Despotika: berba koja zbližava svetove

Despotika: berba koja zbližava svetove

Priliku da se lično uvere u anomaliju ovogodišnje izuzetno rane berbe imali su brojni gosti-berači sredinom septembra na već tradicionalnom okupljanju u vinogradu vinarije Despotika. I dok smo se prethodnih godina u isto vreme „oštrili“ na ponekad još nepotpuno zrele žuto-zelene bobice sorte morava, ove nas je u vinogradu dočekao prokupac koji spada među najkasnije crvene sorte koje sazrevaju u Srbiji.

despotikaI dok je širom Srbije oluja uzimala danak, na krovu vinarije Despotika sunce je kupalo Moravu u čašama

Pa iako su nam domaćini rekli da grožđe istina ima dosta šećera ali da još nije fenolno zrelo, te da će današnji rezultat berbe najverovatnije završiti u roze izdanju, već nakon prvih proba slatkog i ukusnog prokupca, izgled (i ukus) semenke otkrio je da je grožđe u potpunosti spremno da da odlično crveno vino. Naravno, posle duge suše, par nešto hladnijih i oblačnih dana samo će koristiti u dostizanju vrhunskog kvaliteta, pa će kompletna berba roda sačekati još malo zbog čega u Despotici očekuju vrhunske rezultate od prokupca i kabernea čija berba tek sledi.

0 Na dolazak brojnih gostiju nije se dugo čekalo

A dan nije počeo nimalo veselo. Pljusak u Beogradu odmah nakon svanuća umalo da otkaže čitav hepening. Ipak, hrabro polazimo jer se nebo na istoku, prema Smederevskoj palanci lagano razvedrava. Povremeno vozimo po suvom asfaltu dok se kiša iza nas neprestano obrušava. Konačno, na nekih kilometar-dva od vinarije Despotika i na naš užas, prava provala oblaka. Sve do poslednjih petsto metara od vinograda tik iznad puta. Gde očigledno nije pala ni kap kiše! Niti će u narednih nekoliko sati dok kolona gostiju-berača polako pristiže na tradicionalno srpsko posluženje dobrodošlice, pitu, proju i naravno - rakiju.

2 holand Nekadašnji zubar a danas uvoznik vina Despotika u Holandiju Harald Lamberts upravo ulazi u osmu deceniju života, ali je u vinariji u punom pogonu

Među pridošlima mnogo je dece koja se momentalno rastrče po lepo uređenim travnatim površima oko vinarije, ali u broju prednjače prijatelji i poslovni saradnici iz Kine. Kako bi događaj bio što zanimljiviji prvo se prerađuje pun kamion ohlađenog grožđa rizlinga. Sa velikim entuzijazmom i neprekidnim osmehom, berači se guraju oko stola za sortiranje, uzbuđeno probiraju i vade plodove koji neće ići u vino, a prekidaju užurbani rad samo da naprave veliki broj fotografija za sećanje.

5 Početak prerade mora se zabeležiti za sećanje

Preslatka šira od rizlinga pravi je delikates u kome ne uživaju samo deca, čak ovaj divni i zdravi napitak pretiče domaću rakiju u konzumaciji. Konačno, kamion je ispražnjen i kreće podela makaza za seckanje loze. Nastaje grabež oko praznih gajbica i podele redova u vinogradu, da bi se berači kao vredni mravi momentalno stuštili niz padinu vinograda odakle već dopire uzbuđeni razgovor i dosetke na srpskom, engeskom ili kineskom jeziku. I naravno, fotografisanje, dok Veselin Despotović u šali uzvikuje: „Ko napuni gajbicu, dobija ručak!“ Bez potrebe, ova ekipa radi kao najbolja mašina...

3Evidentno je koliko grožđe samo po sebi donosi radost i dobre vibracije

Zasluženi odmor pre ručka i uživanje u vinu Morava 2016  na terasi vidikovcu odakle se vidi, recimo, pola Šumadije, ometa samo izuzetno jako sunce, ali i strepnja jer se nad planinskim vencima u daljini gomilaju izuzetno crni oblaci. I dok pojedine grupe kineskih gostiju odlaze da obiđu muzej vina, postrojenja u vinariji i veliki barik podrum, pada odluka da se za svaki slučaj ručak premesti unutar zgrade, reče neko: „Da reš prasići ne pokisnu“. Zaista, gusti vodeni zid opkoljava nas sa svih strana, i dok stižu vesti o katastrofalnom nevremenu u Beogradu, širom Vojvodine, u Rumuniji, mi kao da smo u oku uragana. Zbilja, u nekoliko navrata i ranije kad smo bili u ovoj vinariji, svuda okolo je vladalo nevreme, a ovde ništa. Čudno...

4Vrlo se malo zrna odbacuje, zdrav rod je takođe rezultat godine bez mnogo padavina

Ipak, savršeni mir će baš tokom ručka poremetiti jak pljusak i udari vetra. No, teško da je to iko primetio jer je stigla muzika, krenuo je odličan roze, kao i crvena vina Despotike. Brojne zdravice, nazdravljanje, pa i učenje tuđih običaja. Mlada Kineskinja uz širok osmeh prilazi i nazdravlja našim ljudima za stolom. Prevodilac konspirativno šapuće: „U Kini je običaj, kad dama nazdravi, da se čaša ispije do dna“! Prvih nekoliko ovakvih „kulturoloških šokova“ smo uglavnom lepo podneli zahvaljujući pečenju, ali potom uvideli da Kinezi imaju itekako iskustva kad je vino i ispijanje istog u pitanju. Respect!

10Veselin Despotović: Nas i Kineza, milijardu i još mnogo miliona...

Uz pitu od višanja sledi opraštanje. Posao zove iako je nedelja, objašnjavaju nam da kineski prijatelji bukvalno rade bez prestanka i da je velika čast kad odvoje nekoliko sati da ispoštuju domaćina. Ali posle ove berbe i svega što smo doživeli, sigurni smo da su Srbija i Kina, od ovog dana bar nekoliko santimetara bliže. A na vinskoj karti sveta, bez ikakve sumnje.

nazad na vrh

Srodni tekstovi