih revolveraša

Wine Jam vinskih revolveraša

Drugo Young Guns izdanje vinske urbane priče Wine Jam u beogradskom klubu Ben Akiba nije dovelo previše nepoznatih vinarija. Ili smo mi sve bolje edukovani i upoznati sa činjeničnim stanjem na vinskom tlu Srbije?

No, novosti nije da nije bilo i prava je šteta što su neke od njih po količini bile predviđene samo za najupornije. I najtreznije!

Lastar Wine Jam 12Vinarija Lastar ponudila je premijeru vrhunskog šardonea Triangl

U sferi šardonea iskreno verujem da se paleta najviših mogućih dometa u nacionalnoj kompeticiji vina od ove sorte proširila barikiranim premijerama iz vinarija Lastar i Deurić. Triangl 2015 iz Lastara upravo se pojavljuje na tržištu, dok je Chardonnay 2015 doneo lično vlasnik vinarije Mitar Deurić.

Deuric Wine Jam 32Vinarija Deurić donela je šardone u novom pakovanju

Odmah napomenuti: dizajn etiketa i pakovanja su odlični, potpuno u skladu s najnovijim tendencijama. To potcrtavam zato što je određen broj vinskih kritičara njuškao, cunjao i odmeravao kako vina, tako i etikete, da proglasi najbolje, a što je dovelo da izrazito dobrog raspoloženja kritičara koji su hteli-ne-hteli probali gotovo sva vina.

Djordje Wine Jam 7Vinarija Đorđe završila je nastup među najzapaženijima

A bilo je svašta za probati. Počevši od nove berbe iz vinarije Đorđe gde je ekstremno popularna Bela freska 2016 došla u potpuno novom „ruhu“ i oduševila one koji su ovom vinu protekle godine zamerali na „ženskosti“ i slasti. Daleko suvlja, ozbiljnija, muška, Freska, uz takođe novi Sauvignon Blanc 2016, nudi drugačiji uvid u mogućnosti deliblatskog teroara.

Bikicki I Basa Wine Jam 1Originalno i veselo, Bikicki i Baša

Ali, ova manifestacija ostaće upamćena i po sve većem i značajnijem udelu oranž vina. Pravi magnet u tom smislu bio je zajednički štand vinarije Baša i Đorđa Bikickog, ali s jednom razlikom – Bikicki je ponudio Cu 2016 oranž vino od sorte pinot grigio, uz još pet-šest krajnje specifičnih etiketa među kojima i verovatno najbolje crveno vino eventa Crnu tamjaniku 2015, a Baša samo jedan Pinot Grigio 2013 i to kompletno narandžaste boje.

Basa pinot grigio08576Baš narandžasti Baša Pinot Grigio

Odmah do njih Stojanović s oranž vinom od retke sorte muskat krokan, a na spratu, čini mi se najzrelije i najkompleksnije oranž vino Nesanica 2015 podruma Tošići! Tamjanika koju smo već ranije probali ali je sad u potpunosti rasplela sve čarobne arome i postala verovatno najmuskatnija tamjanika srpskog podneblja.

Izba Wine Jam 13Potencijal je tu, Izba Jovanović

Dobri konji vrani Izba i Prolog ponovo su dokazali predominaciju novog stila srpskog merloa, no ako bi nešto posebno istakli to je Vagabundo 2016, grašac beli, odnosno graševina vinarije Tri međe i oblak. Iako smo probali i neobičan eksperiment, vino od iste sorte koje je pola godine provelo na komini u staklenim balonima od 50 litara, ovaj klasični je neobičnom i snažnom aromatikom ali i elegancijom privukao posebnu pažnju. Vladimir Dragičević je arhitekta, doktor nauka arhitekture, ali i „devojka za sve“ u malenoj fruškogorskoj garažnoj vinariji Tri međe i oblak, i u vinogradu na samoj granici sa Hrvatskom, u mestu Neštin. Na njemu je vinograd, podrum, dizajn zanimljivih etiketa, pa i uloga vlasnika:

- Vinograd star preko trideset godina kupili smo slučajno 2011. godine od jednog dede i odmah krenuli da se „igramo“. Sad je postalo malo ozbiljnije – kaže Vladimir i dodaje da je rešio da napravi grašac od ručno kidanih bobica i bez selekcionisanih kvasaca u inertnom staklu, jer mu se ne dopadaju klasična srpska oranž vina.

Tri medje i Oblak Wine Jam 17Autentično otkriće, Tri međe i oblak

Sve u svemu, mladi „vinski revolveraši“ izgledaju sve spremniji da ispišu nove vinske stranice Srbije i nestrpljivo čekaju trenutak kada će izaći na pravi tržišni dvoboj s proverenim ovdašnjim „vinskim šerifima“!

Tosic Wine Jam 12Na vinariju Tošići treba ozbiljno računati u budućnosti

Wine Jam Young Guns Rewards

Grupa od dvadesetak vinskih profesionalaca glasala je za najbolja vina i dizajn vinskih etiketa među učesnicima ove manifestacije. Žiri su činili domaći i strani vinski novinari, somelijeri, trgovci vinom, vlasnici restorana, te poznati beogradski šefovi kuhinja. Akcija revijalnog tipa imala je za cilj da se dobiju direktni utisci ljudi koji su aktivni na vinskom tržištu i time vinarima obezbedi još jedna kvalitetna povratna informacija.

Rezultati su bili dosta „tesni", osim za izbor najboljeg dizajna etikete.

Najbolja bela vina festivala

1. Vagabundo grašac 2016Tri međe i oblak
2. Freska bela 2106 Đorđe
3. Muskat 2015 Komuna i Sovinjon 2015 Bikicki prirodno vino (dele treće mesto)

Najbolja roze vina festivala

1. Roze 2016TodorRoze 2016Bikickiprirodno vinoRoze 2016Lastar i Roze 2015Komuna (naziv najboljeg podelila su četiri vina)
2. Pagan 2016 Tri međe i oblak
3. Freska 2016 Đorđe

Najbolja crvena vina festivala

1. Merlot 2015Izba Jovanović
2. Crna tamjanika 2015 Bikicki prirodno vino
3. Freska crvena 2015 Đorđe

Najbolji dizajn etiketa

1. Tri međe i oblak
2. Baša
3. Lastar

Prema izboru publike top tri vina su: Merlot 2015 Izba Jovanović, Pinot Grigio 2013 Baša i Tamjanika 2016 Tošići

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi