Vinski maraton: Trčanje nikada nije bilo zabavnije!

Vinski maraton: Trčanje nikada nije bilo zabavnije!

Pod sloganom „Trčanje nikad nije bilo zabavnije“ održan je 23. septembra prvi Vinski maraton čija je trasa prolazila kroz vinograde i najpoznatije vinarije Subotičkog vinskog rejona, a pratila ga je Maratonska vinska zabava na Paliću, verovatno najzanimljivija besplatna žurka na otvorenom ovog leta.

Vinski maraton 2017 201

Kao po narudžbini, posle nekoliko kišovitih dana koji su pretili da pokvare raspoloženje organizatora, nebo se u subotu otvorilo u pozitivnom smislu. Plavo i sunčano, blještavilom se ogledalo u zelenkastoj vodi jezera Palić, što je očigledno uticalo da prvi takmičari koji su od ranog jutra pristizali na Veliku terasu gde su deljeni startni brojevi i poklon-paketi učesnicima, budu u dobrom raspoloženju. Čitav sat pre početka glavne polumaratonske trke krenulo je zagrevanje, istezanje, provera opreme.

Vinski maraton 2017 77

I dok je sa velike bine tik do jezera već dopirala glasna muzika a domaćini postavljali poslednja obaveštenja, punili Wine Shop ili upućivali radoznale goste na Info pultu na brojna dešavanja koja ih očekuju, sa svih strana su pokuljali i učesnici Trke uživanja u maštovitim i često krajnje originalnim kostimima. Odrasli, deca, domaći i strani, očigledno prijatno oduševljeni idealnim vremenskim uslovima, razmileli su se po divno uređenim travnatim površinama parka na Paliću između ženskog Štranda i Male gostione u kojoj su poslednje ukusne zalogaje uzimali oni koji će u trci uživati samo kroz posmatračku misiju.

Vinski maraton 2017 200

Činjenica da je na startu obe trke bilo oko 1.000 učesnika najbolje govori s koliko entuzijazma je ovakva manifestacija prihvaćena ne samo u Srbiji, već u čitavom regionu. Čak 200 gostiju iz inostranstva došlo je tog dana da prisustvuje prvom Vinskom maratonu Srbije, a među njima i učesnici iz Nemačke, Austrije, Češke, Grčke, Italije… Među prijavljenima na startu bio je čak i jedan državljanin Nepala, a poseban kuriozitet bio je par s Novog Zelanda koji su na proputovanju kroz Srbiju ostali dva dana duže upravo zbog Vinskog maratona! Po očekivanju, najviše inostranih gostiju došlo je iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, uključujući i mini-bus Riječana

Vinski maraton 2017 55Prvi Vinski maraton Srbije otvorio je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić

- Ovo je jedinstvena manifestacija koja se prvi put održava u Srbiji i siguran sam da ima potencijal da bude među sedam najvažnijih, najbrojnijih i najposećenijih u Srbiji – izjavio je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvarajući Vinski maraton, uz napomenu da je ovo ujedno i najbolji način za brendiranje Palića i Subotice kao turističke destinacije, ali i za brendiranje Srbije kao važne destinacije sa stanovišta ovog vida turizma. Dodao je i to da će naredne godine Vlada još više pomoći kako bi manifestacija privukla što više gostiju iz zemlje i inostranstva.

Vinski maraton 2017 12

I dok su „ozbiljni“ trkači već uveliko prevaljivali prve kilometre kroz zelena prostranstva oivičena sitnim finim peskom, učesnici Trke uživanja projurili su dvadesetak minuta kasnije uz veliku graju kroz startnu kapiju okupani svetlucavim konfetama. Neki bi i stali, čitava se grupa vratila pa još jednom, radi slikanja, jurnuli stazom uz glasan smeh i mnogo poziranja.

