Srpska vina u očima inostranih stručnjaka

Srpska vina u očima inostranih stručnjaka

Grupa inostranih vinskih novinara koja je boravila u Srbiji od 25. do 29. maja obišla je tri srpska vinogorja, Frušku goru, Šumadiju i Župu, i tom prilikom posetila neke od vinarija. Zamolili smo nekolicinu njih da nam prenesu deo impresija s ovog putovanja koje je organizovao Wine Jam u sradanji s holandskim vinskim novinarom i publicistom Polom Balkeom.

Wine Jam 10Najjači utisak poneo iz vinarija Aleksandrović i Ivanović, Ron Vijegand

Ron Vijegand (Ronn Wiegand), Amerikanac koji živi u Mađarskoj, inače prvi koji je objedinio titule Master of Wine i Master Sommelier, jedan je od uvaženijih vinskih eksperata u svetu, a izdvojio je posete vinarijama Aleksandrović i Ivanović.

- Svako vino iz ove dve vinarije bilo je u najmanju ruku odlično, dok su pojedina bila izuzuetna. Od ovoga što sam video, u smislu kvaliteta, to su dve vodeće vinarije u Srbiji – kaže Vijegand, ističući da pre dolaska ovde nije znao mnogo o srpskim vinima, da je prijatno iznenađen krajolikom, hranom i gostoljubivošću, te da ima utisak kako je kvalitet vina u Srbiji na zavidnom nivou. – Probao sam nekoliko veoma zanimljivih vina od lokalnih sorti koja mi se čine veoma dobrim u odnosu na cenu.

vinski novinari 183Šetnja kroz vinograd, u poseti kod Mije Radovanovića

Na pitanje koja vina su na njega ostavila najsnažniji utisak, kaže:

- Izdvojio bih ukupno sedam vina. Od negotinskih, koje smo probali u Beogradu, crna tamjanika Filigran 2015 Manastira Bukovo bila je za mene veliko otkriće, odlično izbalansirano i intenzivnog ukusa. S Fruške gore bih izdvojio Riesling 2008 Kovačević, izvanredno vino, veoma izraženog karaktera, i dalje mlado i veoma dobro balansirano. Meni to govori da Srbija ima uslove za odličan rajnski rizling! Drugo vino iz ovog podneblja je Pinot Noir 2015 Deurić, veliko iznenađenje, ima ukus doista punokrvnog pinoa i to po veoma povoljnoj ceni, što opet navodi na pomisao kako bi ova sorta uz dodatni rad mogla u Srbiji da dostigne odlične rezultate. Iz Šumadije sam najzadovoljniji bio s vinima Trijumf Noir 2009 Aleksnadrović, dobar primer penušavca napravljenog klasičnom metodom, finog i kompleksnog ukusa, savršeno izbalansiran, te merloom Sumarum 2015 Art Wine, koji je za mene bio primer odlične varijacije sorte. Konačno, iz Župe su najbolji utisak ostavila vina Nesanica orange 2015 Tošići, od tamjanike, jedno od najboljih oranž vina koje sam probao, pogotovo u odnosu na cenu koju ima, te No ½ 2015 Ivanović, kupaža prokupca, merloa i kabernea, divan spoj u kojem dominira lokalna sorta prokupac ali upakovana u internacionalni stil, zrelo i kompleksno vino, izuzetne dubine i balansa, sve u svemu najbolje crveno vino koje sam ovde probao!

Wine Jam 22Poželeo čak i da se preseli u Srbiju, Stiven Ronald Kvin

Njegov kolega iz Velike Britanije Stiven Ronald Kvin, inače Australijanac rodom, takođe nije znao niša o Srbiji i srpskim vinima, ali sada je naučio toliko toga da se čak raspitivao da li bi mogao ovde da se preseli!

- Lepota prirode i gostoljubivost ljudi su me oduševili – kaže on, a što se vina tiče, misli da su bila od prosečnih do odličnih. – U Župi me je najviše impresionirala vinarija Ivanović, i to zbog kvaliteta vina i iskrenog pristupa proizvodnji. Istakao bih i vinariju Budimir, gde sam takođe probao neka odlična vina, kao i vinariju Aleksandrović čiji su penušavci u rangu dobrih francuskih šampanjaca ili engleskih penušavih vina, ali s karakteristikama svog podneblja.

Wine Jam 21Za vinara je potrebno da se stalno pita šta i kako može bolje, Sigi His

Sigi His piše za uticajni švajcarski magazin „Vinum“ i takođe nije imao nikakvu predstavu šta može ovde da očekuje.

- Vaši najbolji vinari očigledno prave vina dostojna svetske klase, što mi govori da Srbija ima potencijal i da njen vinski put treba da vode upravo ti najiskusniji vinari. Ako treba da izdvojim neka vina, onda su to Riesling 2008 Kovačević, Chardonnay 2004 Kovačević, penušavi Trijumf Chardonnay 2009 Aleksandrović, Prokupac 2009 Budimir, te većina vina iz Podruma Radovanović koja smo probali kod vlasnika u vinogradu.

Wine Jam 26Grupni portret s domaćinima, u vinariji Aleksandrović

Na pitanje kakav bi eventualno dao savet srpskim vinarima, kaže:

- Srbija ima veliki potencijal u vinima, ali vinari moraju sada da se postave samokritički kako bi čitavu tu vinsku priču izdigli na još viši nivo. Da se stalno pitaju šta može bolje da se uradi, od vinograda do punionice, da čuju kritike drugih. I ne da to shvataju lično, jer na kraju poslednju reč uvek ima samo vino u boci!

Koja su najbolja srpska vina u 2016. godini?

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi