Deurić, promocija barik podruma

Udarni mladi tim vinarije Deurić, Mirko Niškanović enolog i vlasnik Mitar Deurić Udarni mladi tim vinarije Deurić, Mirko Niškanović enolog i vlasnik Mitar Deurić

Deurić 100% barrique, tako bi se mogla nazvati mala, ekskluzivna degustacija barikiranih vina iz upravo otvorenog podruma fruškogorske vinarije iz Male Remete. Mesto na kome će plemenita tečnost odležavati, nadograđivati se u sadejstvu sa hrastom i sticati svoje završne karakteristike, a poneka od njih i vinski oreol, prikazano je u punom sjaju predstavnicima sedme vinske sile.

otvaranje podrum

Prostor nije prevelik ali je jako dobro rešen, osvetljen i ukrašen baš koliko treba da sadržina čitave priče, odnosno vino, bude sad, a i u budućnosti u prvom planu.

- Ovo je prva zvanična promocija novoizgrađenog vinskog podruma - objavio je vlasnik vinarije Mitar Deurić nazdravljajući čašom šardonea iz berbe 2016. koji detinjstvo provodi u izuzetnom južnoameričkom bariku što je samo jedna od mogućnosti galerije najboljeg svetskog drveta koje se nalazi u ovom hladovitom zdanju pod budnim okom tenologa Mirka Niškanovića.

2 mitar deuric i barik podrumMitar Deurić: Tajna je u igri između vina i drveta, posebnim kvascima, i vinogradu, naravno...

Ukupno 30 novih barika čuva strogo kontrolisane buduće etikete o čijem će se sastavu konačno tek mnogo kasnije odlučivati s obzirom na činjenicu da su mogućnosti kombinovanja sada, sa ovim buradima daleko uvećane. I dok centralni deo trenutno ispunjavaju penušavci rađeni tradicionalnom metodom u svojim drvenim ležištima, to će se naredne godine bitno promeniti. Naime, prema planu stižu još dva reda vrhunskog drveta, ali i burad većeg gabarita, pa će fruškogorski beli i roze „šampanjci“ u posebno spremište za maturiranje.

5 degust room podrum

Ali vrhunski brendiran podrum nije sve. Uz njega se nalazi izdvojena degustaciona prostorija do koje se dolazi antreom, holom čiji su zidovi bukvalno obloženi vinskim bocama uzidanim u skladne drvene police. Stakleno spremište, 3D kockasti izlog na podu dosad objavljenih etiketa sa redom dekantera za degustaciju ispunjenih gustim vinskim sokom, privlači pažnju i samo pojačava dodatni utisak kako je ovde sve savršeno i sa jasnim planom „skockano“, te upareno sa kvalitetnim zvukom (večeras je u izboru bila „klasika“). Rekli bi, izuzetna vinska soba!

Dragulji

1. mitar deuric

Prema stanju u vinogradima, ovogodišnja berba ima potencijal da bude jedna od najboljih. A vrhunski potencijal pokazala su i vina koja smo probali, sva iz berbe 2016 i sva iz novog barika. Naravno, domaćini nam nisu sve otkrili, ali šardone, pino noar, marselan, merlo i probus čije ćemo arome teško zaboraviti, a čiju će boju bilo kakav deterdžent jako teško skinuti sa zida dekantera, očarali su prisutne.

Nažalost, barik podrum nije predviđen za velike posete, namena mu je da stvara vinsku umetnost i na tome se priča završava. Upravo zbog toga, u njega se ulazi kroz malo uvučeni stakleni ispust, kako bi posetioci, bez remećenja atmosfere ipak mogli imati uvid u kompletan prostor optočen kamenom što daje vizuru čarobne vinske pećine. A dobri duh iz barika, uskoro se iskazao i u našim čašama...

nazad na vrh

Srodni tekstovi