Vinski maraton 2017 5

A staza je veoma vešto postavljena tako da se usput vide i pojedine prirodne lepote inače malo poznate i lokalnim žiteljima. Okrepne stanice sa vodom i naravno vinom čekale su u vinogradima vinarija Zvonko Bogdan, Petra, Maurer, Vinski dvor, Tonković, ali i kraj pojedinih vila i smeštajnih pansiona kojima kraj oko obližnjih jezera obiluje. Specifična arhitektura sa raznobojnim i svetlucavim visokim krovovima koja je najevidentnija na vinariji Zvonko Bogdan sve je popularnija u ovom kraju, pa je mnogim stranim trkačima to posebno zapalo za oko, ali ovde se očigledno puno računa polaže na hortikulturu pa su pojedini vrtovi, kao na salašu Đorđević ili oko vinarije Petra nesvakidašnji praznik za oči. Kao što su uostalom još uvek veoma zeleni vinogradi kroz koje trasa polumaratona vodi.

Vinski maraton 2017 11

I sigurno je da ovde mnoge treba pohvaliti. Od devojaka u transparentnim prslucima koje su na svakih stotinak metara označavale put kojim treba ići, preko policajaca koji su zaustavili saobraćaj da takmičari bezbedno prođu, do brojnih učenika prvih razreda ugostiteljskih i drugih škola koji su volonterski radili ali i sticali prva znanja oko baratanja sa vinskim asesoarom. Istovremeno kroz priču iskusnijih upijajući znanje o izvanrednim vinima koja će biti poslužena gostima u takozvanoj Degustacionoj zoni, gde je kao i na trci bilo sijaset zanimljivosti ali i velikih gastronomskih iznenađenja. Tu je apsolutno dominirao štand proslavljenog kulinarskog TV kanala 24 Kitchen, gde su gosti mogli uživo da posmatraju i probaju najegzotičnija jela koja možete i da zamislite, uključujući razne insekte, zglavkare i još po nešto što obično ne volite da vidite u tanjiru!

86

Za mnoge je nezaobilazna atrakcija bio Vinski brod Tonković, koji je plovio jezerom i gde se služilo vino kadarka, a tu su bile i non-stop ture ka obližnjim vinarijama, ali i pravi vinski piknici narednog dana, među kojima je, sasvim razumljivo najveći hit bio odlazak na Salaš Zvonko Bogdan.

Vinski maraton 2017 2

Kako se završetak ove trke približavao kraju, u Degustacionoj zoni je započinjao jedan sasvim drugačiji vinski maraton, onaj koji se sastojao od degustacije najboljih vina ovog kraja, uz specijalnu prezentaciju gostujuće makedonske vinarije Stobi koja se predstavila svojim najboljim vinima iz linije Private Reserve.

Vinski maraton 2017 105Vredne nagrade za najbrže vinske maratonce 

Za one koji su želeli da nauče nešto više o vinu, najbitniji segment ove velike manifestacije bile su vinske radionice, njih ukupno sedam: somelijer Marko Marjanović u globalu je objasnio šta sve treba znati o vinu i njegovom posluživanju, te kako izabrati pravu etiketu, iz vinarije Tonković  predstavljena je priča o sorti kadarka koja je iz ovih krajeva dospela i do muzeja vina u Bordou, a posebna poslastica za sve prave ljubitelje vina bila je radionica vodeće svetske firme za proizvodnju vinskih čaša Riedel, koju je održao njihov menadžer prodaje za jugositičnu Evropu Stefano Kanelo, demonstrirajući kako vino gubi ili dobija pojedine karketeristike u tri različite vrste vinskih čaša!

Vinski maraton 2017 123Kako vrhunska čaša od dobrog vina stvara vrhunsko zadovoljstvo, Stefano Kanelo i Nemanja Marković iz kompanije Riedel 

Za to vreme, oni više okrenuti praksi nego teoriji, s oduševljenjem su komentarisali i pijuckali probrane etikete koje je svaka od vinarija učesnica izdvojila za ovu priliku. Vinska rapsodija bez ostatka!

Vinski maraton 2017 30

Karnevalski, zabavni duh Vinskog maratona podcrtan je neobičnim trkama u kotrljanju buradi, te kratkom sprintu s punim čašama vina. Pa, ko prvi stigne a da ne prospe!

Vinski maraton 2017 210

Čitav ovaj veseli ambijent upotpunili su koncerti mladog džez benda iz Subotice Iz principa, a zatim i The Best Beat, grupe koja kostimima i muzikom apsolutno kopira legendarne „Bube iz Liverpula“. Odmah iza njih, jedan od najkvalitetnijih bendova u regionu Fish in Oil, dok je za kraj ostavljen sastav Del Arno Band čiji je pozitivni duh bio možda i najbolja muzička ilustracija čitavog Vinskog maratona.

Vinski maraton 2017 32

Da ne bude iznenađenja, dve devojke iz Banja Luke već su sada, tu na licu mesta, ostavile svoja imena organizatorima da im obezbede prva dva startna broja za Vinski maraton 2018!

Najbrža vinska maratonka

Ksenija Bubnjević, srpska ultramaratonka i triatlonka, stigla je prva u konkurenciji žena s vremenom „otprilike 1:35“, kako reče nakon što je pogledala na sopstveni hronometar.

Vinski maraton 2017 41

Tek malo zadihana iako je upravo prošla kroz cilj, sa širokim osmehom želi nešto važno da nam saopšti:

- Za mene je ova trka bila neka vrsta tranzicione zone, između trka gde se ide isključivo na rezultat i ove koja nas je provela kroz lepe predele, sa čitavim porodicama na stazi i svim onim programom koji je pripremljen.

A da li je Ksenija samo trčala ili ipak i probala dobra vina i mezetluke na okrepnim stanicama, pitamo je?

- Samo sam trčala i to je ta neka granica koju danas nisam prekoračila. Možda popijem nešto kasnije, ali naredne godine nameravam da usput zastanem i probam neko vino. I još nešto, dolazim s mojim detetom na start, ali za nju će biti dovoljna i voda na okrepnim stanicama!

Gastronomska čuda neviđena

Vinski maraton 2017 24

U Degustacionoj zoni umalo da nije došlo do pobune. Ne zbog vina koja su sva redom bila izuzetna po opštem mišljenju, već neobičnih i originalnih gastronomskih specijaliteta koji su dočekali na stotine okupljenih. Harmonija ketering je na štandu 24 Kitchen poslužila krajnje ekstravagantne mezetluke: pečene prepelice, krvavu tunu, svinjske glave uz jezike i bele bubrege, pa potom pržene hrskave crve, ražnjiće buba nalik na bubašvabe i razne druge insekte, koje su oni najhrabriji i sa jačim stomacima krckali na veliku radost, a i snimali se za postovanje na društvene mreže.

Oni drugi, koji su očekivali  klasične đakonije, uživali su u vrhunskim pogačicama sa čvarcima i makovnjačama čuvene subotičke pekare Farkaš, delikatesnim suvim mesima, kobasicama i švargli, te autentičnim kozijim sirevima.

Najbogatiji sto

Vinski maraton 2017 45

Posebnu pohvalu za doprinos manifestaciji čini se da zaslužuje Vila Aleksandar, koja je držala poslednju okrepnu stanicu na stazi. Na obali malog jezera zlokobnog naziva Krvavo jezero, gde su labudovi i patke kao domaće životinje, ova stanica s oznakom Vino.rs bila je bukvalno zatrpana grožđem i drugim voćem, odličnim sirom i brojnim mesnim đakonijama, a služena su vina Vinskog dvora, šardone i italijanski rizling. Bogata trpeza učinila je da su mnogi trkači ovde proveli dosta vremena i gotovo zaboravili da postoji i cilj. A sam čin da okrepna stanica bude što bolje snabdevena nimalo ne čudi ako se zna da se vlasnica spa i wellness centra vile Aleksandar i sama ranije bavila sportom.

4.000 Riedel čaša!

U želji da Vinski maraton promoviše i vinsku kulturu, kompanija Riedel donela je na ovu manifestaciju čak 4.000 vrhunskih staklenih čaša za vino, a gotovo svi učesnici Trke uživanja imali su po jednu koju su nosili u specijalnoj torbici oko vrata kako bi uvek bila pri ruci za svaku sledeću vinsku stanicu!

Foto: Ivana Čutura, Zsófia Szerda, Filip Rađenović, Subotica.com/ Dejan Malagurski

nazad na vrh

Srodni tekstovi